Σκέρτσος: Όχι πια στις γερμανικές αποζημιώσεις

“Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πολιτικής εκπομπής του καναλιού ΤRT.

Σε μια εποχή επανάκαμψης του φασιστικού φαινομένου και με τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών να έχει πολλαπλό περιεχόμενο, μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή (TRT) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι το θέμα αφορά το παρελθόν και υπογραμμίζει πως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω.

Ο Άκης Σκέρτσος ρωτήθηκε για τις αποζημιώσεις με αφορμή την παρουσίαση στη Λάρισα του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά και συγκεκριμένα κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: αν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνία που αξιώνει 1,3 τρισ. Ευρώ από τη Γερμανία και να θέσουμε σε εθνική βάση την απαίτηση καταβολής των αποζημιώσεων.

“Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο” είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος χωρίς να ξεκαθαρίζει αν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης ή εξ ονόματος του εαυτού του.

Ο Άκης Σκέρτσος -όπως γράφει και στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Δημοκρατία”- πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερες προκλήσεις απ’ ότι τα οφειλόμενα γερμανικά χρέη ξεχωρίζοντας την κλιματική κρίση, την ψηφιακή επέλαση και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη. «Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον», είπε.

Αναλυτικά η δήλωση του Α. Σκέρτσου:

“Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα”.

Μετρώντας τις αντιδράσεις, επανήλθε με νέα δήλωση και λέγοντας πως “η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες”.

Και πρόσθεσε: “Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές” υπογραμμίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.