Τη δική του αιχμηρή απάντηση για το νέο δημαρχείο δίνει ο Β. Ζορμπάς, καλώντας τον Ν. Χαρδαλιά να επισκεφθεί τον Δήμο και να ενημερωθεί σωστά για το έργο. Τονίζει ότι έχει παραπληροφορηθεί και ζητά από να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να αποδοθούν ευθύνες.
Με μια αναλυτική ανακοίνωση ο τέως Δήμαρχος Αγίας Παρασκευή, Βασίλης Ζορμπάς, αναφέρεται στο ιστορικό του έργου, από την περίοδο Κώτση μέχρι σήμερα, και τα προβλήματα που προέκυψαν, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος δεν είχε ευθύνη για το έργο. Σημειώνει, επίσης, ότι το βασικότερο πρόβλημα ήταν η μεγάλη αύξηση του κόστους των υλικών, που οδήγησαν τον εργολάβο να επιδιώξει τη λύση της σύμβασης.
Συγκεκριμένα ο Βασίλης Ζορμπάς αναφέρει:
Μετά την ανακοίνωση του σημερινού Περιφερειάρχη κ. Νίκου Χαρδαλιά, για το θέμα του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής οφείλω, ως ο Δήμαρχος που επί της θητείας μου ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης, να εξηγηθώ, να διευκρινίσω και, αν μου αναλογούν (τεκμηριωμένα όμως), κάποιες ευθύνες να τις αναλάβω.
Κατ΄αρχάς, οι μελέτες για την ανέγερση του Δημαρχείου ξεκίνησαν επί Δημαρχίας του αείμνηστου Σταύρου Κώτση και συνεχίστηκαν και επί των επόμενων Δημάρχων. Ανατέθηκαν σε εξωτερικούς μελετητές και κόστισαν 1.250.000 ευρώ. Τελείωσαν δε, επί των ημερών της πρώτης θητείας μου (2011-2014). Το «περίφημο» τοπογραφικό, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Περιφερειάρχης, συντάχθηκε την περίοδο 2007-2010. Το χαρακτηρίζω «περίφημο», για τους λόγους που θα αναφερθώ παρακάτω.
Δεν αποδέχομαι ότι ο Δήμος μας, διαχρονικά, είχε ή έχει κάποια ευθύνη για ένα έργο που ελέγχτηκε, χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε, ανατέθηκε και παρακολουθήθηκε αποκλειστικά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Επί δημαρχίας του ο κ. Σταθόπουλος έπεισε την τότε Περιφερειάρχη κα Ρένα Δούρου να χρηματοδοτήσει το έργο. Η μελέτη στάλθηκε στην Περιφέρεια και εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της και από το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκαν τα εξής:
α. Να χρηματοδοτηθεί το έργο
β. Να δημοπρατηθεί και να επιβλεφθεί το έργο από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας
γ. Να υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Προγραμματική Σύμβαση η οποία να αναφέρει τα παραπάνω και ότι το έργο θα παραδοθεί στο Δήμο μετά την αποπεράτωσή του.
Κατόπιν, συντάχθηκαν τα Τεύχη Δημοπράτησης από την μελετητική εταιρεία και αποστάλθηκαν στην Περιφέρεια. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προβλεφθεί ποσό για τους εκβραχισμούς. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση και επειδή το ποσόν που είχε προβλεφθεί και εγκριθεί δεν μπορούσε να αλλάξει, τα Τεύχη Δημοπράτησης τροποποιήθηκαν προβλέποντας ποσόν για εκβραχισμούς που δεν ανταποκρινόταν στην πιθανή πραγματικότητα. Με την πρόβλεψη ότι το επιπλέον ποσό θα καλυπτόταν στη συνέχεια από το ποσόν που προβλεπόταν για τα λεγόμενα «Απρόβλεπτα». Κάτι σύνηθες σε παρόμοιες περιπτώσεις που, όπως έχω δηλώσει, θα έκανα κι εγώ μπροστά στον πιθανό κίνδυνο να μην γίνει το έργο. Τα νέα Τεύχη Δημοπράτησης έλεγξε και δέχτηκε η Διεύθυνση Τ.Υ. της Περιφέρειας και δημοπράτησε το έργο το 2018. Μετά τη δημοπράτηση, ασκήθηκαν ενστάσεις από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό εργολάβους, τις οποίες χειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι οποίες ενστάσεις έφτασαν έως το Σ.τ.Ε. Η διαδικασία εξέτασής τους καθυστέρησε, τελείωσε το 2021, αναδείχτηκε ανάδοχος και οι εργασίες ξεκίνησαν. Σημειώνω εδώ, ότι οι τιμές των υλικών το 2021 και για αρκετά αργότερα, αυξάνονταν ραγδαία και σήμερα ακόμη βρίσκονται πολύ ψηλότερα από αυτές του 2018.
Το πρώτο θέμα που έθεσε ο εργολάβος, επί της θητείας μου, ήταν το ύψος του επιπλέον κόστους των εκβραχισμών, ύψους 1.450.000 ευρώ περίπου. Για το λόγο αυτό και κατέθεσε στην Περιφέρεια αίτημα λύσης της σύμβασης. Η Διεύθυνση Τ.Υ. της Περιφέρειας, αν και είχε περιθώριο μηνών για να εξετάσει το αίτημα, ενέκρινε τη λύση της σύμβασης μέσα σε δυο μόλις (2) μέρες κάτι που αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμη και τον τότε Περιφερειάρχη κ. Πατούλη. Κατόπιν ενστάσεων και πιέσεών μας η Διεύθυνση Τ.Υ. της Περιφέρειας ανακάλεσε την λύση ως «εκ παραδρομής γενόμενη». Η δε Περιφέρεια, προκειμένου να μην σταματήσει το έργο, υπέγραψε με τον ανάδοχο εργολάβο συμπληρωματική σύμβαση, για το 1.450.000 ευρώ επιπλέον ποσό, στην οποία ο Δήμος δεν μετείχε, δεν ενημερώθηκε, δεν ανέλαβε καμιά υποχρέωση, ούτε καν ρωτήθηκε.
Ανεξάρτητα αν η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε, ερήμην του Δήμου, ότι το ποσόν αυτό πρέπει να καταβληθεί από το Δήμο (κάτι μάλιστα που δεν προβλέπεται από την μεταξύ μας Προγραμματική Σύμβαση), δε ζητήθηκε ποτέ ούτε μας στάλθηκε σχετικός λογαριασμός.
Το έργο συνεχίστηκε ενώ ο ανάδοχος εργολάβος κατέθεσε νέα αίτηση για τη λύσης της σύμβασης, η οποία αυτή τη φορά εξετάστηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας που την έκανε δεκτή, με αποτέλεσμα το έργο να σταματήσει οριστικά πρόσφατα.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα που αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης:
α. Στο «περιβόητο» λάθος στο τοπογραφικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, του 2007-2010: Η απόκλισή του από την πραγματικότητα είναι 20 εκατοστά (0,20 του μέτρου) που μεταφράζεται σε είκοσι (20 τ.μ.) οικοδομής, που πρώτον είναι εντός των επιτρεπτών από το νόμο αποκλίσεων στο σύνολο των 3.800 συνολικών τ.μ. του έργου και δεύτερον δεν αποτελούσε δικαιολογία του εργολάβου, στο αίτημά του για λύση της σύμβασης.
β. Τις επιπλέον εργασίες αντιστήριξης και ενίσχυσης των σκαμμάτων: Στο ερώτημα της Περιφέρειας προς το Δήμο, απάντησε η αρμόδια μελετητική εταιρεία αρνητικά, ότι δηλαδή κατά την γνώμη της δεν απαιτούνται.
Με γνωρίζετε όλοι στην πόλη μας, γνωρίζετε όλοι ότι μιλάω με παρρησία χωρίς να φοβάμαι κανέναν και καμιά κατηγορία, μιλάω με καθαρά λόγια γιατί έχω καθαρά χέρια. Δεν αποδέχομαι ότι ο Δήμος μας, διαχρονικά, είχε ή έχει κάποια ευθύνη για ένα έργο που ελέγχτηκε, χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε, ανατέθηκε και παρακολουθήθηκε αποκλειστικά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στη λύση της σύμβασης του έργου καταλήξαμε όχι από δήθεν «λάθη» που έκανε ο Δήμος μας αλλά γιατί το έργο με τις σημερινές τιμές των υλικών και την έκπτωση του 43% το 2018, ήταν ασύμφορο πλέον για οποιονδήποτε εργολάβο και ο καθένας θα προσπαθούσε να βρει τρόπο να απεμπλακεί. Και οι δικαιολογίες βρέθηκαν και έγιναν δεκτές, το θέμα είναι πώς και γιατί, από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας .
Αυτά όλα θα τα είχα πει στον φίλο Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά, όπως υποθέτω και όσοι έχουν πραγματική εικόνα της όλης κατάστασης από την αρχή ως το τέλος, αν είχε επισκεφτεί το Δήμο μας και ενημερωνόταν διεξοδικά από όλους μας. Πράγμα που τον καλώ να κάνει ακόμη και εκ των υστέρων, εκκρεμεί άλλωστε η πρόσκληση που του είχε γίνει από την αντιπολίτευση λίγες μέρες πριν την επιστολή του. Περιμένω τις άμεσες ενέργειές του ώστε να εξεταστεί το όλο θέμα εξονυχιστικά, από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές και να αποδοθούν οι ευθύνες για το σταμάτημα του έργου και για τα χρήματα που δαπανήθηκαν χωρίς τελικό αντίκρισμα. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα εκπλαγεί από το πόσο κοντά του βρίσκονται οι ευθύνες αυτές, σ΄αυτούς που τον παραπληροφόρησαν.
Τον καλώ επίσης να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή του για να συνεχιστεί το έργο το ταχύτερο. Επιπλέον, πρώτον να προβλέψει για τα επόμενα χρόνια το ποσόν των 2.000.000 ευρώ (που είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος Περιφερειάρχης) για το Κολυμβητήριο και δεύτερον να δημοπρατήσει τις μελέτες των 20.000.000 ευρώ που του έχουμε καταθέσει για τα απολύτως απαραίτητα έργα των ομβρίων.
Τέλος, να πω ότι αρκετοί «ατσαλάκωτοι» στον Δήμο μας χαίρονται με κάθε αρνητική εξέλιξη. Στην χωρίς ή με ελάχιστες γνώσεις, εύκολη, ανέξοδη και, πολλές φορές, τοξική κριτική τους, βασίζουν την πολιτική ή άλλη ύπαρξή τους. Αγνοήστε τους και απομονώστε τους.
Βασίλης Ζορμπάς
τ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής