Πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου η εκδήλωση της παράταξης “Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία και Εκάλη” για την Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα “Γυναίκες και εργασία. Προκλήσεις και δικαιώματα”.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της παράταξης “Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία και Εκάλη” έχει ως εξής:
Την Δευτέρα 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε, από την δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη», η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκες και εργασία. Προκλήσεις και δικαιώματα».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρέμβαση της Αγγελικής Παπάζογλου, δημοτικής συμβούλου Κηφισιάς και επικεφαλής της παράταξης, η οποία είχε την ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης. Στην παρέμβασή της η κ. Παπάζογλου αναφέρθηκε στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στη μετά covid-19 εποχή όπου ως ανθρωπότητα βιώνουμε μία σειρά επάλληλων κρίσεων όπως είναι η κλιματική, η προσφυγική, η ενεργειακή, η επισιτιστική αλλά και οι εμπόλεμες συρράξεις όπως στην Γάζα και στην Ουκρανία ή η άνοδος της ακροδεξιάς που πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών και επιδεινώνουν τη θέση των γυναικών και των κοριτσιών.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει παγκόσμια πανδημία. Στη χώρα μας βρισκόμαστε πλέον καθημερινά αντιμέτωπες με περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονίες, τόνισε η κ. Παπάζογλου. Βία όμως υπάρχει και στον εργασιακό χώρο με τη μορφή της παρενόχλησης, της ηθικής παρενόχλησης (mobbying) και της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Σε όλο τον κόσμο, γυναίκες και κορίτσια είναι δυσανάλογα θύματα της ανασφάλειας, της φτώχειας και της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας. Έχουν λιγότερη πρόσβαση σε τρόφιμα, υγεία, εκπαίδευση, πόρους, κατάρτιση και ευκαιρίες απασχόλησης, και παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε θεσμικό και νομικό επίπεδο, εκτεταμένες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών παραμένουν.
Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Μαρίας Βούτσινου, δικηγόρου και ειδικής επιστήμονα στο Συνήγορο του Πολίτη, η οποία εστίασε στην εμπειρία του Συνηγόρου του Πολίτη ως αρμόδιου φορέα για την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την εξέταση περιπτώσεων διάκρισης για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης ενώ επιλαμβάνεται και σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι επίσης σημαντική η αναφορά που έγινε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Ίση Μεταχείριση (έτους 2022) στις 936 αναφορές που έλαβε ο Συνήγορος το 59% αφορούσαν σε διακρίσεις λόγω φύλου.
Από την πλευρά της η κ. Σταυρούλα Παπαδημητρίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας λόγω υποστελέχωσης αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές όταν έχουν να αντιμετωπίσουν καταγγελίες για μη καταβολή του μισθού στους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες. Επεσήμανε επίσης ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα ατελές προστατευτικό πλαίσιο για την εργασία με υπερίσχυση των ατομικών έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αναφορικά με το μισθολογικό χάσμα, οι αμοιβές των γυναικών που δουλεύουν ως μισθωτές πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι κατά 16,7% μικρότερες από των ανδρών συναδέλφων τους, οι αποδοχές των γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα είναι χαμηλότερες κατά 7,6%. σε σχέση με των αντρών όπου η διαφορά αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις προϊσταμένων. Ενώ, οι γυναίκες έχουν την πρωτιά στην επισφαλή εργασία δηλαδή το 43% των εργαζόμενων γυναικών της χώρας εργάζονται με μερική απασχόληση με μέσο μικτό μισθό 475,93 ευρώ και στην ανεργία όπου η γυναικεία ανεργία βρίσκεται στο 14,7%, 6 μονάδες υψηλότερη από την ανεργία των ανδρών. Η κ. Παπαδημητρίου έδωσε επίσης στοιχεία αναφορικά με την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα σωματεία όπου στα 45 μέλη διοίκησης της ΓΣΕΕ μόνο οι 3 γυναίκες ενώ στα 17 μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ μόνο 2 είναι γυναίκες. Τέλος, αναφέρθηκε στην έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ για τη βία και την παρενόχληση στο δημόσιο τομέα.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η κ. Έλλη Βαρχαλαμά, νομική σύμβουλος ΓΣΕΕ, Αντιπρόεδρος Β΄ της Εθνικής Αρχής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) η οποία εστίασε στην ανάγκη θεσμικής ενημέρωσης και συμμετοχής της ΓΣΕΕ για τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία στη διαμόρφωση των πολιτικών για την ισότητα, την εφαρμογή τους και τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Στην Ελλάδα του 2024 η πολιτική για το φύλο και την έμφυλη ισότητα δεν μπορεί να αποτελεί σκιώδες αντικείμενο μοιρασμένο επιμέρους Υπουργεία, αλλά να αυτονομηθεί και να αποκτήσει επιτέλους τον απαιτούμενο οριζόντιο συντονιστικό ρόλο στο σύνολο των πολιτικών. Μια υπόκωφη κραυγή μέσα στον αγώνα για οικονομική και κοινωνική επιβίωση, που υπάρχει ένα βήμα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, των κοινωνικών εκδηλώσεων, των επινικίων, των εταιρικών βραβεύσεων και των πολυσέλιδων εκθέσεων για την πρόοδο της νομοθεσίας στη χώρα μας, όπου βρίσκεται η μαύρη τρύπα της εργασιακής καθημερινότητας, που απειλεί τις γυναίκες, που ακόμα αποζητούν ένα ισότιμο και καλύτερο μέλλον. Οι γυναίκες σήμερα διεκδικούν έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία από την ανισότητα και τις διακρίσεις, όπου και εάν εργάζονται, χωρίς εμπόδια στην πρόσβασή τους στις Αρχές, όπως η γλώσσα καταγραφής της καταγγελίας, η ξεχωριστή εξέταση των καταγγελιών για παρενόχληση/βία από αυτές για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, η μη συνεξέταση της διάστασης της υγείας και της ασφάλειας.
Ακολούθησε η παρέμβαση της κ. Ελένης Χρονοπούλου, γεν. γραμματέως του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς η οποία αναφέρθηκε στις διακρίσεις που υφίστανται όχι μόνο οι μισθωτές γυναίκες αλλά και οι γυναίκες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες και επιχειρηματίες κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο της εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Δορμούσης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς ο οποίος εστίασε στις ενέργειες του σωματείου για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων ανδρών και γυναικών ώστε να αντιμετωπίζονται ισότιμα και επεσήμανε ότι το σωματείο δεν έχει λάβει καταγγελίες για περιστατικά έμφυλων διακρίσεων και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η κ. Μαρία Κεφαλά Σαλματάνη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, η οποία απεύθυνε και ένα σύντομο χαιρετισμό, ο κ. Χρήστος Καλός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η κ. Λίλα Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, π. Υπουργός.