80 θέσεις αδέσποτων για 14 Δήμους – Διαμαρτυρία της «Επαφής»

Κατά της συμμετοχής του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στο διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Μαρκόπουλο τάσσεται η «Επαφή» εξηγώντας πως δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η χωρητικότητα του είναι 80 θέσεις αδέσποτων για 14 Δήμους. Άρα αντιστοιχούν περίπου 5 ζώα ανά Δήμο, σύμφωνα με το Φιλοζωϊκό Σωματείο. Ο Δήμος, μάλιστα, φιλοξενεί 27 σκυλιά αυτό το διάστημα.

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Φιλοζωικού Σωματείου “Επαφή –Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Ηρακλείου” πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να διαμαρτυρηθούν στα σχέδια συμμετοχής του Δήμου Ηρακλείου ως ιδρυτικού μέλους στην ΑΜΚΕ με την επωνυμία “Κέντρο Περίθαλψης – Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων” – ΚΕ.Π.Υ.Α.- Rex και για την κατασκευή διαδημοτικού καταφυγίου στο Μαρκόπουλο σε χώρο του Σ.Β.Α.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σωματείου, Ευάγγ.Παλαιοδήμος.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του κ.Παλαιοδήμου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΔΣ Ηρακλείου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε.

Αξιότιμες/οι κύριες/οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η παρουσία μου σήμερα ως εκπροσώπου του φιλοζωικού Σωματείου “Επαφή-Ενεργή Προστασία Αδέσποτων ζωών Ηρακλείου”, έχει ως στόχο την ανάδειξη ενός άκρως σημαντικού θέματος, την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Αυτό αποτελεί υποχρέωση του κάθε Δήμου σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση που έχουμε υπογράψει ως χώρα για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Όπως πολλοί γνωρίζετε, το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του, ενήργησε για την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τα αδέσποτα ζώα από τον Δήμο Ηρακλείου και όχι μόνο.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών μας είναι ότι το 2013, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των 4 Δήμων Ηρακλείου, Ν. Ιώνιας, Πεύκης- Λυκόβρυσης και Μεταμόρφωσης,αποφασίστηκε η Δημιουργία Διαδημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων, υπογράφοντας οι 4 τότε Δήμαρχοι και σχετικό πρακτικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναζητήθηκαν χώροι από τα οικία Δασαρχεία για παραχώρηση έκτασης, για την Δημιουργία καταφυγίου.

Επίσης τα τελευταία χρόνια, επιχειρήθηκε σε εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, η παραχώρηση καταφυγίου που έχει ιδρυθεί από το 1985 στην Θέση Πάτημα στον Ασπρόπυργο,

Διαδικασία η οποία επισημαίνω ότι είναι ακόμη ανοιχτή.

Πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτεί την δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων,με επιμερισμένο ποσό 300.000 ευρώ για τον κάθε Δήμο, ακόμα και στην περίπτωση κατασκευής διαδημοτικού καταφυγίου.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω,για να υπάρχει πλήρης εικόνα ως προς τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, ότι το πρότυπο και νόμιμο ενδιαίτημα καταφυγίων αδέσποτων ζώων που δημιουργήθηκε στην Ν. Ιωνία Βόλου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το ΥΠΑΑΤ,προϋπολογίσθηκε στα 300.000 και δύναται να φιλοξενήσει 70 σκυλιά.

Όπως όλοι αντιλαμβάνεσθε, είναι μια σπουδαία εύκαιρα ο Δήμος μας να αξιοποιήσει την δυνατότητα αυτή χρηματοδότησης για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους που αναφέρθηκαν πιο πριν.

Όχι για να κάνει ένα έργο βιτρίνας.

Αντιθέτως!

Η δημιουργία καταφύγιου αδέσποτων ζώων, είναι απολύτως απαραίτητη για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων, πάντοτε με στόχο την μείωση του αριθμού τους, στην επαρκή προστασία τους άλλα και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι ανάγκες φιλοξενίας που μας προκύπτουν κατά την διαδικασία διαχείρισης των αδέσποτων ζωών είναι μεγάλες.

Κουτάβια που δεν έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο όριο ηλικίας για την στείρωση και επανένταξή τους,ζώα που χρήζουν πολύμηνη θεραπεία (πχ καλαζαρ),παραδόσεις ζώων από πολίτες που δεν τα θέλουν πια για διαφόρους λογούς (οικονομικούς κτλ)

Από αυτά που σας ανέφερα νομίζω ότι γίνεται ευρέως αποδεκτό, ακόμα και από αυτούς οι όποιοι δεν έχουν ασχοληθεί ενεργά με το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων,το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη καταφυγίου αδέσποτων ζώων , επαρκούς χωρητικότητας,

Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στο ουσιαστικότερο σημείο της σημερινής παρέμβασης μου, για το οποίο θεωρήσαμε αναγκαίο ότι θα πρέπει να το αναδείξουμε.

Προ αρκετών ήμερων, προσωπικά ενημερώθηκα ότι σε αντίθεση των σχετικών αποφάσεων των ΔΣ, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συμμετέχει στην από κοινού με άλλους 14 Δήμους δημιουργία ενδιαιτήματος αδέσποτων ζώων από τον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο σχετικός φάκελος βρίσκονταν προς έγκριση στο γραφείο του Αρμόδιου Υπουργού του ΥΠΑΑΤ, προ των εκλογών, ο οποίος και εισηγήθηκε θετικά, ως ενημερωθήκαμε.

Ζητήσαμε προφορικά άλλα και με επιστολή μας, προ ημερών, την αποδέσμευση από αυτή την προσπάθεια.

Όχι γιατί είμαστε αντίθετοι στην Δημιουργία ενδιαιτημάτων,άλλωστε όπως ανέφερα εκτενώς νωρίτερα, υποστηρίζουμε την δημιουργία κρατικών ενδιαιτημάτων.

Είμαστε αντίθετοι με την συμμετοχή του Δήμου μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου από 14 και πλέον Δήμους, συνολικής χωρητικότητας 80 θέσεων, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αφού για τον κάθε Δήμο που συμμετέχει θα αντιστοιχούν 3-4 θέσεις, οι οποίες είναι αμελητέες μπροστά στην πραγματικότητα και τις ανάγκες του Δήμου, αλλά θα στερήσει την δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου μας, αφού είναι σαφές ότι ο κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλλει μια και μόνο αίτηση χρηματοδότης.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ως σωματείο, θα σταθούμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, απέναντι σε αυτή την επιλογή, παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ενημερωθεί.

Πότε,με ποιες διαδικασίες και με ποια δεδομένα ελήφθη σχετική απόφαση συμμετοχής του Δήμου μας σε αυτή την προσπάθεια. Μια επιλογή η οποία, με βάση τα δεδομένα που μόλις εκτέθηκαν, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου μας,μια επιλογή που δεν θα συμβάλει στην ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων,μια επιλογή για την οποία δικαιούμαστε εμείς, οι πολίτες του Ηρακλείου, τα μέλη του Δημοτικό Συμβούλιου, να γνωρίζουμε

Πως,πότε και με ποιες διαδικασίες ελήφθη η σχετική απόφαση συμμετοχής;

Μια επιλογή που οδηγεί στην απώλεια σημαντικών και αναγκαίων πόρων σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας,.Μια επιλογή την οποία θα παλέψουμε, όπως και ήδη κάνουμε, να την ανατρέψουμε.

Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε έμπρακτα την υλοποίηση των αποφάσεων των ΔΣ των όμορων Δήμων για την δημιουργία ευέλικτου σύμφωνα με την νομοθεσία ενδιαιτήματος αδέσποτων ζώων, μέσω της αξιοποίησης της επίμαχης χρηματοδότησης.

Διότι μόνο η στενή συνεργασία αυτών των Δήμων θα οδηγήσει στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων σε όλη την περιοχή μας άλλα και την προστασία τους.