3.000 παιδιά περιμένουν για χειρουργεία στα νοσοκομεία Παίδων

2.000 παιδιά στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» – Περίπου 1.000 παιδιά σε αναμονή στο Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού»

3.000 παιδιά περιμένουν για χειρουργεία στα νοσοκομεία Παίδων

«Από τις 10 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά λειτουργούν οι 3, το πολύ 4. Πάνω από το 50% οι αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω των ελλείψεων», δήλωσε στο MEGA ο Λάμπρος Μπάνος, εντατικολόγος του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε πως πρέπει να προκηρυχθούν πολύ γρήγορα οι κενές οργανικές θέσεις στα δύο νοσοκομεία. Συγκεκριμένα στο «Αγλαΐα Κυριακού», από τις 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων καλύπτονται οι 8 και στο «Αγία Σοφία» οι 12 από τις 17. Ο κ. Μπάνος πρόσθεσε πως είναι απαραίτητες και οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία.

«Πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων από το ΕΣΥ»

«Θεωρώ ότι είναι επιλογή σήμερα του κράτους και των κυβερνήσεων να κρατούν τα νοσοκομεία υποβαθμισμένα και τις χειρουργικές αίθουσες κλειστές ώστε να στρέφουν τη μεγάλη μερίδα του κόσμου στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, να δουλεύει το προσωπικό στα νοσοκομεία με εξαντλητικά ωράρια, να μην παίρνουμε ρεπό και άδειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων από νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία που παρόμοιό του το ΕΣΥ δεν έχει ξαναγνωρίσει», σημείωσε ακόμα ο εντατικολόγος του «Αγία Σοφία».

Ο κ. Μπάνος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή καλύπτονται 1-2 τακτικά χειρουργεία την εβδομάδα και πως «δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν περισσότερα». «Δουλεύουμε σε συνθήκες μεγάλης έντασης, μεγάλης εξουθένωσης, υπερεργασίας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προβεί σε αυτήν την έσχατη λύση», πρόσθεσε.