10 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Συγκέντρωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π. Φύσσα 60) στο Κερατσίνι, στις 17.30 – 10 χρόνια από τη δολοφονία του «Killah P» από το ναζιστικό τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής

Τα πρώτα λεπτά της 18ης Σεπτεμβρίου ο νεαρός Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Ο δολοφόνος συνοδευόταν από πολυμελές τάγμα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο αφού τον εντόπισε στην καφετέρια «Το Κοράλι», μετέβη στο σημείο για να σκοτώσει τον μουσικό και τον 34χρονο τότε Παύλο. Ο ίδιος πριν χάσει τις αισθήσεις του πρόλαβε να υποδείξει τον 45χρονο Ρουπακιά ως δράστη της εναντίον του επίθεσης.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί οι δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, όπου από τύχη δεν υπήρξε νεκρός. Τον Ιανουάριο του ’13 άλλωστε είχε λάβει χώρα η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Οι τρεις πρώτες υποθέσεις (δολοφονία Π. Φύσσα, επίθεση σε ναυτεργάτες ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους αλιεργάτες) αποτέλεσαν και τον πυρήνα της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές και οι δυο πυρηνάρχες.

Συγκεκριμένα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και από τους υπόλοιπους 17 στην ίδια υπόθεση, οι 15 κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια (Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης, γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκη,ς Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης).

Η δολοφονία του Παύλου ήταν η αφορμή για να αναπτυχθεί ένα τεράστιο αντιφασιστικό κίνημα το οποίο προκάλεσε την περιθωριοποίηση των φασιστών, το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής σε όλη τη χώρα, την έξοδο της από τη Βουλή, ενώ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην απονομιμοποίηση του κόμματος πολύ πριν από την ιστορική καταδίκη της στις 7 Οκτωβρίου του 2020.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι γονείς του Παύλου Φύσσα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παύλος Φύσσας», σωματεία, φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π. Φύσσα 60, Κερατσίνι) και σε πορεία προς το μπλόκο της Κοκκινιάς.

Η ΕΛ.ΑΣ. κλείνει τους σταθμούς του μετρό δυο ώρες νωρίτερα

Για άλλη μια χρονιά εντύπωση προκαλεί η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αποφάσισε να κλείσει τους σταθμούς του μετρό «Κορυδαλλός» και «Μανιάτικα» δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συγκέντρωση, δυσκολεύοντας την προσέλευση του κόσμου στο σημείο.

Συγκεκριμένα οι σταθμοί θα είναι κλειστοί από τις 15.30 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν με νεότερη εντολή της ΕΛΑΣ.