«Ζήτησαν αυξήσεις και τους απέλυσαν»

«Ζήτησαν αυξήσεις και τους απέλυσαν»

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η Αριστερή Παρέμβαση Τεχνικών 11 εργαζόμενοι κατασκευαστικής εταιρείας στην Καλλιθέα απολύθηκαν όταν διεκδίκησαν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους.

Συγκεκριμένα ζήτησαν: «1. αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική Συλλογικής Σύμβασης Εργασιας
2. 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με Μπλοκάκι
3. έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ
4. τήρηση των αδειών και του ωράριου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

«Οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”, αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο καθώς οι εργαζόμενες/-οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν όχι ατομικά αλλά συλλογικά και απευθυνόμενοι για στήριξη στο Σωματείο τους, ενώ η Green Properties επιδιώκει να “διαπραγματεύεται” μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο, στα πλαίσια της εργασιακής «ζούγκλας» που επιδιώκει να επιβάλλει μέσω της ατομικής διαπραγμάτευσης.

Είχε προηγηθεί απόλυση μέλους του ΣΜΤ λόγω συμμετοχής της στην 24ωρη γενική απεργία του περασμένου Απρίλη προς τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζόμενων που είχαν απεργήσει. Η επιθετική στάση της εργοδοσίας επιβεβαιώθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν τότε δηλώνοντας ότι “δεν αναγνωρίζει” την …ύπαρξη Σωματείου. Είχε φροντίσει να καλέσει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει(;) τα συγκεντρωμένα μέλη του ΣΜΤ αλλά και τους εργαζόμενους της Green Properties, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι είχαν περάσει από “φιλική ανάκριση” γιατί τους είδαν να μιλούν με τους συγκεντρωμένους έξω απ΄την εταιρεία.

Η Green Properties δίνει σεμινάρια αντεργατικής πολιτικής στα γραφεία και τα εργοτάξιά της. Άλλωστε μετά από καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει ήδη χρεωθεί πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και παραβίαση ωραρίων στα εργοτάξια. Η κερδοφορία της ενισχύεται μόνο απ΄τα καρατομημένα εργασιακά δικαιώματα και γι’ αυτό δε θέλει επ’ ουδενί να τα διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και το Σωματείο.

Έτσι χτίζεται το νέο “θαύμα” της ανάπτυξης στις κατασκευές: με τη δική μας φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση που είναι όρος για την εκτόξευση της κερδοφορίας κατασκευαστικών εταιρειών και τραπεζών. Την ίδια ώρα οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων μετατρέπουν σε άπιαστο όνειρο την κάλυψη των σύγχρονων στεγαστικών μας αναγκών που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν, βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα κατασχέσεων λαϊκών κατοικιών».

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών διεκδικεί:

Να γυρίσουν όλοι στη δουλειά με ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες των προηγουμένων χρόνων και τον πληθωρισμό που συρρικνώνει το εισόδημά μας. Ζητάμε την κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων με ΔΠΥ, δώρα/επιδόματα, ωράρια, διαλείμματα και ετήσιες άδειες.

Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και να διεκδικήσουν:

  • Ανάκληση των ομαδικών εκδικητικών απολύσεων
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.)
  • Προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που να ορίζουν ρητά τις απολαβές, το ωράριο, το διάλειμμα τις ετήσιες άδειες.
  • Δώρα και επιδόματα για όλους χωρίς εξαιρέσεις.
  • Δικαιώματα για τις εγκύους συναδέλφους. Άδεια τοκετού και λοχείας, μειωμένο ωράριο φροντίδας παιδιού, με πλήρεις αποδοχές. Απαγόρευσή απόλυσης τους κατά το προβλεπόμενο διάστημα.
  • Γονικές άδειες ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.)