Χρ. Κανλής: “Ο Ηρακλής Γκότσης αφήνει ως κληρονομιά μια μεγάλη δημοκρατική κουλτούρα, αγαθό το οποίο αυτές τις ημέρες καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμο είναι

|||

|||

       Τοποθέτηση του Επικεφαλής της Παράταξης “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” με αφορμή την παραίτηση του πρώην Δημάρχου, Ηρακλή Γκότση, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου

 

       Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”, Χρήστος Κανλής, προέβη κατά τη συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ν.Ιωνίας στην παρακάτω δήλωση σχετικά με την παραίτηση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου του πρώην Δημάρχου, Ηρακλή Γκότση:

 

       Αγαπητοί κάτοικοι, δημότες της Νέας Ιωνίας, δημοτικοί σύμβουλοι, κύριε Πρόεδρε και κ. Δήμαρχε, η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου εκτός από το ότι πραγματοποιείται με δια ζώσης παρουσία μετά από δύο χρόνια, χαρακτηρίζεται και από το ότι ο Δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης δεν συμμετέχει ως μέλος του συμβουλίου μας.
 
 
       Γυρίζει η σελίδα σε ένα αυτοδιοικητικό βιβλίο αγώνων και προσφοράς που ξεκίνησε από το το 1982, με την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του αείμνηστου δημάρχου Γιάννη Δομνάκη.
 
 
      Είχε προηγηθεί η 7χρονη δικτατορία όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση για την οποία φυλακίστηκε από τη χούντα.
 
    
     Την 4ετία 1982-1986 υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και ξεκίνησε το μεγάλο έργο της ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ. Οι δημότες της Ν. Ιωνίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 απαλλάχθηκαν οριστικά από ένα πρόβλημα που αρκετοί δήμοι της Αττικής δεν έχουν λύσει μέχρι και σήμερα.
 
 
     Την 4ετία 1986-1990 υπηρέτησε την πόλη ως ΔΗΜΑΡΧΟΣ. Η περίοδος αυτή αποδείχθηκε από τις πιο παραγωγικές και από τις πιο πλούσιες σε έργο.
 
 
 
 
ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ: Το «Παναιτώλιο» στην Αλσούπολη και η απαλλοτρίωση του Οικοδομικού τετραγώνου 150 στο κέντρο της πόλης.
 
ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 3ο Γυμνάσιο – 6ο Λύκειο, 19ο Δημοτικό, 3ο Δημοτικό, προσθήκη στο 11ο – 15ο Δημοτικό, 6ο, 7ο, 14ο, 16ο Νηπιαγωγεία.
 
ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Ο χώρος της «Ανατόλια», το 7ο Γυμνάσιο – 5ο Λύκειο και το 5ο Γυμνάσιο – 2ο Λύκειο κ.λπ.
 
 
      Επίσης:
 
Αγοράστηκε ο χώρος και δημιουργήθηκε ο 1ος βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου.
Αποκτήθηκε ο χώρος, κατασκευάστηκε και λειτούργησε το 1989 η δημοτική ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ στο Αλεποχώρι.
 
Δημιουργήθηκε η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.
Ανεγέρθηκε το δημοτικό κτίριο στη Λ. Ηρακλείου και ξεκίνησε η ανέγερση του σημερινού δημαρχιακού μεγάρου.
 
 
      Από το 2011 έως το 2019 που διετέλεσε ξανά Δήμαρχος αντιμετώπισε τη χειρότερη περίοδο για την αυτοδιοίκηση με τεράστια μείωση κονδυλίων για τους Δήμους, απαγόρευση προσλήψεων και μία νέα μνημονιακή πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία με αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Θα περίμενε κανείς πως στον πυρήνα μιας τέτοιας κρίσης ο Δήμος μας θα κατέρρεε. 
 
 
     Το αντίθετο όμως. Όχι μόνο δεν σταμάτησαν οι παροχές και οι δράσεις προς τους δημότες της Νέας Ιωνίας αλλά η καθημερινή παρουσία του Δήμου γιγαντώθηκε. Η Κοινωνική Υπηρεσία ανάλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο και έγινε υπόδειγμα για τη λειτουργία της, σε όλη την Ελλάδα. Τα μεγάλα έργα προχώρησαν με υλοποίηση αντιπλημμυρικών σε πολλά σημεία της πόλης. Το εμβληματικό έργο του υπόγειου parking, στο κέντρο της πόλης, έφυγε από το στάδιο της θεωρίας και ξεκίνησε, με στόχο να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων του κυκλοφοριακού και της έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων.
 
 
     Πολλά μπορώ να γράψω και να κάνω λεπτομερείς αναφορές σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, στην κατασκήνωση, σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, στην καθαριότητα που προχώρησε σε τεράστιες αλλαγές σε μηχανικό εξοπλισμό και ανακύκλωση αλλά σταματάω εδώ λέγοντας απλά πως όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα είχαν την υπογραφή του Ηρακλή Γκότση.
 
 
     Πέρα όμως από όλα τα καταγεγραμμένα ο Ηρακλής έβαλε ορισμένες σταθερές στην πολιτική ζωή της Νέας Ιωνίας. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε με δημοκρατικούς όρους, δίνοντας στα Δημοτικά Συμβούλια τον κυρίαρχο ρόλο που τους αναλογούν και φυσικά με σεβασμό στις δημοτικές παρατάξεις και τους κατοίκους που εκπροσωπούν. Άλλωστε είχαν παρθεί σημαντικές αποφάσεις, ομόφωνα, πρωτοποριακές για την εποχή τους.
 
 
     Πολιτικά, υποστήριξε, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την απλή αναλογική σαν άνθρωποι της αριστεράς, θέλωντας να υπάρχει έκφραση και συμμετοχή από τις μειοψηφίες.
 
 
     Ήταν ο Δήμαρχος των συνεργασιών και υπηρέτησε αυτή τη λογική όλα αυτά τα χρόνια. Η συνεργασία ήταν δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και για να δημιουργηθούν σχήματα που θα μάχονται για τους κατοίκους και τα προβλήματά της και όχι για την αυλή τους και τα προνόμια τους.
 
 
     Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κουλτούρα του Ηρακλή, ήταν μακριά από τα έργα βιτρίνας. Προωθούσε σημαντικές πρωτοβουλίες που είχαν ένα όραμα, για το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Και λέω Δημοτικό Συμβούλιο και όχι δημοτική αρχή, γιατί στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε άλλη λειτουργία, ουσιαστική.
 
 
     Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως οι πόρτες του δημαρχείου και του γραφείου του Δημάρχου ήταν πάντα ανοιχτές για τον κόσμο και είναι σημαντικό πως λάθη ή παραλείψεις σε μία πορεία 40 ετών, τα έβλεπε και τα συζήταγε.
 
 
     Οφείλουμε πολλά σαν κάτοικοι Νέας Ιωνίας στον Ηρακλή για τα μεγάλα έργα που έχει αφήσει πίσω με την διαχείριση του και τις δημοτικές περιόδους που ήταν δήμαρχος. Ο Ηρακλής αφήνει ως κληρονομιά μια μεγάλη δημοκρατική κουλτούρα, το οποίο αυτές τις ημέρες καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμο είναι.