Την αγωνιστική τους απάντηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ετοιμάζουν φοιτητές, καθηγητές και μαθητές. Μεγάλο κύμα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει ήδη πριν από την ανάρτηση του νομοσχεδίου, ενώ μεγάλα συλλαλητήρια διοργανώνονται την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.
Η εκπαιδευτική κοινότητα από τη μεριά της βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό προγραμματίζοντας τις δράσεις της. Για σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου, και αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε γενικές συνελεύσεις στις σχολές τους για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ενόψει της Πέμπτης, 11 Ιανουαρίου, που έχουν ήδη αποφασιστεί συλλαλητήρια από 115 φοιτητικούς συλλόγους, αναμένεται πολλές σχολές να τελούν υπό κατάληψη.
Κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» τάσσονται και οι μαθητές, καθώς και οι οι εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Δεκάδες σωματεία καλούν στα συλλαλητήρια, ενώ ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 14.00 καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12.00. Με ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ διεκδικεί:
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
- Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
- Πτυχία με αξιοκρατία και αξία.
- Δουλειά για όλους/ες – δουλειά με δικαιώματα.
Καθηγητές Παντείου: Ευθεία παραβίαση του Άρθρου 16
Μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης συντάσσονται και οι καθηγητές στα δημόσια πανεπιστήμια καθώς και το διοικητικό προσωπικό, την ώρα που και πρυτάνεις εκφράζουν την αντίθεση τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων διεκδικώντας την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου που κάνει λόγο για «παραβίαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, την οποία βαφτίζουν ως “παράκαμψη”».
Σημειώνουν πως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια «μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση: «πληρώνεις; παίρνεις πτυχίο». «Ως αποτέλεσμα θα υποβιβαστούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων», προσθέτουν οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου.
Αναφέρουν ακόμα για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης: «- Θα μετατρέψει τα κάθε είδους κολέγια σε “πανεπιστήμια”, παρότι δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις επιστημονικές προδιαγραφές των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες για να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμια εκείνα που θα δίνουν τη σφραγίδα ποιότητας σε ξένα ιδιωτικά ιδρύματα μέσω συμπράξεων.
– Βαφτίζει τα ιδιωτικά “πανεπιστήμια” μη κερδοσκοπικά, ενώ αποτελούν ξεκάθαρα ένα πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματιών.
– Τα βαφτίζει “ελεύθερα” ενώ στην πραγματικότητα σε αυτά βασιλεύει η ανελευθερία, το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, η αναγκαστική σιωπή των διδασκόντων. Καμιά διδασκαλία και καμιά έρευνα δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες μεσαιωνικές συνθήκες..
– Κρατά τα δημόσια πανεπιστήμια στη μιζέρια, με έναν προϋπολογισμό μνημονιακό, στο 1/3 εκείνων που υπήρχαν πριν τα μνημόνια, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, χωρίς υποδομές.
Η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ ως προς τις δαπάνες για την παιδεία. Η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στην Ελλάδα είναι 1.780 ευρώ έναντι 10.132 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 16 φοιτητές ανά διδάσκοντα, ενώ στην Ελλάδα είναι 49 φοιτητές ανά διδάσκοντα. Οι μισθοί των μελών ΔΕΠ βρίσκονται στο 40-50% της προ μνημονιακής περιόδου
Το ΔΣ καλεί τα μέλη του συλλόγου να υψώσουν τη φωνή τους, να ορθώσουν το ακαδημαϊκό τους κύρος, να συμπλεύσουν το συνενώσουν με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και όλων των παραγόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτώντας σθεναρά να μην προχωρήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο.
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην προϊούσα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου για αναβαθμισμένη, δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία, υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε όφελος της κοινωνίας και της νεολαίας».