Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

Ανοίγει σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μέσω ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2024 – 2025.

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις

Σύμφωνα με όσα δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο προϋπολογισμός για φέτος είναι περίπου 361 εκ. ευρώ για την κάλυψη παιδιών ηλικίας έως 4 ετών, ενώ για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης το ποσό θα φτάσει τις 173 χιλιάδες.

Οι εργαζόμενοι (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) ή άνεργοι γονείς θα λάβουν ενίσχυση με τη μορφή voucher για την εγγραφή του παιδιού ή των παιδιών τους:

  • σε βρεφικόβρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό
  • σε βρεφικό σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας.
  • σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ή ΚΔΑΠ με αναπηρία.

Η παρακολούθηση των προγραμμάτων αφορά στις ακόλουθες κατηγορίες δομών:

  • Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί – Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και Προ-νήπια από 2,5 έως 4 ετών
  • Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ) – Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών, Προ-νήπια από 2,5 έως 4 ετών και Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 έως 6,5 ετών.
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)- Παιδιά από 5 έως 12 ετών, και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ.)- Παιδιά με αναπηρία, έφηβοι και άτομα, με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του voucher

  1. Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία
  2. Άτομα (γυναίκες και άντρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών ή και άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία,
  3. Άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση ή που επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Παράλληλα για το πρόγραμμα του δημοσίου δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι εργαζόμενες που είναι υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).