Ξεκίνησε το 49ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται το 49ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.) με βασικό αντικείμενο την ψήφιση του Προγράμματος Δράσης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το επόμενο διάστημα.

4 & 5 Δεκεμβρίου το 49ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κρίσιμο διάστημα σύμφωνα με την Ομοσπονδία λόγω κυρίως της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), στοχοποιώντας τους Δήμους και το προσωπικό τους. Άλλωστε τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει μεγάλος αναβρασμός τόσο με τα μισθολογικά και τις προσλήψεις όσο και με τα εργατικά ατυχήματα που στοιχίζουν τη ζωή εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. αναφέρει αναλυτικά:

«Την πρώτη ημέρα του 49ου ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, που θα
διεξαχθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο «NOVOTEL
ATHENES» (Μιχαήλ Βόδα 4-6), θα γίνει η νομιμοποίηση των περίπου
επτακοσίων (700) Αντιπροσώπων-Συνέδρων που θα συμμετάσχουν από ολόκληρη τη χώρα και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επίσημων
προσκεκλημένων, όπως και εισηγήσεις εκ μέρους των Συνέδρων. Η δεύτερη ημέρα θα συνεχιστεί με τοποθετήσεις Συνέδρων και θα κλείσει με την ψηφοφορία του Προγράμματος Δράσης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πολιορκητικός κριός οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί

Πάνω στο σχέδιο δράσης που θα εγκριθεί και ψηφιστεί θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για να βάλει ένα τέλος στις νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές και να τις ανατρέψει, με στόχο την επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων που καταργήθηκαν με βίαιο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια του μνημονίου και την υπεράσπιση-διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, των Δημοσίων Αγαθών και του Κοινωνικού κράτους που ισοπεδώνει η κυβέρνηση.

Νεκρός από θερμοπληξία υπάλληλος του Δήμου Καλλιθέας

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. είναι αποφασισμένοι να παλέψουν και να αγωνιστούν για τη διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποτελεί ανάχωμα στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι βασικός πυλώνας στήριξης της Ελληνικής Κοινωνίας και παράλληλα η βάση για την οικοδόμηση μίας προοπτικής ανάπτυξης της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» ή ιδιώτεςφίλους στους οποίους θέλει να εκχωρήσει σημαντικές υπηρεσίες, όπως αυτές της καθαριότητας, του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού.

Είναι ένας αγώνας διαρκείας που δίνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους υπαλλήλους στο Δημόσιο και συνολικά την Ελληνική Κοινωνία, για να αντισταθούν και να ανατρέψουν τα βάρβαρα μέτρα της νεοφιλελεύθερης-μνημονιακής πολιτικής. Μίας πολιτικής που έχει οδηγήσει σε πλήρη διάλυση το κοινωνικό κράτος, έχει ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα και οδήγησαν την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Φτάνει και μόνο να αναλογιστεί κανείς τα δεινά που έχουν φέρει οι Νόμοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, που καταδίκασαν την κοινωνία να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούν και θα
συνεχίσουν μέχρι τέλους να αγωνίζονται για να πάρουν τις ζωές τους πίσω. Είναι μονόδρομος η ανατροπή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται. Είναι αδήριτη ανάγκη να ανατραπεί αυτή η καταστροφική πολιτική και να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους, τις οικογένειες τους και την κοινωνία γενικότερα.

Η πολιτική αυτή είναι που οδήγησε στην εξαΰλωση των εισοδημάτων, εκτόξευσε την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, δημιούργησε απίστευτα μεγάλο πληθωρισμό με συνέπειες υψηλό ποσοστό της κοινωνίας να μην έχει τη δυνατότητα απόκτησης βασικών αγαθών, υποθήκευσε τη Δημόσια και Δημοτική περιουσία. Μία πολιτική που εντείνεται από την κυβέρνηση και έχει βάλει στο στόχαστρο τις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να τις κάνει δώρο στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι τα μόνα για τα οποία κόπτεται η κυβέρνηση, τα υπουργικά στελέχη και δυστυχώς, αρκετοί από τους Αιρετούς.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μέσα από τις εργασίες του 49ου ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ θα ψηφίσει το Πρόγραμμα Δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα με κατεύθυνση να επιτευχθούν οι στόχοι και οι προτεραιότητας που είχαν τεθεί και στο 48ο Τακτικό Συνέδριο. Μεταξύ αυτών, η απελευθέρωση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και τις δομές των Ο.Τ.Α. με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, η υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αποτροπή κάθε προσπάθειας εκχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα που επιχειρείται μέσω και των δήθεν «Αναπτυξιακών Οργανισμών», η προστασία των Β.Α.Ε., η δημιουργία οικονομικά αυτοδύναμων Ο.Τ.Α., η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια. Οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να τακτοποιηθούν, οι Αορίστου Χρόνου πρέπει να μονιμοποιηθούν, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι πάγιο αίτημα, οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και η υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι αταλάντευτα στις πρώτες προτεραιότητες.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική
Αυτοδιοίκηση που εκπροσωπεί, αντιστάθηκαν στις αντιλαϊκές πολιτικές και είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, όχι μόνο για να τερματιστεί η νεοφιλελεύθερη, αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, αλλά για να αποκατασταθούν, να προστατευθούν και να διευρυνθούν τα μισθολογικά, θεσμικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματά».