Ξεκίνησαν οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Χαλανδρίου. Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τους παριστάμενους ήταν: “Ενδοοικογενειακή Βία και Γυναικοκτονίες”.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Χαλανδρίου έχει ως εξής:
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου ξεκίνησε το νέο κύκλο των διαλέξεων του με δυο σημαντικά όσο και επίκαιρα θέματα.
Με την εκδήλωση «Ενδοοικογενειακή Βία και Γυναικοκτονίες», στις 05/03 δόθηκαν απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα η γυναίκα από την κεντρική εξουσία ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βία που αντιμετωπίζει η γυναίκα στον δημόσιο χώρο.
Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης έγινε κριτική προσέγγιση του νέου νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ μέσα από τη δημιουργική συζήτηση που ακολούθησε δόθηκαν απαντήσεις σε φλέγοντα θέματα, όπως η έμφυλη βία και ο νόμος περί συνεπιμέλειας.
«Εκφράσεις βίας και παραβατικότητα ανηλίκων» ήταν το κύριο θέμα της επόμενης διάλεξης, 11/03/2024, με αφορμή την ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών κάλυψαν το θέμα της βίας των ανηλίκων τόσο στον φυσικό όσο και τον διαδικτυακό κόσμο, όπως επίσης το θέμα της νεανικής παραβατικότητας, της εφηβικής και οπαδικής βίας.
Τόσο οι συμμετέχοντες/ουσες στο πάνελ όσο και οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι ήρθε ο καιρός των πράξεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου, ανεξάρτητα από το τι δείχνουν οι έρευνες και τα στατιστικά.
Ο Δήμος Χαλανδρίου στέκεται αρωγός στις δράσεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, ενός φορέα που έχει ως στόχο να φέρει τους ενεργούς ανθρώπους της πόλης ακόμη πιο κοντά στα ζητήματα της καθημερινότητας, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την επιστήμη και την ιστορία.
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Οι επόμενες διαλέξεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:
19 Μαρτίου 2024: Κλιματική κρίση και φυσικό περιβάλλον
26 Μαρτίου 2024: Επιστήμη και Πόλεμος: Μια περιπεπλεγμένη ιστορία
1 Απριλίου 2024: Φιλόσοφος-Καλλιτέχνης Νίτσε
8 Απριλίου 2024: Δεκαετία του 40′ και ο μετεμφυλιακός πόλεμος της μνήμης
15 Απριλίου 2024: Μονή Σινά: η “κιβωτός” της βυζαντινής τέχνης από τον Ψυχρό Πόλεμο στον 21ο αιώνα
22 Απριλίου 2024: Ο Διαφωτισμός σήμερα: Ένα ‘ημιτελές σχέδιο’ ή μια αθετημένη υπόσχεση
14 Μαΐου 2024: Δύο πόλεμοι, διεθνείς συσχετισμοί και η θέση της Ελλάδας
20 Μαΐου 2024: Street art και γκράφιτι: τέχνη, βανδαλισμός, ή σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά