Το χρονικό μιας αναπάντητης ερώτησης...

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 10:14 | Βριλησσίων
Το χρονικό μιας αναπάντητης ερώτησης...
|||

    Ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου κατέθεσε η "Δράση για μια Άλλη Πόλη" Βριλησσίων με την απάντηση που έλαβε να μη θεωρείται επαρκής, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της παράταξης 

 

    Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Δράση για μια Άλλη Πόλη - Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων" εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

    Εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, προβληματιστήκαμε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτήν. Ζητήσαμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία από την διοίκηση (11669/20-2021), εύκολο να αντληθούν, ώστε να διαμορφώσουμε εικόνα.

 

    Συγκεκριμένα, ζητήσαμε ενημέρωση για...

 

1) Το ύψος των τυχόν απλήρωτων λογαριασμών του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ.

2) Το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου από έργα ή προμήθειες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλ. ανεξόφλητες πλέον των 90 ημερών.

3) Tο χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου.

 

    Πράγματι, λίγες ημέρες μετά, μας εστάλη ως απάντηση στο αίτημά μας απόσπασμα από το «Μητρώο Δεσμεύσεων του Δήμου» της 31ης Αυγούστου, όπου φαίνεται ότι στις 31/8/2021 «το σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου ήταν 2.434.443,12€ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 779.868,01€. Το δε χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου ήταν 1.753.102,44, από το οποίο περίπου το 1 εκατ. δεσμεύεται υποχρεωτικά για την μισθοδοσία δύο μηνών των δημοτικών υπαλλήλων. (Αντίστοιχα, στις 31/8/2020 ήταν 1.387.258,28€ και στις 31/8/2019 1.706.749,30€).

 

    Δείτε κι αυτό: Προχθές αποφασίστηκε το έργο, αλλά οι εργασίες για την υλοποίησή του ξεκίνησαν πριν 10 ημέρες, καταγγέλλει η Δράση για μια Άλλη Πόλη

   

     Συμπέρασμα;

 

    Επειδή όσα ρωτήσαμε δεν απαντήθηκαν πλήρως, (οφειλές προς ΕΥΔΑΠ), επανήλθαμε με νέο ερώτημα στις 11 Οκτωβρίου, θέτοντας και κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν ακριβώς από το απαντητικό Excel που μας είχε σταλεί, όπου π.χ. εμφανίζονταν ποσό ύψους 1.050.908,87€ με τίτλο «Νόμιμες καθ’ υπέρβαση πιστώσεις», το οποίο θα έπρεπε να αναλυθεί. Τελικά, όλα αυτά τέθηκαν ως ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Οκτωβρίου για να λάβουμε αντί απαντήσεων γενικόλογες διαπιστώσεις...

 

   Ο μεν Δήμαρχος επεσήμανε την «υστέρηση εσόδων λόγω κορωνοϊού» και χαρακτήρισε δύσκολες χρονιές το 2020 και το 2021, προστρέχοντας σε στοιχεία από το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου αναφέρθηκε ότι οι δήμοι δαπάνησαν 650εκ. ευρώ για την πανδημία ενώ επιχορηγήθηκαν μόλις με 170εκ. ενώ, επιπλέον, μας υπενθύμισε ότι αυτή την περίοδο ο Δήμος μας έχει μειωμένα έσοδα λόγω πολλών διακανονισμών των οφειλών των δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

 

   Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επεσήμανε ότι οι Δήμοι δυσκολεύονται ακόμη και να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι από τα στοιχεία που μας δόθηκαν δεν μπορούν να εξαχθούν με σαφήνεια οι οφειλές του Δήμου Βριλησσίων. «Θα ελέγξω το ποσό του 1.050.908,87 ευρώ που αναφέρατε, το οποίο πάντως δεν είναι μια ενιαία δαπάνη και θα σας ενημερώσω».

 

    Το ζήτημα, συνεπώς, της ενημέρωσης των μελών του δημοτικού συμβουλίου παραμένει κρίσιμο. Ζητάς στοιχεία, και όταν αυτά σου χορηγηθούν, μετά από επιμονή, είναι ασαφή και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια συζήτηση για το θέμα. Αν όμως αυτό συμβαίνει με μια δημοτική παράταξη, τότε τι είδους πληροφόρηση να περιμένει ο «απλός» δημότης;

 

    Τελικά, μ’ αυτά και μ’ αυτά... παραμένουμε ανήσυχοι!

 

    Δείτε κι αυτό: Προσφορά βιβλίων από τον Δήμο Βριλησσίων στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Προβλήματα δημιουργεί η μεταφορά του καταφυγίου αδέδποτων ζώων από το άλσος (βίντεο)
Προβλήματα δημιουργεί η μεταφορά του καταφυγίου αδέδποτων ζώων από το άλσος (βίντεο)
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο