Ξανά στη Βουλή το θέμα του λατομείου μαρμάρου στην Πεντέλη με νέα Ερώτηση και ΑΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 11:53 | Πεντέλης
Ξανά στη Βουλή το θέμα του λατομείου μαρμάρου στην Πεντέλη με νέα Ερώτηση και ΑΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
|||

     Από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

«Ανάμεσα στο γελοίο και το τραγικό κινούνται οι πρωτοβουλίες κυβερνητικών και παρακυβερνητικών κύκλων για την Πεντέλη. Υπόδειγμα γελοιότητας αποτελεί η απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης να επιτρέψει το κυνήγι αγριογούρουνου στο βουνό και επίσημη αυτοαναγνώριση της γελοιότητας, η μετέπειτα ανάκληση αυτής της απόφασης. Ως προς το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν πάλι λατομεία στην περιοχή, η τραγικότητα αυτή συνεχίζεται». Τη δήλωση αυτή έκανε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Νάσος Αθανασίου με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε Ερώτηση, από κοινού με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με την αδειοδότηση λατομείου μαρμάρων σε δημόσιες δασικές εκτάσεις στη θέση Βαθειά Χούνη, Άνω Ραπεντώσας του Δ. Διονύσου και του Δ.Πεντέλης.
 

    Η ερώτηση, που συνυπογράφεται από ακόμη19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύεται από αίτημα κατάθεσης της «Προγραμματικής Μελέτης» (masterplan) ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους», που προετοιμάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. 

 

    Οι δημόσιες εκτάσεις που ζητά ιδιώτης για τη λειτουργία λατομείου βρίσκονται πλάι σε κατοικημένες περιοχές και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων έχουν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή. Υπενθυμίζουν ότι οι λατομικές δραστηριότητες δεν συνάδουν με τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Πεντελικού. 

 

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και τρεισήμισι μήνες δεν έχει απαντήσει στην πρώτη Ερώτηση, που είχε υποβληθεί για το θέμα στις αρχές Ιουνίου. Το υπουργείο Πολιτισμού διευκρίνισε ότι στις 5/5/21 έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκριση. Ωστόσο, δεν γνωστοποίησε τι αποφάσισαν οι υπηρεσίες του. 

 

    Από την Απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού αποκαλύφθηκε πάντως ότι οι υπηρεσίες του επεξεργάζονται «πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και αφορά σε «Προγραμματική Μελέτη» (masterplan) ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους». Αυτή την προγραμματική μελέτη ζητούν οι συνυπογράφοντες βουλευτές. 

 

  • Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Πεντελικό Όρος; 
  • Θα δώσουν άδεια λειτουργίας λατομείου μαρμάρου, την ώρα που καταστρώνουν «μάστερπλαν» για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαίων λατομείων της περιοχής; 
  • Πότε θα ενημερωθούν οι κάτοικοι, οι δήμοι και οι φορείς της περιοχής για το περιεχόμενο της «Προγραμματικής Μελέτης»; 
  • Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή το σύνολο των εγγράφων, που εξειδικεύουν την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ζητούν την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και το τελικό κείμενο της «Προγραμματικής Μελέτης». 

 

    «Θα πρέπει να γίνει σαφές» στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, «πως ούτε οι κάτοικοι ξέχασαν το θέμα, που αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον ούτε και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σκοπεύουν να αδρανήσουν» σημειώνουν οι βουλευτές στο κείμενό τους.

 

     Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

 

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2021


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πολιτισμού και Αθλητισμού


ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέο ξεκοίλιασμα της Πεντέλης; 

Τι προβλέπει το masterplan για την ανάδειξη τοπίων και μνημείων στην περιοχή; 

 

    Στις 2.6.2021 καταθέσαμε Ερώτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέο ξεκοίλιασμα της Πεντέλης;» ζητώντας να ενημερωθούμε για ένα κρίσιμο ζήτημα, που ενδιαφέρει άμεσα χιλιάδες κατοίκους των δήμων γύρω από το Όρος Πεντέλη, αλλά και τους κατοίκους της Αττικής, συνολικά.

 

    Απάντηση για το ζήτημα έδωσε μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 12/07/21, διευκρινίζοντας ότι πράγματι «στις 5/5/21 εστάλη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκρισή ή μη». Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά, όπως γνωρίζετε, τη  χωροθέτηση και λειτουργία λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση στη θέση Βαθειά Χούνη, Άνω Ραπεντώσας Δ.Ε. Διονύσου, Δήμου Διονύσου και Δ.Ε. Πεντέλης του Δήμου Πεντέλης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε από το ΥΠΠΟΑ να μας γνωστοποιήσει ποια είναι η γνωμοδότηση των υπηρεσιών του. 

 

    Από την Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προέκυψε επίσης, ότι οι υπηρεσίες του επεξεργάζονται «πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (16.4.2021 και 4.5.2021) και αφορά σε «Προγραμματική Μελέτη» (masterplan) ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους». 

Αντιθέτως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ευαρεστηθεί να απαντήσει, παρότι έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την κατάθεση της Ερώτησης στη Βουλή και παρότι οι αυτοδιοικητικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επανέλθει στο θέμα αρκετές φορές, επιδιώκοντας να ενημερωθούν.  

Θα πρέπει να γίνει σαφές πάντως, πως ούτε οι κάτοικοι ξέχασαν ένα θέμα που αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον ούτε και οι υπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σκοπεύουν να αδρανήσουν. Στο πλαίσιο των παραπάνω, επανερχόμαστε.

 

     Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: 

 

-Θα χορηγήσετε άδεια επαναλειτουργίας ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών σε δημόσια αναδασωτέα έκταση στη  θέση Άνω Χούνη Ραπεντώσας στη Δ.Κ. Διονύσου του Δήμου Πεντέλης-Μελισσίων και υπό ποιες προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η λατομική ζώνη, όπως ο νόμος ορίζει;

-Θα χορηγήσετε άδεια λατομείου αδρανών υλικών εντός των ορίων του καταφυγίου άγριας ζωής του Δημοσίου Δάσους Ραπεντώσας (ΦΕΚ 689Β/1976);

-Θα εγκρίνετε άδεια λατομείου αδρανών υλικών πλάι στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Διονύσου;

-Θα χορηγήσετε άδεια επαναλειτουργίας ανενεργού λατομείου στην καρδιά της Πεντέλης; Θα επιτρέψετε νέες τομές, παρότι γνωρίζετε ότι  για λόγους περιβαλλοντικής αποκατάστασης -από το 2008- η διοίκηση ουδέποτε ενέκρινε νέες ή επανεξέδωσε άδειες λατομείων; 

-Θα χορηγήσετε άδεια για λατομείο Μαρμάρου, όταν από την Μ.Π.Ε διαπιστώνεται ότι το μάρμαρο δεν θα είναι το κύριο προς εξόρυξη υλικό; Αλλά και αυτό το «λίγο» δεν σας φαίνεται μεγάλο έγκλημα; 

-Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να υλοποιηθούν οι διατάξεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών για προστασία και ανάδειξη του Πεντελικού Όρους, με βάση πρόγραμμα ανάκτησης ανενεργών λατομείων, σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 38 του Ν.4277/2014;


Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή

Το σύνολο των εγγράφων που εξειδικεύουν την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για κατάρτιση «Προγραμματικής Μελέτης» (masterplan) ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους». Ζητούμε επίσης την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού επί της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και το τελικό κείμενο της «Προγραμματικής Μελέτης».
 
 
Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Γκιόλας Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα 

Καφαντάρη Χαρούλα

Κυριακή Μάλαμα

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος 

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης 

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

 

Συνεντεύξεις

Γιώργος Ανεμογιάννης: θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να σταματήσει ο δήθεν διαγωνισμός
Γιώργος Ανεμογιάννης: θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να σταματήσει ο δήθεν διαγωνισμός
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο