Displaying items by tag: σωματειο εργαζομενων

           ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 12.00 ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ - ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ 1 μ.μ. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

           Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου   

 

          Από το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

          Με το νομοσχέδιο λαιμητόμο για την υγεία η κυβέρνηση αξιοποιεί την άθλια κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία απ' όλες τις κυβερνήσεις, με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και εξοπλισμό, και βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του λαού, καθώς κάθε ασθενής θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το εκβιαστικό δίλημμα είτε να πληρώσει για τις υπηρεσίες υγείας είτε να καταδικάζεται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον "θέλουν" να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία.

 

          Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

 

          Δεν μπορούμε, ειδικά στο κλάδο μας, που τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες είναι καθημερινότητα, να ζούμε με την ανασφάλεια αν μπορούμε ή όχι να καλύψουμε τις ιατρικές δαπάνες όταν θα μας συμβεί κάτι σοβαρό. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε εμείς που παράγουμε τα πάντα, να μην απολαμβάνουμε τίποτα, ούτε καν υγεία.

 

         Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε. Ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που επιτρέπουν το πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών. 

 

        Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους!

 

        Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα:

 

  • Για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για το λαό μας!
  • Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό τους.
  • Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας.

         Στο πλευρό της οικογένειας του αδικοχαμένου εργάτη στην καθαριότητα του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης στέκεται το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου με ανακοίνωση του, ενώ τα μέλη του παραβρεθούν στο σημερινό δικαστήριο για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους,αλλά και την απαίτηση τους να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

        Αναλυτικά,η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής:

 

       Στις 23 Νοέμβρη έχει οριστεί το ποινικό δικαστήριο στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το εργατικό “ατύχημα”, με ανατροπή απορριμματοφόρου, στις 23 Οκτώβρη 2017 που οδήγησε στο θάνατο του συναδέλφου Ηλία. Κατηγορούμενοι είναι δύο αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και δύο συνάδελφοι.

 

       Το σωματείο μας από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του συναδέλφου και της οικογένειάς του, δημόσια ζήτησε την πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος, κατήγγειλε τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι, ανέδειξε τις ευθύνες. Λέγαμε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή μας “… Όταν το φαινόμενο των εργατικών “ατυχημάτων” παίρνει τέτοιες διαστάσεις σε ένα κλάδο αιτία δεν είναι “η κακιά η ώρα”, ή η “απροσεξία”. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΕΕ  και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλεια μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές μας. Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο αμαξοστάσιο του δήμου μας. Παμπάλαια μηχανήματα με ελλείψεις και βλάβες, κανένας προσανατολισμός στη προστασία της υγιεινής και της ασφάλειάς μας, πίεση να βγει η δουλειά, να βγει ο τομές, άστατα ωράρια που πατάνε στην 24ωρη λειτουργία, υποδομές που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και σε μας πλήθαιναν τα εργατικά ατυχήματα και όλοι συζητάγαμε ότι είναι θέμα χρόνου να έχουμε αυτήν την εξέλιξη. Αδιαφορία για τους εργαζόμενους, αποποίηση ευθυνών, κατάτμηση των εργαζομένων ανάλογα με τη σχέση εργασίας ακόμα και στα μέσα ατομικής προστασίας και την ιατρική παρακολούθηση, συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης με κάθε ευκαιρία του σωματείου μας που δεν είναι του χεριού τους. Είναι σοβαρές οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για όλα αυτά…”. Με έγγραφό μας την επόμενη μέρα του ατυχήματος προς την Τροχαία Αττικής Οδού και την Επιθεώρηση Εργασίας ζητούσαμε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του εργατικού “ατυχήματος”.

 

       Μετά από αίτημα της οικογένειας του εκλιπόντα συναδέλφου μας το σωματείο μας θα παραστεί στη δίκη. Το θεωρούμε χρέος μας απέναντι στο συνάδελφο που τόσο άδικα χάθηκε. Το θεωρούμε χρέος μας απέναντι και σε κάθε συνάδελφο που και σήμερα πιάνει δουλειά και δεν ξέρει αν θα γυρίσει σπίτι του. Στη θέση του Ηλία θα μπορούσαν να είναι το σύνολο των εργαζομένων στην αποκομιδή και όχι μόνο.

 

      Στη θέση του Ηλία θα μπορούσαν να είναι και οι δύο συνάδελφοι που σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι, ενώ είναι για όλους μας καθαρό ότι την ευθύνη δεν την έχουν αυτοί, όταν η κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μας είναι παγιωμένη και συνεχώς χειροτερεύει. Δεν μπορεί, όταν ο κλάδος μας μετράει δεκάδες νεκρούς, υπεύθυνοι να είναι αυτοί που κινδυνεύουν να σκοτωθούν!

 

     Για μία ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή επέλεξε να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί, εν όψει και τη δίκης, να μην προχωρήσει σε καμία δημόσια διαδικασία συζήτησης της. Πως να το κάνει άλλωστε όταν έχει αγνοήσει πλήρως τις ευθύνες της για τις συνθήκες εργασίας στην καθαριότητα, όταν αποδέχεται πλήρως και υλοποιεί την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και την ασφάλεια μας ως κόστος που δεν θέλει να αναλάβει. Ακόμα και ο θάνατος του συναδέλφου δεν λειτούργησε ως καμπανάκι για κανέναν τους να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας μας.

 

     Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

     Το σωματείο μας έχει διαλέξει μεριά, την πλευρά του δίκιου του εργαζόμενου. Την Τετάρτη θα δώσει τη μάχη στη μνήμη του συναδέλφου μας, γιατί την αντιλαμβάνεται ως μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, μάχη για τη ζωή όλων μας.

..

..

..

Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας  - Νέας Χαλκηδόνας 

 

  Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, για άλλη μια φορά, η Δημοτική Αρχή έδειξε τον αυταρχισμό και την απαξίωσή της απέναντι στους εργαζόμενους και στο ΔΣ του Σωματείου μας. Παρόλο, που από την αρχή της συνεδρίασης, στην ομιλία του ο Δήμαρχος έδειχνε να υπολογίζει την παρουσία των εργαζομένων στην αίθουσα, οι οποίοι είχαν προσέλθει για να στηρίξουν το θέμα τους και μιλούσε ένθερμα γι’ αυτό, όταν ήρθε η ώρα να εισηγηθεί το θέμα ο πρόεδρος του Σωματείου, θρασύτατα αποχώρησε από την αίθουσα. Παρέμεινε σε ένα στενό διάδρομο γιαπάνω από 3 ώρες που συζητούνταν οι συνθήκες εργασίας στο χώρο του γκαράζ και το «εντέλλεσθε» που δόθηκε στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού για την περικοπή του μεροκάματου των 63ων συναδέλφων μας.

 

  Όμως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συντριπτική πλειοψηφία 20 υπέρ των εργαζομένων και 7 κατά, δηλώνει πως δεν κατάφερε ο Δήμαρχος με την «εξαφάνισή» του,καθώς και ένθερμοι Αντιδήμαρχοι του με τις προκλητικές τους ομιλίες απέναντι στο Σωματείο, να υπονομεύσουν το δίκαιο αγώνα μας. Η προσπάθειά τους να σπιλώσουν τη δράση των μελών του Σωματείου μας και να δημιουργήσουν εντυπώσεις διάσπασης και αποπροσανατολισμού από την πραγματικότητα, έπεσαν στο κενό.

 

  Καλούμε τον Δήμαρχο να σεβαστεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποποιηθεί την αυταρχική συμπεριφορά και να αντιληφθεί πως το καθήκον του είναι η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας του. Δηλώνουμε πως δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, όσο και αν αυτό ενοχλεί τη Διοίκηση.

 

Tο ΔΣ


Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο