Displaying items by tag: δικαιοσυνη

         Στο πλευρό της οικογένειας του αδικοχαμένου εργάτη στην καθαριότητα του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης στέκεται το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου με ανακοίνωση του, ενώ τα μέλη του παραβρεθούν στο σημερινό δικαστήριο για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους,αλλά και την απαίτηση τους να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

        Αναλυτικά,η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής:

 

       Στις 23 Νοέμβρη έχει οριστεί το ποινικό δικαστήριο στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το εργατικό “ατύχημα”, με ανατροπή απορριμματοφόρου, στις 23 Οκτώβρη 2017 που οδήγησε στο θάνατο του συναδέλφου Ηλία. Κατηγορούμενοι είναι δύο αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και δύο συνάδελφοι.

 

       Το σωματείο μας από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του συναδέλφου και της οικογένειάς του, δημόσια ζήτησε την πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος, κατήγγειλε τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι, ανέδειξε τις ευθύνες. Λέγαμε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή μας “… Όταν το φαινόμενο των εργατικών “ατυχημάτων” παίρνει τέτοιες διαστάσεις σε ένα κλάδο αιτία δεν είναι “η κακιά η ώρα”, ή η “απροσεξία”. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΕΕ  και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλεια μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές μας. Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο αμαξοστάσιο του δήμου μας. Παμπάλαια μηχανήματα με ελλείψεις και βλάβες, κανένας προσανατολισμός στη προστασία της υγιεινής και της ασφάλειάς μας, πίεση να βγει η δουλειά, να βγει ο τομές, άστατα ωράρια που πατάνε στην 24ωρη λειτουργία, υποδομές που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και σε μας πλήθαιναν τα εργατικά ατυχήματα και όλοι συζητάγαμε ότι είναι θέμα χρόνου να έχουμε αυτήν την εξέλιξη. Αδιαφορία για τους εργαζόμενους, αποποίηση ευθυνών, κατάτμηση των εργαζομένων ανάλογα με τη σχέση εργασίας ακόμα και στα μέσα ατομικής προστασίας και την ιατρική παρακολούθηση, συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης με κάθε ευκαιρία του σωματείου μας που δεν είναι του χεριού τους. Είναι σοβαρές οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για όλα αυτά…”. Με έγγραφό μας την επόμενη μέρα του ατυχήματος προς την Τροχαία Αττικής Οδού και την Επιθεώρηση Εργασίας ζητούσαμε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του εργατικού “ατυχήματος”.

 

       Μετά από αίτημα της οικογένειας του εκλιπόντα συναδέλφου μας το σωματείο μας θα παραστεί στη δίκη. Το θεωρούμε χρέος μας απέναντι στο συνάδελφο που τόσο άδικα χάθηκε. Το θεωρούμε χρέος μας απέναντι και σε κάθε συνάδελφο που και σήμερα πιάνει δουλειά και δεν ξέρει αν θα γυρίσει σπίτι του. Στη θέση του Ηλία θα μπορούσαν να είναι το σύνολο των εργαζομένων στην αποκομιδή και όχι μόνο.

 

      Στη θέση του Ηλία θα μπορούσαν να είναι και οι δύο συνάδελφοι που σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι, ενώ είναι για όλους μας καθαρό ότι την ευθύνη δεν την έχουν αυτοί, όταν η κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μας είναι παγιωμένη και συνεχώς χειροτερεύει. Δεν μπορεί, όταν ο κλάδος μας μετράει δεκάδες νεκρούς, υπεύθυνοι να είναι αυτοί που κινδυνεύουν να σκοτωθούν!

 

     Για μία ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή επέλεξε να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί, εν όψει και τη δίκης, να μην προχωρήσει σε καμία δημόσια διαδικασία συζήτησης της. Πως να το κάνει άλλωστε όταν έχει αγνοήσει πλήρως τις ευθύνες της για τις συνθήκες εργασίας στην καθαριότητα, όταν αποδέχεται πλήρως και υλοποιεί την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και την ασφάλεια μας ως κόστος που δεν θέλει να αναλάβει. Ακόμα και ο θάνατος του συναδέλφου δεν λειτούργησε ως καμπανάκι για κανέναν τους να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας μας.

 

     Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

     Το σωματείο μας έχει διαλέξει μεριά, την πλευρά του δίκιου του εργαζόμενου. Την Τετάρτη θα δώσει τη μάχη στη μνήμη του συναδέλφου μας, γιατί την αντιλαμβάνεται ως μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, μάχη για τη ζωή όλων μας.

        Την ώρα που οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων αλλά και πολιτών πληθαίνουν, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα όχι για την ουσία των καταγγελιών αλλά για διαρροή στοιχείων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

 

       Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή των στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν «στη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας» θα διενεργήσει ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

 

      Τα ερωτηματικά γίνονται πιο έντονα αφού εκτός των καταγγελιών για τις παρακολουθήσεις που ήρθαν στην επιφάνεια πρόσφατα, υπάρχουν δημοσιεύματα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα για προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και παλαιότερων κυβερνήσεων να αποκτήσουν λογισμικό που θα δίνει την δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες να παρακολουθούν μαζικά πολίτες.

 

      Τέτοιες κινήσεις από την πλευρά της δικαιοσύνης όχι μόνο δεν συμβάλλουν προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς από αυθαίρετες παρακολουθήσεις από κρατικές υπηρεσίες αλλά μπορούν να ερμηνευτούν ότι εντάσσονται στην κυβερνητική προσπάθεια να συγκαλυφτεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

 

      Μάλλον όμως αυτό είναι το ζητούμενο. Άλλωστε αυτή είναι η λογική συνέχεια του ότι η ΕΥΠ υπάγεται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας και έτσι για πλείστες όσες παρακολουθήσεις όπως του Ανδρουλάκη, άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων δεν δίνει κανείς λόγο πουθενά.

 

     Η δικαιοσύνη αυτό που πρωτίστως θα έπρεπε να ασχοληθεί, είναι να διερευνήσει τις καταγγελίες που διατυπωθήκαν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα για χρησιμοποίηση κρατικών υπηρεσιών με παράνομες μεθόδους προκειμένου να παρακολουθηθούν πολίτες, πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, καταγγελίες που διαχρονικά μένουν αδιερεύνητες και στο σκοτάδι γεννώντας τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όμως έχουν χτίσει τα στεγανά και οι έρευνες δεν στρέφονται κατά αυτών που διενεργούν τις παρακολουθήσεις αλλά ψάχνουν ευθύνες για τις διαρροές.

Published in Πολιτική

..

..
..

 

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Πεντέλης, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Ντράφι και Μεγάρων από τις οποίες προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς καθε κατευθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Με βάση την παραγγελία της κ.Γκανέ προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου θα διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικες ευθύνες για την τέλεση συγκεκριμένων αξιοποίνων πράξεων, όπως εμπρησμός, εμπρησμός δάσους και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, που θα διενεργήσεις ο αρμόδιος εισαγγελέας, θα αξιολογησει άμεσα, αποδεικτικά στοιχεία, πληροφορίες αλλά και ενδεχόμενες μηνύσεις για την αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν τις πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα τεράστια οικολογική καταστροφή στις περιοχές που επλήγησαν αλλά και σημαντικές ζημιές σε περιουσίες πολιτών.

Πηγή: Ert.gr

Δείτε ακόμα: Η Αττική (ξανα) μετράει τις πληγές της, η κυβέρνηση πανηγυρίζει μέσα στις στάχτες

 
Published in Πολιτική

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο