Το νέο ΓΠΣ της Λυκόβρυσης εξυπηρετεί εκείνους που θέλουν ογκώδη κτίρια και μπετά στην πόλη

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 12:18 | Λυκόβρυσης - Πεύκης
Το νέο ΓΠΣ της Λυκόβρυσης εξυπηρετεί εκείνους που θέλουν ογκώδη κτίρια και μπετά στην πόλη
|||

..

..

..

Ανακοίνωση της παράταξης Θεοδωρακόπουλου για τη συζήτηση στο σημερινό ΔΣ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λυκόβρυσης

 

 

  Ο δήμαρχος φέρνει τελικά στη συνεδρίαση το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λυκόβρυσης. Ένα σχέδιο που συντάχτηκε μακριά από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται πλέον σήμερα μπροστά σε διαμορφωμένες (από ποιους άραγε; ) καταστάσεις. Είμαστε 11 και πλέον χρόνια στον ενιαίο δήμο και ποτέ δεν έφεραν οι δήμαρχοι το κρίσιμο αυτό θέμα για συζήτηση στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Άρα όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το σχέδιο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης. Μια γρήγορη ματιά δείχνει ποιους εξυπηρετεί. Βασικά εκείνους που θέλουν ογκώδη κτίρια και μπετά στην πόλη. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη εταιρία που έσπευσε να υποδεχτεί θερμά το νέο ΓΠΣ ήταν η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία δίνει λίγα και παίρνει πολλά.

 

  Τη δημοτική διοίκηση μπορεί κάποιος να την δει και να την κρίνει όπως θέλει. Κανένας όμως δεν μπορεί να της δώσει συγχωροχάρτι για κάτι. Για το γεγονός ότι δεν φρόντισε να ενημερώσει τους πολίτες που σε τρία με τέσσερα χρόνια θα αισθανθούν στο πετσί τους τις συνέπειες αυτού του σχεδίου.

 

 

Σχετικό θέμα:    Πολλά τα σκοτεινά σημεία στο ΓΠΣ της Λυκόβρυσης σύμφωνα με το Γ. Θεοδωρακόπουλο

 

 

  Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ προσπάθησε να κάνει το δήμο για να δει σοβαρά την υπόθεση. Για αυτό πριν από 2,5 μήνες έκανε μια επιστολή στο δήμαρχο ζητώντας διαφάνεια, ενημέρωση των κατοίκων. Γράφαμε τότε στις 11 Απριλίου (αρ. πρωτ. 19183):

 

  «Σχετικά με το νέο ΓΠΣ της Λυκόβρυσης η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ μετά από συζήτηση με ειδικούς αλλά κυρίως με τους κατοίκους της πόλης καταθέτει την πρόταση να διεξαχθεί έστω και σε περιορισμένο χρονικό διάστημα διαβούλευση αφού βεβαίως έχουν επισημανθεί από πλευράς του ειδικού γραφείου οι αλλαγές που φέρνει το νέο Σχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο. Γιατί θεωρούμε ότι η διαβούλευση του 2020 είχε γίνει τον πρώτο χρόνο πανδημίας, άρα ο κορονοϊός ήταν το κυρίαρχο θέμα στη ζωή όλων μας και είχε γίνει και καλοκαίρι, χωρίς από την πλευρά του δήμου να προηγηθεί κάποια καμπάνια ενημέρωσης.

 

  Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν ελάχιστη. Άρα το Σχέδιο που προχωράει τώρα είναι όχι μόνο χωρίς τη συναίνεση των πολιτών αλλά και χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση. Επειδή τα στελέχη της παράταξης μας προσπάθησαν τον τελευταίο καιρό να επικοινωνήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της Λυκόβρυσης διαπιστώθηκε ότι 80-90% των κατοίκων δεν γνωρίζουν ότι αλλάζει το ΓΠΣ και πολύ περισσότερο αγνοούν τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή τους.

 

Σχετικά με τον τρόπο της διαβούλευσης που μπορεί να είναι διάρκειας 15 ημερών, προτείνουμε

 1. Τη χρήση του διαδικτύου με τρόπο διαδραστικό, δηλαδή να υπάρχουν γραπτές προτάσεις και ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να δίνονται άμεσα διευκρινίσεις και απαντήσεις από ειδικούς

 2. Τη διεξαγωγή 3-4 ημερίδων με τηλεδιάσκεψη, με συμμετοχή χωριστά για κάθε περιοχή της πόλης και 1-2 ακόμα χωρίς αυτούς τους περιορισμούς. Αυτές μπορεί να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα.

 3. Τη πραγματοποίηση δυο συγκεντρώσεων στο Πνευματικό Κέντρο για όσους κατοίκους δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο. Αυτές μπορεί να γίνουν σε ένα διήμερο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δήμος (ή το γραφείο ειδικών) να έχει ετοιμάσει ένα κείμενο με τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο ΓΠΣ της Λυκόβρυσης, γιατί όπως λειτούργησε η ενημέρωση στο θέμα αυτό μάλλον μπέρδευε τους πολίτες.


Αν γίνουν αυτά τότε ο δήμος μας θα έχει επιτελέσει το χρέος του απέναντι στην πόλη και ιδιαιτέρως απέναντι στους νέους. Αν ισχυριστούν κάποιοι ότι υπάρχει πίεση χρόνου η δική μας παρατήρηση είναι ότι η ευθύνη δεν είναι των πολιτών ούτε της αντιπολίτευσης, αλλά των διοικήσεων του δήμου αυτά τα δέκα χρόνια.


Επί πλέον θέλουμε να καταστήσουμε υπεύθυνη τη διοίκηση του δήμου, δηλαδή τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τα αιρετά μέλη της παράταξης που ασκεί τη διοίκηση, για τα σημεία του ΓΠΣ (και είναι πολλά) που σε σχέση με το ισχύων Σχέδιο έρχονται να τραυματίσουν την εικόνα της πόλης και να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι φανερό ότι η πόλη που θα παραδώσει στους νέους δεν θα είναι ούτε φιλική ούτε ανθρώπινη.

 1. Γιγαντώνεται χωρίς λόγο το λεγόμενο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ όπου θα επιτρέπονται όλες οι χρήσεις γης. ΓΙΑΤΙ; Εδώ οι κάτοικοι κλήθηκαν για 15 χρόνια να πληρώνουν αυξημένα δημοτικά τέλη κατά 80% για να αγοραστεί ένα οικόπεδο, όπου θα χτιζόταν (;) κάποιο πολυκατάστημα. Και τώρα ένα μεγάλο μέρος της Λυκόβρυσης παραδίδεται σε τέτοιες δραστηριότητες. ΓΙΑΤΙ;

 2. Καταργείται ο όρος «αμιγούς κατοικίας» που είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός μεγάλους μέρους της πόλης. Και καθιερώνεται ο όρος Γενική Κατοικία με χρήσεις περισσότερο οχλούσες. ΓΙΑΤΙ;

 3. Δεν υπάρχει πρόνοια για την προσθήκη ελεύθερων χώρων. Μα όταν τσιμεντοποιείται ένα μεγάλο τμήμα της πόλης ποιο ΑΝΤΙΒΑΡΟ έχουμε για τους παλαιούς κατοίκους και για χιλιάδες ανθρώπους που επένδυσαν τις οικονομίες τους και αγόρασαν οικόπεδα στη Λυκόβρυση; ΓΙΑΤΙ;

 4. Δεν αντιμετωπίζονται η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η οποία θα επιφέρει αναστάτωση στη Λυκόβρυση δεδομένου ότι θα κατασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο (CUT and COVER) από αυτό της Πεύκης. Επίσης θα κατασκευαστούν κάποιοι κόμβοι. Κυκλοφοριακά έχουν αντιμετωπιστεί; Πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή;

 5. Με τις βιομηχανίες που λειτουργούν στην καρδιά της πόλης (μαρμαράδικα κλπ) που θα έφευγαν προ δεκαετίας τι γίνεται; Πάλι πάνε 12-15 χρόνια πίσω. ΓΙΑΤΙ;

 6. Στους κεντρικούς δρόμους υπάρχει ο ίδιος χαρακτηρισμός για ολόκληρο το τετράγωνο, δηλαδή και για την πίσω πλευρά; ΓΙΑΤΙ;

 7. Η υπόθεση του δάσους Κάσδαγλη πώς αντιμετωπίζεται; Τι σημαίνει ο όρος ανάπλαση;

 8. Το οικόπεδο της ΑΓΕΤ Ηρακλής θα αλλάξει χρήση γης;

 9. Το ημτελές κλειστό, το οποίο αναμένει η πόλη 20 χρόνια να ολοκληρωθεί, θα προχωρήσει ή θα πωληθεί;

 10. Το εμπορικό κέντρο (MAL) πώς αντιμετωπίζεται όταν υπάρχουν τόσο πολλά ανοικτά θέματα;

 

  Θα μπορούσαμε θα σημειώσουμε πολλά ακόμη θέματα που προκύπτουν. Αρκετά ανέφεραν ήδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο επικεφαλής Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης Κώστας Ξανθόπουλος. Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας για να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας πόλης φιλικής στο περιβάλλον και ανθρώπινης. Όμως εκφράζουμε την αγωνία μας ότι με το προτεινόμενο σχέδιο η ποιότητα ζωής θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.

 

Είμαστε φυσικά αντίθετοι στο σχέδιο που προχωράει και για αυτό ζητάμε να γίνουν μεγάλες αλλαγές


Για τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΓΙΆΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΌΠΟΥΛΟΣ, επικεφαλής, πρώην δήμαρχος Πεύκης

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΣΟΥΛΑ, δημοτική σύμβουλος, μέλος του ΔΣ της Αβάθμιας σχολικής επιτροπής

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, δημοτική σύμβουλος, γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου

ΚΩΣΤΑΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, δημοτικός σύμβουλος, μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής 

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ηρακλής Γκότσης: Απαιτείται μια παράταξη συνεργασίας για να ορθοποδήσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας
Ηρακλής Γκότσης: Απαιτείται μια παράταξη συνεργασίας για να ορθοποδήσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο