Υπόμνημα με τις προτάσεις της για το θέμα της επέκτασης της Λεωφ.Κύμης κατέθεσε στον υπουργό Υποδομών η "ΠΝΟΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ"

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 21:50 | Ηρακλείου
Υπόμνημα με τις προτάσεις της για το θέμα της επέκτασης της Λεωφ.Κύμης κατέθεσε στον υπουργό Υποδομών η "ΠΝΟΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ"
|||

        Μέσω του επικεφαλής της Παράταξης,Κυριάκου Κουτρούλη,κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των Παρατάξεων του Δήμου Ηρακλείου με τον υπουργό - Ανακοίνωση του γραφείου τύπου

 

     Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης “ΠΝΟΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

      Την Τρίτη 18/1/2022 συμμετείχαμε στην συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων με τον Υπουργό Υποδομών και μεταφορών για το σημαντικό έργο της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης. Παραδώσαμε γραπτό υπόμνημα μας με τις θέσεις μας για την υλοποίηση του έργου έστω και την ύστατη ώρα για να αποτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του προαστείου μας, λόγω της μακροχρόνιας ολιγωρίας της δημοτικής αρχής. 

 

       Προτείναμε:

 

1.Η σήραγγα που θα ξεκινήσει από το ύψος της οδού Πλαπούτα καθώς και η σήραγγα της Αττικής οδού στο τμήμα της μέχρι την οδό Πλαπούτα να καταστούν στεγασμένες-σκεπαστες στο τμήμα ή πρώτη των 360 μ και η δεύτερη στο υπόλοιπο ανοικτό τμήμα της

2.Περιορισμο της ζώνης απαλλοτρίωσης ώστε να διασωθούν οι ιδιοκτησίες εκατέρωθεν της σήραγγας της λεωφ. Κύμης.

3.Κατασκευη χώρων πρασίνου και αθλητισμού στα σκεπαστά τμήματα και τής Αττικής οδού και της Λεωφ. Κύμης.

 

     Ο κος Υπουργός επιφυλάχθηκε να εξετάσει τις προτάσεις μας

 

     Το πλήρες κείμενο της πρότασης μας έχει ως εξής :

 

      ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

ΥΠΟΨΗ

ΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΚΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

    Κύριοι,

 

    Ανακοινώθηκε στο τύπο προσφάτως , ότι το Υπουργείο προτίθεται να δημοπρατήσει το έργο της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης προς την Εθνική οδό, ένα έργο σημαντικό για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, το οποίο θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του Δήμου από τη διαμπερή κυκλοφορία των οχημάτων.

 

   Πλην όμως, αν και είμαστε μέλη του ΔΣ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής , εκπροσωπώντας την ελάσσονα μειοψηφία, εντούτοις , ενημερωθήκαμε από την δημοτική αρχή πολύ αργά για το σχέδιο που προωθείται για τη διάνοιξη αυτή εντός του Δήμου μας.

 

  Συγκεκριμένα, επιχειρείται, με το σχέδιο αυτό, να διέλθει η επέκταση αυτή μετά την οδό Πλαπούτα, με σήραγγα ανοιχτή μήκους 360 μέτρων, η οποία ουσιαστικά αντί να λύσει το πρόβλημα , δημιουργεί οξύτερο πρόβλημα στον Δήμο μας εφόσον, μετά τη διέλευση της Αττικής οδού , που διαίρεσε ουσιαστικά το Ηράκλειο σε δύο τμήματα, επιχειρείται ξανά η διαίρεση του Ηρακλείου, εφόσον, με τη κατασκευή ανοικτής σήραγγας κόπτεται η διέλευση τμημάτων και δρόμων του Ηρακλείου που συνδέουν τις μεταξύ τους περιοχές.

 

   Πέραν από αυτό, γίνεται οξύτερη η περιβαλλοντική επιβάρυνση των κατοίκων του Δήμου , και συγκεκριμένα:

 

  Όπως γνωρίζετε, από τη διέλευση της Αττικής οδού, δημιουργήθηκε σήραγγα ανοιχτή σε μεγάλο τμήμα του Δήμου μας πλησίον του κόμβου που δημιουργείται από το επικείμενο έργο της λεωφόρου Κύμης επί της οδού Πλαπούτα.

 

   Η ανοιχτή αυτή σήραγγα και με την αλματώδη αύξηση των διερχομένων αυτοκινήτων από την Αττική Οδό, έχει δημιουργήσει τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα από τις εκπομπές των καυσαερίων και την ηχορύπανση.

 

   Τα εκεί ευρισκόμενα υαλοπετάσματα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα , το οποίο μέρα με την ημέρα όλο και οξύνεται.

 

   Με το επικείμενο έργο της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης στο ύψος της οδού Πλαπούτα όπου προβλέπεται ανοιχτή σήραγγα των 360 μέτρων, επιδεινώνεται η κατάσταση και καταδικάζεται το προάστιό μας σε μόνιμη ηχητική και ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

   Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι σκοπός του Υπουργείου, δεν είναι η εκτέλεση ενός τόσου σημαντικού έργου για το Δήμο μας να οδηγήσει στην υποβάθμιση ενός προαστίου σαν τον Ηράκλειο , ένα από τα καλύτερα προάστια το Βορείου τομέα των Αθηνών .

 

   Με μαθηματική ακρίβεια, αν το έργο εκτελεστεί όπως προβλέπεται, η καταδίκη αυτή είναι αναπόφευκτη, και δεν μπορούμε οι κάτοικοι του προαστίου να ανεχθούμε πλέον τη περεταίρω επιβάρυνση του προαστίου μας σε σχέση με τα άλλα προάστια , όπου η προτεινόμενη σήραγγα διέρχεται σκεπαστή.

 

   Η ολιγωρία της δημοτικής αρχής να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους, δεν πρέπει να οδηγήσει στην επιχειρούμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

 

   Την ύστατη αυτή στιγμή, κάνουμε έκκληση προς το Υπουργείο , σε ένα τόσο μεγάλο έργο που επιχειρείται να κατασκευαστεί , να αποτραπεί η περεταίρω υποβάθμιση και κατάτμηση του προαστίου μας.

 

    Και προτείνουμε:

 

   Με το σκεπτικό, ότι τα μεγάλα έργα που εκτελούνται από το Υπουργείο , σκοπό έχουν να επιλύουν προβλήματα κυκλοφορίας και όχι να δημιουργούν χάος εκεί που εκτελούνται , το Υπουργείο πρέπει να ενσκήψει στο πρόβλημα και να δαπανήσει ένα επιπλέον ποσό για να σωθεί το προάστιό μας κατασκευάζοντας σκέπαστρο:

 

1.τόσο πάνω από την ανοιχτή σήραγγα της Αττικής οδού

2.όσο και στη σήραγγα της λεωφ. Κύμης από την οδό Πλαπούτα, ώστε η Αττική οδός που διέρχεται από το προάστιό μας να είναι σκεπαστή πέραν του τμήματος που έχει σκεπαστεί μέχρι σήμερα και μέχρι την οδό Πλαπουτα, η σήραγγα της λεωφ. Κύμης που άρχεται από την οδό Πλαπούτα να είναι επίσης σκεπαστή και να κατασκευαστούν επί των δυο σκεπάστρων αθλητικοί χώροι και χώροι πρασίνου.

 

    Με τη λύση αυτή, αντί της υποβάθμισης του προαστίου μας αυτό θα αναβαθμιστεί και θα οδηγήσει στη διάσωση ιδιοκτησιών και κατοικιών που βρίσκονται , εκατέρωθεν της σήραγγος των 360 μέτρων που προβλέπεται για τη διάνοιξη της λεωφ. Κύμης στο τμήμα που διέρχεται από το προάστιό μας , και έτσι το Υπουργείο θα εξοικονομήσει χρήματα από τη μη καταβολή αποζημιώσεων λόγω της απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών και οικιών αυτών.

 

    Κύριοι,

 

    Ένα τέτοιο έργο , σαν τη διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης, δεν αφορά μόνο το παρόν , αφορά και το μέλλον.

Δεν έχουμε δικαίωμα να καταδικάσουμε τις παρούσες και μελλοντικές γενιές , στην υποβάθμιση και στη καταστροφή .

Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε όλοι μαζί τα σφάλματα του παρελθόντος όπως , την ανωτέρω κατασκευή της Αττικής οδού και έχουμε χρέος στο νέο έργο που επιχειρείται να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Published in Ηρακλείου

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Μαριος Ψυχάλης: Προσπάθησε να απωθήσει τους κατοίκους από την παρουσία στο συμβούλιο η δημοτική αρχή
Μαριος Ψυχάλης: Προσπάθησε να απωθήσει τους κατοίκους από την παρουσία στο συμβούλιο η δημοτική αρχή
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Εξόρμηση στον Όσιο Λουκά -Αρβανίτσα- Δίστομο-Παραλία Διστόμου
Εξόρμηση στον Όσιο Λουκά -Αρβανίτσα- Δίστομο-Παραλία Διστόμου
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο