Ολοκληρώθηκε η χρέωση του Δήμου Ηρακλείου για το Φιξ με 5.000.000

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 13:08 | Ηρακλείου
Ολοκληρώθηκε η χρέωση του Δήμου Ηρακλείου για το Φιξ με 5.000.000
|||

.

.

.

Η τελευταία πράξη για τη σύναψη του δανείου ολοκληρώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης. Για την διοίκηση έγινε το τελικό βήμα για την απόκτηση του Φιξ, με αντάλλαγμα όμως την υπερχρέωση των δημοτών με 7 εκατομμύρια χρέος και ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ανταποδοτικές παροχές του δήμου και τα δυσθεώρητα δημοτικά του τέλη.

Το νομικό υπόμνημα της αντιπολίτευσης

Εναντίον της πρότασης του δήμου συντάχθηκε ένα νομικό υπόμνημα από τον κ. Κεσκινίδη, το οποίο θέτει πολύ βασικές ανεπάρκειες και ελλείψεις της απόφασης του δήμου, κατά την αντιπολίτευση. Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

-
Δεν υπάρχει οικονομική μελέτη για την συντήρηση των διατηρητέων και του κτήματος.
-
Δεν υπάρχει το τοπογραφικό διάγραμμα.
-
Δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι σκοποί της αγοράς.
-
Δεν υπάρχει εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.

Όπως αποκαλύφθηκε δηλαδή η διοίκηση
προχωρά στη λήψη δανείου χωρίς να υπάρχει σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε σε αγορά ενός διαμερίσματος των 50.000 ευρώ!


Την ίδια στιγμή έντονο προβληματισμό προκαλεί ακόμα η διατύπωση της φράσης
“συναφείς δραστηριότητες” σε μια κρυφή οικονομική μελέτη, που είχε συνταχθεί για την αξιοποίηση του κτήματος Φιξ. Σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τόνισαν πως “η διοίκηση φέρνει την ιδιωτικοποίηση του κτήματος” μέσω αυτής της μελέτης.

Από την πλευρά του ο
Νίκος Μπάμπαλος σημείωσε πως έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, αλλιώς δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο δανεισμός. Για το θέμα των ‘συναφών δραστηριοτήτων” μίλησε αορίστως για επιχειρήσεις του δήμου και start-up επιχειρήσεις, ενισχύοντας τους φόβους για ιδιωτικοποίηση.

 

Διαβάστε ακόμα: Εκπαιδευτικοί 1ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας: Ο Ψαριανός να ζητήσει δημόσια συγγνώμη

 

Απαγορεύτηκε στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση -


Οι παρατάξεις “Ηράκλειο Μαζί”, ΑΚΕΠ, “ΠΝΟΗ” και ΛΑΣ Ηρακλείου ζήτησαν να κατατεθεί η πρόταση τους για απόκτηση του κτήματος Φιξ με κρατική χρηματοδότηση προσθέτοντας και το νομικό υπόμνημα.
Η διοίκηση όμως δεν επέτρεψε να τεθεί η πρόταση σε ψηφοφορία με τον πρόεδρο του σώματος να επικαλείται τον κανονισμό, που αναφέρει ότι “δεν μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση που έχει τεθεί ξανά εντός δύο μηνών”. Πρόκειται όμως για καινούρια πρόταση καθώς περιείχε και το υπόμνημα, που έθετε πολλά νέα στοιχεία.

Ο
Γιώργος Παπαδημητρίου κατήγγειλε τη διοίκηση για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, λογικές αποκλεισμού και διχασμού. Ο Ν. Μπάμπαλος από τη μεριά του απάντησε πως “εμπαιγμό αποτελεί η προσπάθεια επανακατάθεσης της πρότασης σήμερα”.

Δεν πήραν κρατική χρηματοδότηση για την απόκτηση, θα πάρουν για την ανάπλαση

Ο Δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε πως από την επομένη της ψήφισης θα προχωρήσει στη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την αξιοποίηση του Φιξ ενώ θα προστρέξει και στα αρμόδια υπουργεία για να εξασφαλιστούν πόροι για την ανάπλαση του κτήματος.

Θετική η συμβολή όλων των παρατάξεων στην αξιοποίηση του χώρου, όμως φαίνεται πως πράγματι δεν έχει υπάρξει οικονομική μελέτη που να περιγράφει τους οικονομικούς σκοπούς της αγοράς.

 

Δείτε τη συνεδρίαση ΕΔΩ

Published in Ηρακλείου

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Παναγιώτης Μερτύρης: Η δημοτική αρχή κάνει πολιτική σπέκουλα σε θέματα υγείας
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Προκλήσεις και προοπτικές της δημόσιας διοίκησης μετά την εποχή του COVID-19
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο