Displaying items by tag: δασος συγγρου

..
..
..

Οι τελευταίες εργασίες στο Δάσος Συγγρού έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 12.00, στη Βίλλα Συγγρού. Εκφράζουν τον φόβο πως το δάσος πρόκειται να μετατραπεί σε πάρκο πόλης χάνοντας μεγάλο κομμάτι της βλάστησης και της πανίδας του

Η πρωτοβουλία «Το Δάσος Συγγρού ανήκει στους πολίτες» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μια ιδιωτική εταιρεία με τις ευλογίες του Δασαρχείου κατακρεουργεί το Δάσος μας, κόβοντας όλους τους θάμνους, νεαρά δεντράκια και ό,τι φύεται από το έδαφος μέχρι 2 μέτρα ύψος». 

Για το θέμα, μάλιστα, έχει προηγηθεί και επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Δείτε ακόμα: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του φωτογράφου Νίκου Πηλού ζητάει η ΕΣΗΕΑ

 
Published in Αμαρουσίου

         Από το γραφείο τύπου της Παράταξης “Μαρούσι – Αδέσμευτη Φωνή” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση – αίτημα της επικεφαλής της παράταξης,Μαίρης Διακολιού,προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος της αποψίλωσης του δάσους Συγγρού:

 

         ΑΙΤΗΜΑ

 

        Σε περίπτωση που δεν έχετε λάβει γνώση, σας ενημερώνω ότι στο Δάσος Συγγρού εδώ και κάποιες μέρες διενεργείται «καθαρισμός» σε όλη του την έκταση, ακόμη και τη δασική, ο οποίος περιλαμβάνει πλήρη αποψίλωση των θάμνων ύψους έως δύο μέτρων και υλοτομία. Οι εργασίες αυτές καταστρέφουν τις φωλιές των ζώων που ενδημούν στους θάμνους, σκοτώνουν πολλά από αυτά (ήδη βρέθηκαν κατακρεουργημένες χελώνες από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται), ενώ παρκοποιεί το καθαρό δάσος του χώρου, αλλοιώνοντας πλήρως τον χαρακτήρα του.

 

       Η πρωτοβουλία αυτή έχει γίνει κατόπιν εργολαβίας με απ’ ευθείας ανάθεση που αφορά μεταξύ άλλων και τους καθαρισμούς των καμένων δασών της Ολυμπίας, της Πάρνηθας κλπ ήτοι περιοχών που έχουν υποστεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και που ούτε κατ’ αναλογία δεν μπορεί να συγκριθούν με το Δάσος Συγγρού, ώστε να υπάρξει όμοια μεταχείρισή του με αυτές.

 

      Δεδομένης της σημασίας του Δάσους Συγγρού αφ’ ενός για την ποιότητα ζωής των Μαρουσιωτών που το έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας για αναψυχή και γυμναστική και το αγαπάμε και αφ’ ετέρου για την διατήρησή του ως οικολογικού πνεύμονα της πόλης, η καταστροφή του και η αλλοίωση του δασικού του χαρακτήρα είναι επείγουσας σημασίας και ιδιαίτερα σημαντική.

 

     Συνεπώς, ΑΙΤΟΥΜΑΙ την εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησή του στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, άλλως την σύγκληση ειδικής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου και το εν λόγω θέμα.

 

Σας ευχαριστώ,

Μαίρη Διακολιού

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ»

Δημοτική Σύμβουλος

Published in Αμαρουσίου

       Να ενημερώσει άμεσα το ΙΓΕ για τις εργασίες που εκτελούνται και σε τι αποσκοπούν,ζητά η Δημοτική Παράταξη

 

      Από το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Ενότητα,Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι" εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

      Με αφορμή τις εργασίες καθαρισμού που εκτελούνται στο Δάσος Συγγρού η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ δηλώνει τα παρακάτω:

 

     Ο καθαρισμός των δασών και τα συνοδευτικά έργα (δασικές οδοί, ζώνες πυροπροστασίας) για την προστασία τους από τις πυρκαγιές είναι ζητούμενο, αρκεί όμως να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως

 

-         Έγκαιρη εκτέλεση εργασιών σε κατάλληλη χρονική περίοδο και σύμφωνα με επιστημονική μελέτη  

-         Προστασία της χλωρίδας και της πανίδας που ενδημεί στο δάσος και διασφάλιση της αναπαραγωγής της

-         Έγκριση μελετών από το αρμόδιο Δασαρχείο εφόσον πρόκειται για ιδιωτικό δάσος ή δάσος που ανήκει στην ΤΑ

-         Διαφανείς διαδικασίες για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτες εφόσον ο κύριος του έργου είναι  νομικό πρόσωπο

-         Ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών

 

      Κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η παράταξη μας, παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, την ανεκτίμητη αξία του δάσους Συγγρού και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των περιοίκων, καταθέτει δημόσια ερωτήσεις αν έχουν τηρηθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις χωρίς να παίρνει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

 

      Αντίθετα τη φετινή χρονιά είχαμε την επιστολή του αντιδημάρχου και μέλους της διοίκησης του ΙΓΕ κ. Σ. Τσιπουράκη που κατήγγειλε σοβαρές παραλείψεις στην πυροπροστασία και όχι μόνο  του Δάσους Συγγρού εξ αιτίας της κακοδιοίκησης του προέδρου του ΔΣ κ. Κυριακόπουλου.

 

      Ρωτάμε λοιπόν και πάλι την καινούργια  διοίκηση του ΙΓΕ που διορίστηκε πρόσφατα (πρόεδρος είναι πάλι ο κ. Κυριακόπουλος) να απαντήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις αν

 

-         Τηρήθηκαν οι παραπάνω προϋποθέσεις για τις εργασίες καθαρισμού του Δάσους που ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου

-         Σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα για την ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων των γειτονικών Δήμων

 

       Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες το Δάσος Συγγρού «ανήκει» στους πολίτες των γειτονικών Δήμων και ευρύτερα σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Επομένως η διοίκηση του ΙΓΕ πέρα από το Υπουργείο οφείλει να ενημερώνει δημόσια για τις πράξεις της και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την προστασία του Δάσους.

 

      Καλούμε το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Θ. Αμπατζόγλου, μέσα στις συνθήκες κλιματικής κρίσης που επικρατούν, να αφήσει πίσω τον κομματικό πατριωτισμό του και την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να υπερασπιστεί χωρίς περιστροφές και δημόσια το Δάσος εξ ονόματος όλων των πολιτών του Αμαρουσίου.

 

     Η παράταξη μας θα στηρίξει κάθε  κινητοποίηση πολιτών που θα έχει σκοπό να προστατευθεί ο δασικός χαρακτήρας του Δάσους Συγγρού και να μην μετατραπεί σε περιαστικό πάρκο όπως έχουν κατά καιρούς και ανεξαρτήτως κόμματος δηλώσει κυβερνητικά στελέχη και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Published in Αμαρουσίου

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο