Βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Οκτώ νεκροί μέχρι στιγμής και άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων στα ερείπια – Ανακοίνωση καταδίκης από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που χαρακτηρίζει το χτύπημα των Ισραηλινών “έγκλημα πολέμου κατά αμάχων” – Ερωτηματικά προκαλεί η χλιαρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. που ούτε καταδικάζει την επίθεση,αλλά αποφεύγει και να κατονομάσει τους αυτουργούς της επίθεσης!

Αγανάκτηση και αποτροπιασμός επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Μ. Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό στη νότια Γάζα του ναού του Αγίου Πορφυρίου με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Ανταποκριτής του Sky News Arabia ανέφερε ότι ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο μια τοποθεσία κοντά στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη συνοικία Al-Zaytoun στη νότια Γάζα, καταστρέφοντας μέρος κτηρίου παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

Για το πλήγμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος επισημαίνοντας ότι στο μοναστήρι ήταν πάνω από 400 άνθρωποι.

Στην επίθεση αναφέρθηκε και το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. με μια πολύ χλιαρή ανακοίνωση που εκφράζει οδύνη για τα θύματα και τονίζει ότι “η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά”, αλλά ούτε καταδικάζει κι ούτε καν κατονομάζει τον υπαίτιο του βομβαρδισμού.

Αναλυτικά, η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

“Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά”.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει αυτή τη βομβιστική επίθεση.

Το Πατριαρχείο ανέφερε: “Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες , αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί”.

Ο αριθμός των Χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας μειώνεται σταθερά, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι.

Σύμφωνα με τοπικούς χριστιανούς ηγέτες, έχουν απομείνει μόνο 1000 χίλιοι χριστιανοί στη Γάζα, σε σύγκριση με περισσότερους από 7000 επτά χιλιάδες πριν από την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Χαμάς το 2007.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πολλοί από τους εκτοπισμένους που κατέφυγαν στο ιερό μιας εκκλησίας στη Γάζα σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή.

Ανέφερε επίσης ότι η επιδρομή προκάλεσε μεγάλους αριθμούς νεκρών και τραυματισμών στον ιερό ναό, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι το χτύπημα φαινόταν να βρήκε έναν στόχο κοντά στην εκκλησία στην οποία πολλοί κάτοικοι της Γάζας είχαν καταφύγει ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες.