Βαθαίνει το ρήγμα

Η διάσταση στους κόλπους του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αττικής γίνεται πιο εμφανής μετά την ανακοίνωση που ακολουθεί, την οποία υπογράφουν οι δυο εκ των τριων συμβούλων, Αιμιλία Τζίβα και Φάνη Βελλίδου (δεν υπογράφει ο Γιώργος Γρηγοριάδης).

Όπως είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν από πιο κοντά τα γεγονότα στον χώρο πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής, υπάρχουν διεργασίες για την κάθοδο στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 με ένα σχήμα συνεργασίας των παρατάξεων Κουτρούλη – Μπαρμπούνη και Δικτύου Πολιτών, της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Ο επικεφαλής θα αναδειχθεί μέσα από εσωτερικές διαδικασίες, με βασικό κριτήριο την ευρύτερη αποδοχή.

Σε αυτές τις διαδικασίες, ως τώρα δε συμμετέχουν οι Αιμιλία Τζίβα (επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών) και Φάνη Βελλίδου (δημοτική σύμβουλος), ενώ συμμετέχει η πλειοψηφία – όπως δηλώνουν – των στελεχών του Δικτύου.

Η βασική αντιπαράθεση που έχει προκύψει εντός του Δικτύου Πολιτών είναι η στάση των δυο συμβούλων για το Κτήμα Φιξ. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μέχρι και στη Βουλή το αίτημα για δημόσια χρηματοδότηση της αγοράς και η τοπική οργάνωση δήλωνε τη στήριξή της στη λύση της δημόσιας χρηματοδότησης, οι δυο σύμβουλοι (εκ των τριων) του Δικτύου Πολιτών στήριξαν την αντίθετη πρόταση Μπάμπαλου για δανεισμό του Δήμου, επιβάρυνσή του με συνολικό ποσό 7.000.000 ευρώ και αγορά από το Δήμο. Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί φαίνεται μεγάλο και μεγαλώνει περισσότερο με την παρούσα ανακοίνωση, την οποία παραθέτουμε εδώ:

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙΤΑΙ

Η χειραγώγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, νοθεύει τον πραγματικό της ρόλο, στεγανοποιεί τις δράσεις της και αλλοιώνει τον δημοκρατικό της χαρακτήρα.

Ο δρόμος προς τις Δημοτικές εκλογές βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σχέση των δημοτικών παρατάξεων με τα κόμματα.

Οι αλλαγές από την άλλη στη δράση και τη λειτουργία των κομμάτων, διευκολύνουν την αυτονόμηση της πολιτικής δράσης σε τοπικό επίπεδο και την απαλλαγή των δημοτικών εκλογών από κομματικoύς εναγκαλισμούς.

Αυτό που θα πρέπει οι πρωταγωνιστές της αυτοδιοίκησης να αντιληφθούν και να αντιληφθούμε είναι το ό,τι οι ανταγωνισμοί στις δημοτικές εκλογές θα διαμορφώνονται με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και όχι αποκλειστικά με βάση κομματικές υπαγορεύσεις πολύ δε περισσότερο- ίδιο της πόλης μας -με βάση προσωπικές αντιπαραθέσεις που κυριαρχούν στο δημοτικό μας Συμβούλιο.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ είναι υπέρμαχος της απλής αναλογικής δηλαδή της πολυφωνίας, της απόλυτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης αλλά συνάμα και της μεγάλης ευθύνης για αποφάσεις που πρέπει να παρθούν με πλειοψηφίες που κάθε φορά θα διαμορφώνονται.

Ορόσημο σε σχέση με τις συμμαχίες, τις προγραμματικές δράσεις και τις αποφάσεις που παίρνονται στα Δημοτικά Συμβούλια που συμμετέχουμε είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ένα αξιακό, δημοκρατικό προοδευτικό πλαίσιο με στόχο και μόνο τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση μας σε ό,τι αφορά το κτήμα ΦΙΞ.

Με τη δημοτική αρχή μας χωρίζουν πολλά και έχουμε σαφώς διαφορετική εκτίμηση για μια σειρά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση μεγάλων προβλημάτων, όπως είναι το κυκλοφοριακό, οι ελεύθεροι χώροι, ο πολιτισμός, τα σχολεία κλπ.

Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να ψηφίσουμε θετικά σε ό,τι αφορά την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ και να βάλουμε τέλος στον εμπαιγμό του Δήμου μας διαχρονικά από το ελληνικό δημόσιο, και να συμβάλουμε ουσιαστικά ώστε να δοθεί αυτός ο υπέροχος χώρος που όλοι αγαπάμε στους Δημότες του Ηράκλειου και όχι μόνο.

Απόφαση σταθμός που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι.

Η στάση μας αυτή, που δεν απομόνωσε τη Δημοτική αρχή, ταρακούνησε πολύ τα δημοτικά δρώμενα της περιοχής μας γιατί κάποιοι είχαν συνηθίσει στο ΝΑΙ για το ΝΑΙ και στο ΟΧΙ για το ΟΧΙ και όχι σε πολιτικές πράξεις που υπερβαίνουν παλαιοκομματικές λογικές.

Αυτή ήταν υπέρβαση ανατρεπτική αλλά συνάμα ταυτισμένη με τις αρχές μας, ταυτισμένη με τη σύγχρονη εποχή που πάντα αφουγκράζεται το σφυγμό μιας τοπικής κοινωνίας που υποφέρει και είναι έτοιμη να ασκήσει σκληρή κριτική σε όσους την εμπαίζουν.

Η απόφαση μας αυτή δεν μας βρήκε αλώβητους, σημείο και αυτό πλουραλισμού και πολυφωνίας που καλώς έχουμε στον χώρο μας.

Υπήρξαν και στο εσωτερικό μας κραυγές και πίσω από την πλάτη μας, χαρακτηρισμοί από οπαδούς των blogs και της ελευθεριότητας, που νοιώθουν μέσα από αυτά, να πλήττουν συνειδήσεις και προσωπικότητες και που στοχοποίησαν τους εκλεγμένους μας στο Δημοτικό συμβούλιο.

Ευτυχώς είναι λίγοι- μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- και αν ο στόχος τους είναι οι τασικές τους προτεραιότητες, τους απαντάμε ότι αυτό μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.

Η σιωπή μας θα είναι η σκληρή μας απάντηση. Μια σιωπή που είναι σιωπή ΔΥΝΑΜΗΣ, η πιο τέλεια έκφραση της περιφρόνησης, κατά τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σω.

Αν πάλι η πρόθεσή τους είναι θετική και νοιάζονται για την αυτοδιοίκηση, τους καλούμε να έρθουν μαζί μας να διασχίσουμε την πόλη βήμα-βήμα για να δουν από κοντά τα πραγματικά προβλήματα και το τι θέλει ο κόσμος.

Όσοι συμμετέχουμε στο ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν είμαστε ανεξάρτητοι με την υποκριτική τουλάχιστον έννοια και ευκολία που μπορεί να τη χρησιμοποιεί κάποιος υποψήφιος.

Είμαστε πρώτα και πάνω από όλα ενεργοί πολίτες και καλούμε παρατάξεις και κοινωνικές ομάδες σε μία κοινωνική συμμαχία με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο και προγραμματικές συγκλίσεις με όλες τις δυνάμεις που είναι απέναντι στη ρητορική και την άνοδο της ακροδεξιάς. 

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει να επαναπροσδιορίσουμε τόσο τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οργάνωση της τοπικής μας κοινωνίας, όσο και τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει, μιας και αυτή εκφράζει την πολιτική βούληση του λαού πιο άμεσα και πιο επιτακτικά.

Φίλες και φίλοι, διανύουμε μια μεταβατική περίοδο.

Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει την κοινωνία στη συρρίκνωση, στον μαρασμό και στην οικονομική εξαθλίωση.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΡΟΝ στους κοινωνικούς αγώνες.

Ήταν είναι και θα είναι μια ανοιχτή προοδευτική παράταξη που έπαιξε -παίζει- και θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης μας.

Το Δίκτυο Πολιτών έχει από την ίδρυσή του αυτόνομη και διακριτή παρουσία στα τοπικά δρώμενα χωρίς να ποδηγετείται.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ΔΙΚΤΟΥ που βρίσκεται στο πλευρό μας κοιτάζει μπροστά. Οραματίζεται και ανοίγει τους ορίζοντες έχοντας σύμμαχό της την κοινωνία.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι ΠΑΡΟΝ στις ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πρόταση για την πόλη μας

Για το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αιμιλία Τζίβα

Φάνη Βελίδου