Τρεις διαδηλώσεις σήμερα στην Αθήνα – Απεργία στα νοσοκομεία

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Υπουργείο Υγείας, οι μελισσοκόμοι στο Σύνταγμα και οι φοιτητές στα Προπύλαια.

Για σήμερα, 22 Φλεβάρη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και απεργία στην περιφέρεια. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Αυτή την ώρα, λοιπόν, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποιούν κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας μετά την απόφαση της κυβέρνησης για απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Υγεία: 48ωρη απεργία στα νοσοκομεία

Με ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αντί η ΝΔ να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» μέχρι και 2.000 ευρώ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής».

Οι υγειονομικοί αναλυτικά διεκδικούν:

•«Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.

•Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

•Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. 

•Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

•Να μην συγχωνευτεί, να μην κλείσει, κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο. 

•Να μπει τέλος στο αίσχος των μετακινήσεων.

•Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών .

•Δωρεάν υγεία για όλα το λαό».

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Στους δρόμους ξανά σήμερα φοιτητές και καθηγητές για 7η εβδομάδα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα. Στο συλλαλητήριο καλούν τους εκπαιδευτικούς ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας από της 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Μετά την πορεία θα ακολουθήσει συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων για να αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις. Αυτές τις μέρες αναμένεται να γίνει και η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, με τους φοιτητές να ετοιμάζουν «μπλακ-άουτ» σε αυτή την περίπτωση. Ταυτόχρονα προγραμματίζουν δράσεις στις κατειλημμένες σχολές μαζί με τα μέλη ΔΕΠ και τους συλλόγους μεταπτυχιακών, ενώ καλούν στη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη.