Τουρκία-Εκλογές: Προηγείται ο Ερντογάν – Δεύτερος γύρος στις 28

Προβάδισμα στον τωρινό πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης ο Ερντογάν βρίσκεται στο 49.42%, ενώ ο βασικός αντίπαλος του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44.95%. Αν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί ως το τελικό τότε θα υπάρξει και δεύτερος γύρος την Κυριακή 28 Μαΐου για την ανάδειξη του προέδρου.

Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη.

Ο Ερντογάν, δήλωσε πεπεισμένος μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια». Διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», είπε.

Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα της YSK. «Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου. Υποσχέθηκε πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Οι βουλευτικές εκλογές

Η Λαϊκή Συμμαχία (ΑΚ, ΜΗΡ, YENIDEN REFAH, ΒΒΡ) συγκεντρώνει 49.37% και 321 έδρες.

Η Εθνική Συμμαχία (CHP, IYI) συγκεντρώνει 35.12% και 213 έδρες.

Η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας (YESIL SOL, TIP) συγκεντρώνει 10.53% και 66 έδρες.

(Με πληροφορίες από 902.gr, imerodromos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)