Περιορίζεται μόνον στα 40 εκατ. ευρώ η νέα επιχορήγηση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), τη στιγμή που η ζημία τους λόγω του ενεργειακού κόστους ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί μόλις 20 εκατ. ευρώ! Όμως, φωτιές ανάβει στους δημάρχους τόσο η νέα σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και οι επιφυλάξεις που τους μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφορικά με τον κίνδυνο να λογιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιχορήγηση προς τις ΔΕΥΑ ως παράνομη κρατική ενίσχυση!
Το ζήτημα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης των ΔΕΥΑ και δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη να μεταφέρει στους δημάρχους το πρόβλημα που συζήτησε την προηγούμενη μέρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη παρουσία στελεχών της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ). «Ο κ. Σκυλακάκης μετέφερε την επιφύλαξη ότι ενδεχομένως η επιχορήγηση των 40 εκατ. ευρώ προς τις ΔΕΥΑ μπορεί να θεωρηθεί ως παράνομη κρατική ενίσχυση», είπε ενώπιον του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Απ. Καλογιάννης. «Με αυτή την επιχορήγηση, όταν αυτή έρθει, δεν λύνεται το πρόβλημα των ΔΕΥΑ που έχουν συσσωρευμένα χρέη άνω των 120 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πρόσθετης επιβάρυνσης από το αυξημένο ενεργειακό κόστος», υπογράμμισε ο Απ. Καλογιάννης.
Προς επίρρωσιν των λεγομένων του Απ. Καλογιάννη, ο δήμαρχος Ίλιδας, Γιάννης Λυμπέρης αναφέρθηκε στην διαδημοτική ΔΕΥΑ της περιοχής του, όπου προ ημερών έγινε διακοπή ρεύματος από την ΔΕΗ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι δήμαρχοι έκαναν λόγο για «τραγική κατάσταση», λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, καθώς ακόμη και οι ΔΕΥΑ, που δεν αντιμετώπιζαν οικονομικό πρόβλημα, λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, πλέον αντιμετωπίζουν!
Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν δίνει ουσιαστική βαρύτητα στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ είτε με ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, είτε με μείωση των χρεώσεων των τιμολογίων, που αντί για βιομηχανικό είναι οικιακό, κάνει ένα βήμα παραπέρα, που μπορεί να οδηγήσει τις ΔΕΥΑ στην χρεοκοπία.
Έτσι, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εισάγει ρύθμιση στο σχετικό νομοσχέδιο, που αφορά στην επιχορήγηση Δήμων και ΔΕΥΑ για την εξόφληση δικαστικών και συναφών υποχρεώσεων με την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν καταστεί τελεσίδικες και αφορούν αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων.
«Οι ΔΕΥΑ δύνανται να επιχορηγούνται από χρηματικά διαθέσιμα ύψους έως πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ, του λογαριασμού που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο ‘Λογαριασμός Οικονομικής Ενίσχυσης ΟΤΑ’, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων», αναφέρεται στην ίδια διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.
Η διάταξη έχει προκαλέσει προβληματισμό στους δημάρχους, καθώς όπως επισημαίνουν, το να καταστεί τελεσίδικη μια εκκρεμότητα πληρωμής, προϋποθέτει προσφυγή από την διοίκηση των ΔΕΥΑ στα δικαστήρια και η τελεσιδικία γίνεται μετά από τρία με τέσσερα χρόνια. «Έως τότε τι γίνεται;», διερωτήθηκαν οι δήμαρχοι, που υπογράμμισαν ότι το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στην πλειονότητα των ΔΕΥΑ προέκυψε από τότε που επιβλήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Πηγή: www.ilektrav.gr