Το “σπιτάκι” των 372.000 ευρώ στο Ηράκλειο!

Και ενώ “βοά” η Αυτοδιοίκηση για τα πανάκριβα “σπιτάκια” του ΕΔΣΝΑ (δηλαδή της διοίκησης Πατούλη), ο Δήμος Ηρακλείου εγκαθιστά ένα, δηλώνοντας μάλιστα ότι η λειτουργία τους έχει “άμεσο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού”!

Η αγορά η οποία έχει χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο, που οδηγεί σε τιμή 372.000 ευρώ το ένα ή 12.000 ευρώ / τ.μ. (!) έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παγώσει τη χρηματοδότηση, αφήνοντας και υπόνοιες περί εμπλοκής της OLAF (της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς).

..

Είναι αλήθεια ότι η αγορά τους έχει άμεση επίπτωση στα νοικοκυριά, αλά όχι με την έννοια που αναφέρει ο Δήμαρχος Ηρακλείου, αλλά με το ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σπαταλιούνται σε εξώφθαλμα βλαπτικές επιλογές.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου:

..

Ένα σπίτι διαφορετικό από όλα τα άλλα της πόλης, ένα σπίτι για την… Ανακύκλωση βρίσκεται πλέον στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Πρόκειται για σύστημα αυτόματης και άμεσης ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, όπου ο κάτοικος μπορεί να πετάει καθημερινά, οικιακά ανακυκλώσιμα απορρίμματα και επί τόπου να εκδίδει εκπτωτικά κουπόνια για τις του αγορές από σούπερ μάρκετ ή να επιλέγει να διαθέσει τα ποσά που συγκεντρώνει σε φιλανθρωπικές δωρεές.

..

Το σπίτι της Ανακύκλωσης βρίσκεται έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της οδού Πρασίνου Λόφου, απέναντι από τα γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου (κόμβος Αττικής Οδού) ενώ, σύμφωνα, με τον αντιδήμαρχο, Δημήτρη Δημητρόπουλο, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να προσθέσει στο μέλλον περισσότερα τέτοια σημεία και σε άλλες γειτονιές της πόλης.

..

Η χρήση του συστήματος είναι εξαιρετικά απλή: έχει δύο υποδοχές, μία για γυάλινα μπουκάλια και μια για τις υπόλοιπες ανακυκλώσιμες συσκευασίες, όπως κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια, χάρτινα αντικείμενα κτλ. Προσοχή, προς το παρόν το σπίτι μπορεί να υποδεχθεί μικρά αντικείμενα ως παραπάνω (όχι δηλαδή μεγάλες κούτες συσκευασίας κοκ). Αφού ο χρήστης αποθέσει τα ανακυκλώσιμα υλικά στην αντίστοιχη υποδοχή, αυτά θα καταμετρηθούν από το μηχάνημα και επί τόπου θα εκδοθεί εκπτωτικό κουπόνι για να το πάρει μαζί του ή, εάν επιλέξει, θα διαθέσει το ποσό που συγκεντρώθηκε σε δωρεά. Όλη η διαδικασία περιγράφεται βήμα βήμα στις οθόνες του συστήματος.

..

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της δημοτικής αρχής θελήσαμε να εξελίξουμε την πόλη μας στο κομμάτι της Ανακύκλωσης, να χτίσουμε μια συμμαχία με τους δημότες ώστε το Ηράκλειο να γίνει ένας σύγχρονος, βιώσιμος Δήμος. Πλέον στην πόλη μας διαθέτουμε δίκτυο για όλες τις μορφές Ανακύκλωσης, ενώ τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε και στην πιλοτική εφαρμογή της ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Το πρώτο σπίτι Ανακύκλωσης που τοποθετούμε στο Ηράκλειο είναι ένα ακόμα βήμα σε αυτή την καμπάνια. Ξέρω ότι οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτισσες θα ανταποκριθούν, όπως άλλωστε έχουν κάνει σε όλη αυτή την πορεία, κατατάσσοντας τον Δήμο μας στις κορυφαίες θέσεις δήμων σε ποσοστά ανακύκλωσης. Πόσο μάλλον τώρα που ανακυκλώνοντας μπορούμε να κερδίσουμε, να επιβραβευτούμε στις αγορές μας», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

..

Το σπίτι Ανακύκλωσης λειτουργεί σε συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας Αττικής και ΕΔΣΝΑ