Το Πεντελικό σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης: Ημερίδα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης

Ημερίδα με θέμα το Πεντελικό σε συνθήκες κρίσης διοργανώνει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης “Η Πεντέλη μας” την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 από τις 10:30′ έως τις 14:30′ στο Κοινοτικό Κατάστημα Πεντέλης (Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2).

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – πρόσκληση του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης έχει ως εξής:

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης “Η Πεντέλη μας”, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την οργάνωση ημερίδας με τίτλο “Το Πεντελικό σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης – Απειλές και Ευκαιρίες”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 από τις 10:30 έως τις 14:30 στο Κοινοτικό Κατάστημα Πεντέλης, Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2.

Στην ημερίδα θα εξεταστούν οι πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το βουνό, ενώ παράλληλα θα διερευνηθούν οι δυνατότητες αποκατάστασης των ζημιών, της κλονισμένης οικολογικής του ισορροπίας και οι ανάγκες για βιώσιμη διαχείριση και προστασία του. Με μια ποικιλία από εξέχοντες/ουσες ομιλητές/ριες, η εκδήλωση υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και να αναδείξει ελπιδοφόρες προοπτικές για το πολύπαθο Πεντελικό.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10:15Προσέλευση – Εγγραφές
10:45Χαιρετισμός – Έναρξη εργασιών / ΠΣΠ
10:50Χαιρετισμός κ.Νατάσσας Κοσμοπούλου, Δημάρχου Πεντέλης
11:00Περιβαλλοντικές προκλήσεις και δημιουργία ενός βιώσιμου οράματος για το Πεντελικό”, Νέστωρ Ζύγρας, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Πρόεδρος του ΠΣΠ
11:15Η νομική διαδρομή του καθεστώτος προστασίας της Πεντέλης, Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ.
11:30Πεντελικό και χωρικός σχεδιασμός: οι θέσεις του ΣΕΠΟΧ”, Άννα Αρβανιτάκη, πολεοδόμος-χωροτάκτης ΕΜΠ, MSc-MA, Συντονίστρια Επιτροπής Τοπικών Θεμάτων Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)
11:45Προοπτικές αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας στο Πεντελικό και κλιματική κρίση”, Δημήτριος Ντινόκας, Δασολόγος, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)
12:00ΔΙΑΛΕΙΜMΑ
12:15Η αποκατάσταση των λατομείων του Πεντελικού”, Γεώργιος Μπρόφας, Δασολόγος, Γεώργιος Καρέτσος, Δασολόγος
12:30Τα εμπράγματα δικαιώματα επί αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου και της Εκκλησίας μετά το ν.1700/1987 και 1811/1988 εν όψει της κατάρτισης Εθνικού Κτηματολογίου”, Αικατερίνη Άρχοντα, δικηγόρος
12:45Το πολιτιστικό περιβάλλον της Πεντέλης ως δημόσιο – κοινωνικό αγαθό”, Μάγια Κόμβου – Αλέξανδρος Στρατής, Αρχαιολόγοι, από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ)
13:00Η συμβολή των αστικών πάρκων και των ορεινών όγκων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”, Ιωσήφ Σινιγάλιας, Μηχανολόγος-Μηχανικός, μέλος της Γραμματείας Ε.Α.Μ. Πάρκου Γουδή

Στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης με το κοινό, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Η εκδήλωση γίνεται με την στήριξη του Δήμου Πεντέλης.