Το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας της Γαλλίας, Snes – FCU (αντίστοιχο της ΟΛΜΕ), τίθεται στο πλευρό των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 και με ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στον δίκαιο αγώνα τους και απαιτεί να τηρηθεί η νομιμότητα με τον διορισμό όλων των επιτυχόντων.
Ακολουθεί το μεταφρασμένο κείμενο της ανακοίνωσης του Snes FCU, το οποίο ευχαριστούν τα μέλη του Συντονιστικού ΑΣΕΠ 2008 για την συμπαράσταση:
“Στην Ελλάδα, οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσλαμβάνονται μέσω εθνικού διαγωνισμού, του ΑΣΕΠ. Οι επιτυχόντες στη συνέχεια μονιμοποιούνται μετά από μερικά χρόνια αναπληρώσεων.
Τα διάφορα σχέδια λιτότητας της δεκαετίας του 2010 έπληξαν σκληρά τις δημόσιες υπηρεσίες και περιόρισαν τις ελπίδες διορισμού πολλών επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008. Συνολικά, περίπου 5000 συνάδελφοι αυτού του διαγωνισμού έχουν κρατηθεί σε επισφαλείς συνθήκες. Πολλοί από αυτούς αποθαρρύνθηκαν και εγκατέλειψαν την εκπαίδευση.
Η επανέναρξη των διορισμών το 2019 θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την εξομάλυνση της κατάστασης. Αυτό δεν συνέβη, μόνο 457 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 διορίστηκαν μετά από ονομαστικές δικαστικές αποφάσεις. Περίπου 1000 επιτυχόντες εξακολουθούν να περιμένουν διορισμό, έπειτα από προσφυγή τους στη δικαιοσύνη.
Ακόμη χειρότερα, το 2020 μια μεταρρύθμιση του συστήματος προσλήψεων κατάργησε τις πρότερες διατάξεις μοριοδότησης στις προσλήψεις αναπληρωτών και τις αντικατέστησε με έναν νέο κατάλογο προσόντων που ωφελεί τους νέους πτυχιούχους. Αυτά τα δύο στοιχεία σε συνδυασμό υποβιβάζουν τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 σε μια ακραία και διαρκή επισφάλεια. Πρόκειται για εκτροπή σε ένα ελληνικό σχολικό σύστημα όπου υπάρχει έλλειψη περίπου 45.000 εκπαιδευτικών αν συνυπολογίσουμε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αποφασισμένοι να δικαιωθούν, οι εναπομείναντες ΑΣΕΠ του 2008 έχουν συγκροτήσει μια συλλογικότητα, το Συντονιστικό των Αδιοριστων Επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008, και απαιτούν αποκατάσταση για αυτό που θεωρούν ιστορική αδικία. Υποστηρίζονται στον αγώνα τους από διάφορα περιφερειακά τμήματα της ελληνικής ένωσης εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ.
Ερωτηθέντες αρκετές φορές για την κατάσταση αυτών των συναδέλφων, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ προσπαθούν να καταπνίξουν τα αιτήματα της συλλογικότητας και συνεχίζουν να ευνοούν εκπαιδευτικούς χωρίς διαγωνισμό, αλλά που πληρούν τα κριτήρια δεξιοτήτων που αναφέρονται παραπάνω.
Η περιφρόνηση της κυβέρνησης υπερβαίνει τη συλλογικότητα του ΑΣΕΠ 2008. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με την οποία ετοιμάζεται η αμοιβή με την “αξία” και η διευκόλυνση των απολύσεων. Η κυβέρνηση απειλεί να κινηθεί νομικά εναντίον των δύο συνδικάτων, τα οποία ζητούν την απόρριψη αυτής της μεθόδου αξιολόγησης.
Αντιμέτωπο με τη γενική αδιαφορία, το Συντονιστικό του ΑΣΕΠ 2008 σχεδιάζει να παραπέμψει το ζήτημα της μονιμότητας στα δικαστήρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το SNES-FSU στηρίζει τους συναδέλφους της συλλογικότητας AΣΕΠ 2008 στον αγώνα τους για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και απορρίπτει την έννοια της αξιολόγησης-κύρωσης που προσπαθεί να επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζει την προσήλωσή του στις ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στην εκπαίδευση. Αυτή η απαίτηση για ποιότητα απαιτεί σημαντικές δημόσιες επενδύσεις στα δημόσια σχολεία. Αυτό είναι το νόημα της εκστρατείας της Education International #EnsembleOnFaitEcole.”