Με επιστολή του στην ΚΕΔΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Αλέκος Γούλας τονίζει την ανάγκη επαναφοράς των σχολικών επιτροπών.
Συγκεκριμένα ο κ. Γούλας αναφέρει:
«Ως γνωστόν οι σχολικές επιτροπές των δήμων στους οποίους λειτουργούν λιγότερες από εκατό (100) σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταργήθηκαν αυτοδικαίως στις 29 Ιουνίου και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τις 30 Ιουνίου από τον οικείο δήμο (παρ. 1 και 2 του άρθρου 28 του ν. 5056/2023).
Στη θεωρία οι αρμοδιότητες αυτές μπορεί να ασκούνται από το Δήμο απρόσκοπτα, στην πράξη όμως δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θεώρησε ότι θα επιλύσει ο νομοθέτης.
Η μεταφορά της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των αντικειμένων των Σχολικών Επιτροπών στις ήδη βεβαρημένες με πολλά καθήκοντα υπηρεσίες των Δήμων, ιδιαίτερα των οικονομικών υπηρεσιών και προμηθειών προκάλεσε και προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα. Για να ανταπεξέλθουν οι υποστελεχομένες υπηρεσίες στο νέο καθεστώς θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να ασχολούνται προσεχώς αποκλειστικά με τις σχολικές μονάδες του Δήμου παραμελώντας τις άλλες τους υποχρεώσεις , που στη δική μας περίπτωση, αυτή της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ανέρχονται στις 33 σχολικές μονάδες συν ένα εργαστηριακό κέντρο.
Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των σχολικών επιτροπών στις υπηρεσίες των Δήμων έγινε χωρίς να έχει υπάρξει ανάλογη προετοιμασία και ήταν απόλυτα βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό και διαχειριστικό αδιέξοδο.
Πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν γινόταν έστω και μία τυπική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους για να διαπιστωθεί αν το νέο σύστημα είναι ή όχι άμεσα λειτουργικό. Θα μπορούσε επίσης να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα γινόταν ανάλογη προετοιμασία ή να υποδεικνύονταν συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε να προβούν οι Δήμοι πριν φτάσουμε στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών και φανούν όλες οι αδυναμίες του νέου καθεστώτος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Το άνοιγμα των λογαριασμών στο όνομα των Διευθυντών/τριών – Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων καθυστέρησε υπερβολικά, σε κάποιους Δήμους δεν έχει γίνει ακόμη. Το ποσό των 500 ευρώ ως πάγια προκαταβολή που πιστώθηκε αρχικά φυσικά και δεν επαρκούσε με αποτέλεσμα να χρειαστεί νέα τροποποίηση και με το ΦΕΚ 3409/2024 έγινε 1000 ευρώ για τα δωδεκαθέσια και άνω σχολεία. Εννοείται πως η διαφορά δεν έχει πιστωθεί ακόμη και εκεί που υπάρχουν ανοικτοί λογαριασμοί.
Βέβαια αυτοί οι λογαριασμοί θα πρέπει σύμφωνα με το νομοθέτη να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες και με την προϋπόθεση πως θα υπάρχει προέγκριση από τις οικονομικές υπηρεσίες. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει απαγόρευση να αξιοποιείται για κωδικούς που υπάγονται στην κεντρική διαχείριση των Δήμων (π.χ. χαρτί φωτοτυπίας, είδη καθαριότητας κ.λπ. ) Στην ουσία η πάγια προκαταβολή (ν. 5056/23, άρθρο 28 παρ. 3,) διέπεται από ιδιαίτερο νομικό καθεστώς, το οποίο πρέπει να τηρείται αυστηρά κατά τη διαχείρισή της.
Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και η κατάθεση στεφάνων στις εθνικές επετείους από τη σχολική κοινότητα είναι αδύνατη, αφού η κάλυψη των εξόδων αυτών αποτελεί «Μη νόμιμη δαπάνη» και δεν γίνεται να χρεωθεί στην Παγία!
Όσον αφορά στην προμήθεια βιβλίων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας (για τις Ε’ και ΣΤ’ τάξεις) του δημοτικού σχολείου επικράτησε και επικρατεί ένα άνευ προηγουμένου ΄΄αλαλούμ΄΄ αφού για την διαδικασία προμήθειας και κυρίως αυτή της πληρωμής των βιβλίων χρειάστηκαν διευκρινιστικές εγκύκλιοι, με μοναδικούς όμως ζημιωμένους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τα βιβλία τους. Μάλλον θα χρειαστεί άλλη μία διευκρινιστική!
Αποτέλεσμα της έκρυθμης αυτής κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των σχολείων σε πολλούς Δήμους, είναι να μην γνωρίζει κανείς πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μέχρι τη διευθέτηση των διοικητικών θεμάτων, τι θα γίνει με την προμήθεια υλικού, τους λογαριασμούς που τυγχάνει να φτάνουν ακόμη στα σχολεία, τη συντήρηση καυστήρων, την προμήθεια πετρελαίου, τις αναγκαίες μικροεπισκευές κ.λπ.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι όλες οι διαδικασίες των προμηθειών των σχολείων θα γίνονται με αναθέσεις ή διαγωνισμό μαζί με τις αντίστοιχες προμήθειες του Δήμου (π.χ. γραφική ύλη, μηχανολογικός εξοπλισμός, λειτουργικές δαπάνες, φωτοτυπικά κ.λπ.) Και γεννάται το ερώτημα για το εάν θα γίνουν έγκαιρα από τις υπηρεσίες.
Το επόμενο ερώτημα είναι αν οι Δήμοι μπορούν να υποστηρίξουν -πέρα από διοικητικά -και λογιστικά τον τεράστιο όγκο παραστατικών που είχαν προηγουμένως οι Σχολικές Επιτροπές. Προφανώς η ευελιξία που παρείχε το νομικό πρόσωπο των σχολικών επιτροπών δύσκολα θα αντικατασταθεί με τις υπηρεσίες του Δήμου. Χρονοβόρες διαδικασίες, γραφειοκρατία και αποποίηση ευθυνών είναι τα μέχρι τώρα μηνύματα που λαμβάνει η εκπαιδευτική κοινότητα.
Οι Σχολικές Επιτροπές συνεργάζονταν με λογιστικά γραφεία και υπήρχε μια ισορροπία. Τώρα την εργασία της καταχώρησης των παραστατικών ή την αποτύπωση των απολογιστικών στοιχείων εκάστου έτους θα πρέπει να την αναλάβουν οι υπάλληλοι εντός των Δήμων; Οι οποίοι σίγουρα δεν περισσεύον και επιπλέον συνεχώς προστίθεται αντικείμενο σε ήδη επιφορτισμένες Υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση του προσωπικού τους. Όσο για την επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων που θα πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις ούτε λόγος.
Κύριε Πρόεδρε της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,
Κυρίες και κύριοι μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ
Πριν πολλαπλασιαστούν οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών, των γονέων , των μαθητών και εκπαιδευτικών θα πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις. Απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν ήδη προκύψει αλλά και για πρόληψη νέων προβλημάτων. Γιατί τελικά οι ευθύνες για τις δυσλειτουργίες που προαναφέρθηκαν, θα αποδοθούν σε αυτούς που δεν τους αναλογούν .
Με εκτίμηση
Αλέκος Γούλας
Αντιδήμαρχος Παιδείας Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας»