Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τον καπνό από την φωτιά

Τη χρήση μάσκας προτείνουν οι ειδικοί για τον καπνό και τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια – Ποιες περιοχές της Αττικής είναι στο «κόκκινο» – Μέχρι το Ιόνιο τα σωματίδια από τη φωτιά στον Έβρο

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε τους κινδύνους που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Αττικής από την πυρκαγιά στη Φυλή. «Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Από τον καπνό πλήττονται ιδιαίτερα η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς, με την Πετρούπολη να έχει το πιο «βαθύ κόκκινο». Για τους κατοίκους συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες. Φυσικά πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο.

Ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε πως τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Για αυτό τόνισε ότι η μάσκα είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία.