Τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Κύπρο προτείνει η Μ. Διακολιού

Τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή και κατοχή της προτείνει η επικεφαλής της παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”, Μ. Διακολιού. “Είναι καιρός να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το αίτημα παύσης της απαράδεκτης κατοχής του μισού νησιού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση – αίτηση της παράταξης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” είναι η παρακάτω:

Η μη κομματική, ανεξάρτητη, ενωτική, δημοκρατική, δημοτική παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή», με αφορμή τα 50 χρόνια από την στρατιωτική εισβολή και την έκτοτε παράνομη κατοχή από το τουρκικό κράτος και τον στρατό του, μεγάλου τμήματος της ανεξάρτητης Κύπρου, κατέθεσε πρόταση προς τη δημοτική διοίκηση και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε να πραγματοποιηθούν εφέτος σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στην Κύπρο.

Η πολιτική θέση μας είναι ότι από κέντρα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και αλλού, επιχειρείται να ξεχαστεί αυτό το διεθνές, διαρκές όνειδος, το διαχρονικό βάσανο του ελληνισμού, η αδικαίωτη θυσία Κυπρίων και Ελλαδιτών αγωνιστών, η χαίνουσα πληγή της Κύπρου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το μερίδιο του, για την ενημέρωση των νέων της πόλης σχετικά με αυτό το εθνικό θέμα, για την υπενθύμιση των πτυχών του στις/στους ενήλικες.


Δεν ξεχνάμε το «Κυπριακό»

Δεν ξεχνάμε την Κύπρο και τον ελληνισμό της.Η πρόταση και το αίτημα μας

ΘΕΜΑ: «Κύπρος: με αφορμή 50 χρόνια εισβολής και κατοχής” Πρόταση Πολιτικής.

Αξιότιμε κ. Αντιδήμαρχε,


όπως είμαστε σίγουρες/οι γνωρίζετε, εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας, από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην ανεξάρτητη χώρα, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, την Κύπρο. Παρά τα ψηφίσματα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το τουρκικό κράτος – διεθνής παραβάτης με στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής παράνομα διακατέχει εδάφη της βόρειας Κύπρου πενήντα χρόνια.


Οι αποκαλούμενες συμμαχικές δυνάμεις της χώρας μας, κυρίως η Αγγλία και οι ΗΠΑ, καθώς και οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και οι αποκαλούμενες χώρες – εταίροι της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ως σύνολο (ελεύθερα και κατεχόμενα εδάφη της), ουδόλως κόπτονται επί χρόνια για την χρόνια, απαράδεκτη και απάνθρωπη αυτή κατάσταση. Σε αντίθεση και απογοητευτική αντίφαση, προκαλεί κατάπληξη πόσο γρήγορα και με πόσα δισεκατομμύρια και πρωτοφανές σε μέγεθος εξοπλιστικό πρόγραμμα κινήθηκαν για την υποστήριξη της Ουκρανίας, λαμβάνοντας παντοειδή, αναρίθμητα μέτρα, για την απελευθέρωση των – κατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα άχρι έναρξης πολέμου – κατεχόμενων εδαφών της από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Δήμος Αμαρουσίου ασφαλώς δεν είναι αρμόδιος για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Όμως, έχει την υποχρέωση να συμβάλει κατά το μερίδιο ευθύνης του, για τη διατήρηση δεσμών με τον πληθυσμό της Κύπρου και τους δήμους της, και να συνεισφέρει τη συνδρομή του, ώστε οι κάτοικοι της πόλης μας και κυρίως, οι νέες/οι να μην ξεχνούν, όπως διακαώς επιδιώκουν συγκεκριμένα “κέντρα”, ότι η Κύπρος είναι μεν ανεξάρτητο κράτος, αλλά ότι κατοικείται από συνελληνίδες και συνέλληνες.


Η Κύπρος και ο Κυπριακός λαός ΔΕΝ “κείται μακράν” ούτε στην πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης ταχύτητας, ούτε από τις καρδίες, το νου και τη μέριμνά μας.


Γι’ αυτούς τους τους λόγους, σας ζητούμε να εκπονήσετε εγκαίρως πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα για τη φετινή χρονιά, που να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε ένα διαρκές πλαίσιο δράσεων και θεαμάτων αφιερωμένα στην Κύπρο και τα κατεχόμενα εδάφη της. Πρέπει έγκαιρα να ενημερωθούν και να συμμετέχουν -ως συνδημιουργά/οί- σε αυτές τις εκδηλώσεις όλα τα σχολεία της πόλης μας, αλλά και οι πολιτιστικοί της σύλλογοι. Πρέπει να συμπεριληφθεί η αντικειμενική, ιστορική πληροφορία, μαζί με την λαογραφική και πολιτισμική. Πρέπει το υλικό των εκδηλώσεων αυτών να “εξοπλίζει” με γνώσεις για το θέμα τον πληθυσμό μας, αλλά και να ενισχύει τους δεσμούς του με τον Ελληνοκυπριακό λαό. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να προσκαλέσουμε στην πόλη μας σχολείο, συλλόγους, καλλιτέχνες (εικαστικούς, μουσικούς) και θίασο από κατάλληλα επιλεγμένο δήμο/ους της Κύπρου. Τέλος, θα πρέπει το καλοκαιρινό “φεστιβάλ” να είναι αφιερωμένο στην Κύπρο και να περιέχει αντίστοιχο, διακριτό ανάμεσα στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του, περιεχόμενο.

Η ανεξάρτητη, μη κομματική, ενωτική, δημοκρατική, δημοτική παράταξη “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” και τα στελέχη της, αιρετά και μη, θα βρίσκονται στη διάθεσή σας για συνεργασία, κατάθεση λεπτομερειών για την πρότασή μας, καθώς και για υποστήριξη στις τυχόν πρωτοβουλίες σας. Θεωρούμε καλή την ιδέα τυχόν σχεδιασμός σας και αποφάσεις σας, σύντομα να έρθουν από εσάς στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να λάβουν την υποστήριξη των δυνάμεων του. Εννοείται, ότι σε τέτοια περίπτωση, η παράταξή μας θα σας υποστηρίξει».

Με εκτίμηση


για την παράταξη “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή

Μαίρη Διακολιού επικεφαλής

Κώστας Δραγάτης δημοτικός σύμβουλος.