Θεσσαλονίκη: Νέα ποινική δίωξη στον αστυνομικό που σκότωσε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη

Ξανά στον ανακριτή ο 34χρονος για τον θανάσιμο πυροβολισμό. Διώκεται πλέον για τετελεσμένη ανθρωποκτονία και όχι για απόπειρα.

Το κατώφλι του ανακριτή καλείται να περάσει ξανά ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το grtimes.gr, ο 34χρονος αστυνομικός διώκεται πλέον για τετελεσμένη ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και όχι για απόπειρα, όπως ίσχυε πριν χάσει τη ζωή του ο άτυχος 16χρονος. Μετά την εξέλιξη αυτή ο αστυνομικός αναμένεται να απολογηθεί εκ νέου.

Για τη νέα κατηγορία ο κατηγορούμενος αστυνομικός θα κληθεί το επόμενο διάστημα να δώσει συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

Η διαφωνία για την προφυλάκιση και η τελική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι ο 34χρονος αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος χθες, Δευτέρα (19/12) με τον περιορισμό της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το δικαστικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ του ανακριτή για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου. Μετά την απολογία του, υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα με τον τελευταίο να ζητάει την προφυλάκισή του. Ο εισαγγελέας είχε την άποψη πως ο αστυνομικός, με βαθμό αστυφύλακα, έπρεπε να οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς, κατά την κρίση του, λόγω της εμπειρίας και εκπαίδευσής του δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση. Επισημαίνεται ότι μετά την απολογία του ο 34χρονος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να άρει το Δικαστικό Συμβούλιο την παραπάνω διαφωνία.

Κατά την απολογία του στον 6ο ανακριτή, ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε σε καθεστώς νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που – όπως είπε – διέτρεχαν οι συνάδελφοί του. «Έπρεπε να τους σώσω» φέρεται να απολογήθηκε, επισημαίνοντας ότι οι δύο πυροβολισμοί έγιναν με πρόθεση να πλήξει τα ελαστικά του αγροτικού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 16χρονος. «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλη τη γεμιστήρα» φέρεται να ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφάσισαν για τη διαφωνία εισαγγελέα-ανακριτή, λαμβάνοντας υπόψη τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν εκπνεύσει ο 16χρονος. Γιατί προβλέπεται ένα χρονικό περιθώριο 5 ημερών που δεν μπορεί να παραταθεί και γιατί μέχρι την ώρα της απόφασης δεν είχαν διαβιβαστεί τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικό θανάτου, ιατροδικαστική έκθεση κλπ), σύμφωνα με το grtimes.gr.

Ο πυροβολισμός του 16χρονου προκάλεσε κύμα οργής στην κοινότητα των Ρομά που διαδήλωνε καθημερινά.