Θεσσαλία ώρα μηδέν: Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία. Εικόνες που θυμίζουν… Αμερική. 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις. Μεγάλη ανησυχία για τον Πηνειό. Πολλοί οι αγνοούμενοι. Χωρίς νερό ο Βόλος. Πολλές καταγγελίες για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Πολύ δύσκολη η κατάσταση πολλών περιοχών στη Θεσσαλία με εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε σπίτια, καφενεία και ταράτσες. Αρκετοί βρίσκονται σε αυτή τη θέση για πάνω από 24 ώρες, μεταξύ των οποίων και μωρά. Την ίδια στιγμή η Πυροσβεστική έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1.700 απεγκλωβισμούς στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίστα, τα Τρίκαλα, τη Σκιάθο, τη Βόρεια Εύβοια, το Δομοκό και τη Λαμία. Αρκετές από αυτές ήταν με τη χρήση εναέριων μέσων. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των αρχών, η Πυροσβεστική έχει λάβει από χτες πάνω από 6.000 κλήσεις.

Δείτε τη χαρακτηριστική δορυφορική απεικόνιση του Meteo.

Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα είναι τρομακτικές αποτυπώνοντας το μέγεθος της καταστροφής. Ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν πλημμυρίσει. Τα νερά έφτασαν μέχρι και το ύψος των οροφών σε πολλές περιοχές.

Τεράστια προβλήματα στη Λάρισα με τον Πηνειό να υπερχειλίζει το βράδυ της Πέμπτης (08/09). Η στάθμη του έχει ξεπεράσει τα 9.5 μέτρα, ενώ η πόλη έχει πλημμυρίσει. Σήμερα Παρασκευή (08/09) εκκενώνονται τα χωριά Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι. Ο Δήμος μάλιστα έχει τοποθετήσει σακιά με άμμο σε κρίσιμα σημεία προσπαθώντας να ανακόψει την υπερχείλιση του ποταμού.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στα Τρίκαλα, όπου όλη η πόλη έχει πλημμυρίσει. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω βίντεο.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα, οπού υπάρχει μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων. Εκατοντάδες άνθρωποι είναι ανεβασμένοι στις ταράτσες, ενώ σε πολλά σημεία το νερό χτες είχε καλύψει και αυτές.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με έγκυο γυναίκα που βρίσκεται εγκλωβισμένη στον Παλαμά και τη νύχτα κινδύνεψε με αφυδάτωση. Στις 3 τα ξημερώματα γιατρός με βάρκα κατάφερε να προσεγγίσει το χωριό και να βάλει ορό στη γυναίκα. Παραμένει, μάλιστα, μαζί της μέχρι τα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν το χωριό και να διασώσουν τους κατοίκους.

Ο Βόλος εδώ και μέρες παραμένει χωρίς νερό. Η πόλη θυμίζει πολεμικό πεδίο και οι κάτοικοι παλεύουν για να βρουν τα αυτονόητα. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, παρατηρήθηκαν και περιστατικά «μαυραγοριτισμού», με καταστήματα να διπλασιάζουν τις τιμές των εμφιαλωμένων νερών. Φυσικά μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την ηλεκτροδότηση της πόλης καθώς και τις τηλεπικοινωνίες.

Κ. Αγοραστός: Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων

Σε μια σοβαρή δήλωση προχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός λέγοντας πως ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι για τρία 24ωρα! «Υπάρχουν χωριά που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε», εξήγησε.