Θεσσαλία: 19 μέρες μετά την καταστροφή

Του Δημήτρη Τσεκούρα

Τις πληγές τους μετρούν οι πολίτες μετά από άλλη μία καταστροφή. Αυτή τη φορά οι πλημμύρες από την κακοκαιρία «Daniel». Λίγο νωρίτερα ήταν οι φωτιές. Πριν από τρία χρόνια ήταν ο «Ιανός». Η στάση του κράτους και των τοπικών αρχόντων ίδια κι απαράλλαχτη. Εκκενώσεις και επικοινωνιακή διαχείριση, με επισκέψεις και κροκοδείλια δάκρυα, το αντίδοτο σε όποιο πρόβλημα.

ΑΡΠΑ Θεσσαλίας: Ήρθαν για θεατρική παράσταση μετά την καταστροφή

Στον αντίποδα το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα, με πολλούς τόνους ειδών πρώτης ανάγκης να αποστέλλονται στους πλημμυροπαθείς. Ακόμα και τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από τις καταστροφές εκατοντάδες εθελοντές παραμένουν στο πεδίο βοηθώντας τους ανθρώπους να σταθούν ξανά στα πόδια τους, την ίδια στιγμή που το κράτος παρέχει μόνο 80% αποζημίωση για τα νοικοκυριά!

Αθωράκιστη η Θεσσαλία, παρά το ότι οι αρχές γνώριζαν για την κακοκαιρία εγκαίρως. Κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία ανεπαρκείς για άλλη μια φορά. Ήδη υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες της Περιφέρειας και των Δημάρχων Βόλου και Καρδίτσας αλλά και των αρμόδιων αντιπεριφερειάρχων και αντιδημάρχων. Στο επίκεντρο τα αντιπλημμυρικά, όσα έγιναν… και όσα δεν έγιναν, η αποτελεσματικότητα τους, τα μέτρα που λήφθησαν από τις αρχές, ενώ διερευνάται και αν οι χρηματοδοτήσεις μετά τον «Ιανό» πήγαν σε «έργα βιτρίνας» ή σε ουσιαστικά έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικά.

ΚΕΕΡΦΑ: Αγνοούνται 8 μετανάστες εργάτες γης

«Καμπανάκι» χτυπάει βέβαια και για την Αττική καθώς τα προβλήματα κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας ήταν πολύ μεγάλα. Ερωτηματικό υπάρχει για το τι θα συνέβαινε αν το χτύπημα στην πρωτεύουσα ήταν τόσο μεγάλο όσο στη Θεσσαλία. Ζητούμενο να αποκατασταθούν άμεσα οι πληγέντες στο 100%, να γίνουν επιτέλους με κατάλληλο τρόπο έργα ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης, έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι το κέρδος, με παράλληλη προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα αποτροπής τέτοιων φαινομένων.