Θα ρίξουν ευθύνες μέχρι και στον Τρικούπη

Άρθρο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις κυβερνητικές προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών που δημοσιεύτηκε στο news247.gr

Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχύσει το πολιτικό κόστος για την τραγωδία στα Τέμπη, με την παραπομπή στα διαχρονικά προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Ολοένα και περισσότερο όμως ανακύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για την περίοδο 2019-2023.

Η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι και τον …Χαρίλαο Τρικούπη, που επί των ημερών της πρωθυπουργίας του -το 1882- ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα του εθνικού δικτύου των σιδηροδρόμων προκειμένου να “διαχύσει” τις ευθύνες της για την Τραγωδία στα Τέμπη; Το, ρητορικό, ερώτημα προκύπτει αφού τα τελευταία 24ωρα το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να αναπτύσσει μια επιχειρηματολογία περί διαχρονικών ευθυνών τελευταίων δεκαετιών, την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές ευθύνες τις τελευταίες 4ετίας φαίνεται να γίνονται ολοένα και πιο συγκεκριμένες. Με αμείλικτα ερωτήματα να προκύπτουν τόσο για τις συμβάσεις του δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα συστήματα ασφαλείας του σιδηρόδρομου, όσο και για τις συνθήκες που οδήγησαν στον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη.

Οι δηλώσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού

Η αρχή έγινε με την απολογητική ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία δήλωσε χαρακτηριστικά πως ζητά συγνώμη “στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια”. Δίχως σαφή αναφορά στις συγκεκριμένες ευθύνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 έως σήμερα. Επίσης η πρόθεση διάχυσης των ευθυνών ήταν εμφανής και στην ανακοίνωσή του μεταβατικού υπουργού Μεταφορών και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, όταν παραλμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του μίλησε για την την σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με πρόσωπα που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας. Είχε επισημάνει χαρακτηριστικά πως “θα συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα συστατικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες, τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά – εφόσον υπήρξαν – και όχι για να αποδοθούν ευθύνες το οποίο αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής έρευνας”.

Η τακτική της “διάχυσης ευθυνών στο παρελθόν” συνεχίστηκε όμως και χθες. Με τις δηλώσεις του ετέρου στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκη Σκέρτσου . Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, ο οποίος, διαχρονικά, έχει αναγνωρίσει και έχει πάρει πάνω του λάθη, ως οφείλει να κάνει κάθε ηγέτης. Δηλώνει συγγνώμη, βγαίνει μπροστά, παίρνει πάνω του διαχρονικές αμαρτίες. Ζητούμε από μια κυβέρνηση 3,5 χρόνων να λύσει αμαρτίες 40 και βάλε, χρόνων. Για ένα κράτος που όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργεί. Γνωρίζουμε ότι είναι ο μεγάλος ασθενής”.

Ουσιαστικά ο υπουργός “παρά το πρωθυπουργώ” με την εκτίμηση του αυτή πήγε “ένα βήμα παραπέρα” την κυβερνητική επιχειρηματολογία της “διάχυσης” βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς και κατά του δημόσιου χαρακτήρα του υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου. Μάλιστα ο Άκης Σκέρτσος μπήκε και σε μια διαδικασία σύγκρισης των αντιδράσεων της κυβέρνησης μετά την τραγωδία στα Τέμπη αναφέροντας ότι υπάρχει “μια τεράστια ειδοποιός διαφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας της αυτή η κυβέρνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση, διαχρονικά με άλλες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση αυτή δεν αποποιείται την ευθύνη, ούτε θεωρεί ότι είναι αλάνθαστη ή άριστη” σημειώνοντας επίσης πως η αντιπολίτευση “δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τίποτε για λάθη που έχει πράξει στο παρελθόν”.

Συμψηφισμοί

Το τί ακριβώς εννοούσε ο Άκης Σκέρτσος, έγινε σαφές χθες στην Βουλή. Εκεί όπου για πρώτη φορά, επισήμως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εφάρμοσε στην πράξη την υποβόσκουσα κυβερνητική “γραμμή” για σύγκριση με την τραγωδία στο Μάτι. Ήταν η Κατερίνα Παπακώστα, που στην πολιτική αντιπαράθεση που είχε με τον Νίκο Φίλη για τις απουσίες στις κινητοποιήσεις των μαθητών για την τραγωδία ανέφερε χαρακτηριστικά: “Εσείς μιλάτε που δεν τολμήσατε να πείτε μια συγνώμη για αυτούς που καήκαν στο Μάτι;”. Προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που αντέτεινε: “Τέτοια αθλιότητα στην Βουλή, συμψηφισμός νέκρων, ντροπή σας! Ντροπή σας. Τέτοια αθλιότητα εδώ μέσα. Ντροπή σου! Ντροπή σου!”

Οι κυβερνητικές ευθύνες ολοένα και πιο συγκεκριμένες

Αυτά την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές ευθύνες για την διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου από το 2019 και μετά, φαίνονται να συγκεκριμενοποιούνται ολοένα και περισσότερο. Ιδίως όσον αφορά την σύμβαση που είχε υπογραφθεί μεταξύ του δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών δεν υπήρχε ρήτρα για την παράδοση του συστηματος τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης του δικτύου. Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι υπήρξε υπόνοια συναλλαγής έτσι ώστε να χαριστούν στην Ιταλική εταιρία 800 εκατομμύρια ευρώ και αυτή με την σειρά της να μην εγείρει ζήτημα για την αναβολή των εργασιών εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας στο δίκτυο.

Παράλληλα σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται και όσον αφορά τον σταθμάρχη που είχε την εποπτεία της γραμμής, αφού με βάση τις καταγγελίες που έκανε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης μετατάχθηκε στην συγκεκριμένη θέση παρότι είχε ξεπεράσει το όριο των 48 που προβλέπεται για τέτοιου είδους μετατάξεις. Τέλος αξίζει να σημειωθεί και η έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις παραινέσεις της κυβέρνησης προς την δικαιοσύνη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός “αφού διόρισε μόνος του μία Επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του”.