Καθιερώνεται η 13ωρη εργασία, με επέκταση της ρύθμισης και σε έναν εργοδότη (από δύο που ισχύει μέχρι σήμερα) – Σφοδρές αντιδράσεις από ΓΣΕΕ και αντιπολίτευση

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τίτλο «Δίκαιη εργασία για όλους» παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας και η υπουργός Νίκη Κεραμέως, προκαλώντας τα πυρά της ΓΣΕΕ και της αντιπολίτευσης. Παρά τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση ενός νέου πλαισίου που ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο το χρόνο εργασίας. Χαρακτηριστικά, το πρώτο εξάμηνο του 2025 σκοτώθηκαν 114 εργαζόμενοι μέσα 181 μέρες.
Το νέο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει 13ωρη ημερήσια εργασία σε έναν εργοδότη, υπερωρίες και στην εκ περιτροπής απασχόληση, fast track προσλήψεις μέσω κινητού για δύο ημέρες αλλά και πιο γρήγορες απολύσεις, τετραήμερη εργασία (χωρίς μείωση του χρόνου εργασίας), κατάργηση εισφορών σε προσαυξήσεις και αποδόμηση των (όποιων) συλλογικών ρυθμίσεων υπέρ ατομικών συμφωνιών.
ΓΣΕΕ: Κυνική παρέμβαση υπέρ εργοδοτικών συμφερόντων
Εκφράζοντας την αντίθεσή της στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για κυνική παρέμβαση υπέρ συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων και ναρκοθέτηση του διαλόγου για την αποκατάσταση πλαισίου ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Εν μέσω θέρους και συγκρότησης προανακριτικών επιτροπών για βαρύτατες υποθέσεις διασπάθισης κοινοτικού χρήματος, η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο νόμου το οποίο διαφημίζεται ως νομοθέτημα «για την προστασία των εργαζόμενων», αποτελεί όμως την πιο κυνική παρέμβαση υπέρ πολύ συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων.
..
Η περαιτέρω απορρύθμιση του πλαισίου της εργασίας και η εναπόθεση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και αναψυχής στην ατομική διαπραγμάτευση όπου η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου είναι ετεροβαρής, οδηγεί επί της ουσίας σε ναρκοθέτηση κάθε προσπάθειας αποκατάστασης του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η διάρκεια του χρόνου εργασίας, του χρόνου ανάπαυσης και της άδειας για την αναψυχή των εργαζομένων δεν μπορεί να ρυθμίζονται με κρατική παρέμβαση, αλλά μόνο με κοινωνικό διάλογο, μόνο με συλλογική διαπραγμάτευση.
..
Ζητούμε από την κυβέρνηση και από το Υπουργείο Εργασίας να αποσυρθεί άμεσα το σχέδιο νόμου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ΓΣΕΕ και ο κόσμος της μισθωτής εργασίας θα είναι απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα διάλυσης του εργατικού συλλογικού δικαίου και αντικατάστασής του από τον μεσαίωνα της ατομικής διαπραγμάτευσης. Δεν θα επιτρέψουμε, σε όλες τις «πρωτιές» που απολαμβάνει η χώρα σε σχέση με τις συνθήκες ζωής και εργασίας των μισθωτών, να προστεθεί και το πιο απορρυθμισμένο εργατικό δίκαιο σε επίπεδο Ε.Ε.»
ΠΑΣΟΚ: Νομιμοποιούν υπερωριακή απασχόληση έως τώρα ήταν παράνομη

Το νέο νομοσχέδιο σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, υπογραμμίζοντας: «Oι 13 ώρες εργασίας την ημέρα νομιμοποιούν υπερωριακή απασχόληση έως τώρα ήταν παράνομη. Όταν έχει θεσπιστεί το 8 συν 5 ώρες σε δύο εργοδότες, ποια είναι η λογική; Ότι, αν εγώ είμαι εργαζόμενος και θέλω να αυξήσω το εισόδημά μου, θα μπορώ ελεύθερα να προχωρήσω καταρτίζοντας μία άλλη σύμβαση. Πράγματι, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο, τυπικά, να αρνηθεί αν του ζητηθεί να εργαστεί 13 ώρες, αλλά στην πράξη γνωρίζουμε ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, είναι η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, η μείωση του κόστους της υπερωρίας και η ευελιξία στην εκ περιτροπής απασχόληση».
..
Για να εργαστεί με διευθέτηση ωραρίου δεκάωρο ένας εργαζόμενος θα πρέπει να το ζητήσει ο ίδιος με αίτησή του. Τώρα με την αλλαγή που έχει γίνει πρέπει απλά να συναινέσει σε αίτημα του εργοδότη. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι δεν είναι εύκολο για τον εργαζόμενο να αρνηθεί το αίτημα του εργοδότη. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή; Το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί νέους εξαναγκασμούς πέραν της ελεύθερης βούλησης στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Και, όσο η απόλυση οποιουδήποτε εργαζομένου είναι αναιτιώδης, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να ελεγχθούν, ακόμα και αν υπάρχει η πρόθεση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει με το νομοσχέδιο σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας, ελαστικών εργασιακών σχέσεων και φτηνής απασχόλησης».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την φτωχοποίηση των εργαζομένων
«Το νομοσχέδιο συνεχίζει πιστά την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης: περισσότερες ώρες εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, θεσμική απελευθέρωση των απολύσεων, εργαζόμενοι λάστιχο και άλλοι που αποκαλούνται “βραχυχρόνιοι”, επισφαλείς και “ευέλικτες” μορφές και θέσεις εργασίας, στόχευση και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, μισθοί της πείνας», τονίζει. μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος.
ΚΚΕ: Η υπερεργασία είναι βασικός παράγοντας των αυξημένων εργατικών ατυχημάτων
«Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα ακόμη νομοσχέδιο βγαλμένο απ’ τα συρτάρια της μεγαλοεργοδοσίας, που επιμηκύνει και ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, πατώντας πάνω στους αντίστοιχους προηγούμενους νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη», τονίζει το ΚΚΕ.
..

«Περισσότερο προκλητικό ακόμη κι απ’ το ίδιο γεγονός ότι τον 21ο αιώνα, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, γίνεται λόγος για 13 ώρες δουλειάς, είναι η δικαιολογία της υπουργού Εργασίας ότι αυτό γίνεται επειδή το ζητάνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι!», σημειώνει και προσθέτει:
Αποδεικνύεται, επίσης, ότι και οι ελάχιστες αυξήσεις στους επί χρόνια καθηλωμένους μισθούς, για τους οποίους πανηγυρίζει η κυβέρνηση, όχι μόνο υπολείπονται της εκρηκτικής αύξησης των τιμών, αλλά τελικά δίνονται και με το βαρύ τίμημα της εξαντλητικής δουλειάς.
..
Μετά απ’ όλα αυτά μόνο ως ανέκδοτο μοιάζουν οι ρυθμίσεις για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, όταν η υπερεργασία είναι βασικός παράγοντας των αυξημένων εργατικών ατυχημάτων.
..
Οι εργαζόμενοι μπορούν, με την συμμετοχή, την οργάνωση και τον αγώνα τους να ακυρώσουν κι αυτό το αντεργατικό τερατούργημα, διεκδικώντας τη ζωή και τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.»