Συντονισμός Αιρετών: Όλοι στην κινητοποίηση για το κλείσιμο της χωματερής

|||

|||
        Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στις 8.00′ π.μ. έξω από την κεντρική πύλη της χωματερής στη Φυλή – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου
 
 
        Από το γραφείο τύπου του Συντονισμού Αιρετών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση – κάλεσμα:
 
 
        Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ στηρίζει τις κινητοποιήσεις τις οποίες αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης και θα συμμετέχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας 20-6-2022 στη χωματερή της Φυλής.
 
 
        Καταγγέλλει στους πολίτες της Αττικής την απαράδεκτη πολιτική της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη που προωθεί την καύση ακόμα και των σύμμεικτων  απορριμμάτων σε συμφωνία με την Κυβέρνηση και τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
 
 
         Η μέθοδος της καύσης,  είναι περιβαλλοντικά καταστροφική και πολύ ακριβή. Υπονομεύει στην πράξη κάθε προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης διότι η απόσβεση των πανάκριβων εργοστασίων καύσης απαιτεί την τροφοδότησή τους για πολλές δεκαετίες με τεράστιες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων.
Δεν φτάνει η ακρίβεια στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, δε φτάνει που πληρώνουμε το τέλος ανακύκλωσης στα συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουμε, θα χαρατσωθούμε επιπλέον για να χρηματοδοτήσουμε ένα σύστημα που εμποδίζει την πραγματική ανακύκλωση.
Ήδη μετά την επιβολή του “τέλους ταφής” οι δημότες θα επιβαρυνθούν μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών , την αύξηση της χρέωσης του κόστους διαχείρισης  στους δήμους ανά τόνο απορριμμάτων από τα 45 ευρώ το 2020 σε 53 το 2021 , 73!! εφέτος και 88 τα επόμενα χρόνια.
 
 
        Αντί για το κλείσιμο της Φυλής που υπόσχονταν οι διοικήσεις της Περιφέρειας διαχρονικά (Δούρου-Πατούλης) βλέπουμε:
 
 
– Να αποδεικνύεται ένα μεγάλο ψέμα η μεταβατικότητα των  δραστηριοτήτων στη Φυλή (Αποτεφρωτήρας Νοσοκομειακών Απορριμμάτων, ΕΜΑΚ, Καύση βιοαέριου, Επεξεργασία στραγγισμάτων) αφού ήδη έχουν επεκταθεί οι συμβάσεις μέχρι το 2047. 
 
– Να έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση του διαγωνισμού  για την κατασκευή  με ΣΔΙΤ των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων  που θα εξυπηρετούν τον Κεντρικό Τομέα και τον Πειραιά για τα επόμενα 27 χρόνια, στις περιοχές της Φυλής και του Σχιστού αντίστοιχα, ύψους 740 εκ. ευρώ. 
 
 
       Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ, ήδη από τη συγκρότηση του το 2016, τάσσεται υπερ της αποκεντρωμένης δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση των οργανικών και την επαναχρησιμοποίηση.
 
 
       Καλεί τους τους πολίτες της Αττικής να ενημερωθούν και να απαιτήσουν να εφαρμοσθεί ένα περιβαλλοντικά φιλικό δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που δεν θα είναι ακόμα μια ευκαιρία για τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα να αποκομίσουν τεράστια κέρδη σε βάρος τους- στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης”- με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής.
 
 
       Συντάσσεται με τις αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης και απαιτεί να μπει τέλος στην κοροϊδία και την αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.