Συνεχίζονται και το 2023 τα σεμινάρια ιστορίας και ιστορίας της τέχνης από την Εναλλακτική Δράση

Από την Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Μετά από δύο χρόνια σεμιναρίων αφιερωμένων στα δύο μεγάλα επετειακά γεγονότα, -200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και  100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 1922-, ολοκληρώνεται ο κύκλος αυτών των σεμιναρίων με τις δύο επόμενες εισηγήσεις, 24 και 25 που αφορούν την εκστρατεία στη Μικρά Ασία και την καταστροφή που ακολούθησε (και οι εικοσιπέντε  εισηγήσεις, δεκαπέντε περίπου σελίδων η κάθε μια, είναι διαθέσιμες σε όποιον/όποια ενδιαφέρεται).

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι για το 1821 πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 τετραήμερο  διεθνές συνέδριο με συμμετοχή 97 επιστημόνων (πανεπιστημιακών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, μελετητών και ερευνητών της ιστορίας,  στη διοργάνωση του οποίου συμμετείχε η Εναλλακτική Δράση, ενώ όλες οι εισηγήσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου  www.congress 1821.gr,  ενώ τα πρακτικά θα κυκλοφορήσουν σε έναν τόμο, όπως και σε DVD.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων για το 2023, αφού ολοκληρωθούν οι δύο εισηγήσεις που απομένουν για την Μικρασιατική Καταστροφή, θα συνεχίσει από  εκεί που είχαν σταματήσει, για να αρχίσουν τα δύο προαναφερόμενα, επετειακά αφιερώματα, δηλαδή από την κρίση της δυτικής φεουδαρχίας τον 8ο, 9ο και 10οαι, που ξεκινά από τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, την επανάσταση του  το 751μ.Χ, και την κυριαρχία του Καρλομάγνου και θα φτάσει μέχρι την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κεφάλαια με τις αντίστοιχες εισηγήσεις:

-Η Επανάσταση του 751μ.Χ και ο Καρλομάγνος

-Η κρίση της δυτικής φεουδαρχίας (8ος, 9ος, 10ος μ.Χ αιώνας και η εμφάνιση των συντεχνιών

-Συντεχνίες, η πρώτη αυτοοργανωμένη μορφή οικονομίας αστικού τύπου.

-Ο Αριστοτελικός χριστιανισμός του Θωμά Ακινάτη

-Η άνθιση της μανιφακτούρας και οι «Σταυροφορίες»

-Η αναγκαιότητα ίδρυσης των πρώτων πανεπιστημίων

-Η άνθιση της εκτεταμένης βιοτεχνίας και η οικονομική Αναγέννηση

-Η πνευματική και πολιτιστική Αναγέννηση

-Ο Διαφωτισμός και η ιδεολογική προετοιμασία των επαναστατικών κινημάτων για την ανατροπή της Φεουδαρχίας

 

Για την καλύτερη κατανόηση της οικονομικής, πνευματικής και πολιτιστικής Αναγέννησης θα γίνουν και σεμινάρια ιστορίας της τέχνης που θα επικεντρώσουν στις συνθήκες εμφάνισης και στο περιεχόμενο των αναγεννησιακών και μετα-αναγεννησιακών ρευμάτων τέχνης (Μπαρόκ, Μανιερισμός, Ροκοκό, Νατουραλισμός, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός κ.ά)

Τις εισηγήσεις για τα προαναφερόμενα θέματα, δεκαπέντε περίπου σελίδων κάθε μία , επιμελείται και παρουσιάζει στα σεμινάρια ο ιστορικός Μάκης Σταύρου.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι από το νέο χρόνο τα σεμινάρια ιστορίας και ιστορίας της τέχνης θα γίνονται, όπως γίνονταν πριν από τον κορωναϊο, δηλαδή, μόνο με φυσική παρουσία και όχι διαδικτυακά. Και αυτό διότι αφενός έχουν εκλείψει οι συνθήκες που επέβαλαν τα σεμινάρια μέσω διαδικτύου και αφετέρου τα σεμινάρια με προσωπική παρουσία είναι αναμφισβήτητα πιο ποιοτικά και αποδοτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Άννα Καλουμένου 6944207403

Υ.Γ. Σημαντική ευκαιρία για προσέγγιση αυτής της κομβικής για την Ευρώπη ιστορικής εποχής θα έχουμε με το πασχαλινό οδοιπορικό  στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, αφού θα επισκεφθούμε πολλούς ιστορικούς χώρους και μνημεία, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά, τόσο της καρολίγγειας περιόδου, όσο και της περιόδου της αναγέννησης.