Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τον καύσωνα

Από το Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Αττικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση εργατικών συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να φέρει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Συγκεκριμένα μετά από κοινή παρέμβαση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας με τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ναυπηγοξυλουργών, Τροφίμων – Ποτών, Επισιτισμού – Τουρισμού, Οικοδόμων, Ενέργειας και μετά το νέο νεκρό εργάτη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή δουλεύοντας στο λιοπύρι και στον καύσωνα, ο Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι η χθεσινή σύσταση του υπουργείου Εργασίας «στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα» θα γίνει Υπουργική Απόφαση και θα είναι υποχρεωτική.

Σε συνθήκες καύσωνα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την τρομακτική έλλειψη προσωπικού, την απουσία υποδομών, τα σάπια μηχανήματα και οχήματα, επιδρά και η θερμική καταπόνηση. Οι συνάδελφοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίας. Πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν.

Μπροστά στον επερχόμενο καύσωνα απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C, ακόμα και αν αυτό γίνει πριν τις 12:00.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – Μέσα Ατομικής Προστασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σε αυτές την συνθήκες είναι εγκληματικό να συνεχίσουν να εργάζονται.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου, όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα χέρια τους. Να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο. Να παρέμβουν στις δημοτικές αρχές για να πάρουν τώρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Γνωρίζουμε ότι μόνο η πίεση από τον δικό μας αγώνα μπορεί να επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της δέσμευσης του Υπουργείου και παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα.