Συνάντηση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ με το κίνημα ΠΡΑΤΤΩ

Από το γραφείο τύπου των Οικολόγων Πράσινων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο ανοικτού διαλόγου και σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποίησαν συνάντηση ο πρόεδρος του κόμματός ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η Συμπρόεδρος του κόμματος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα.

Αμφότεροι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ο ένας στον άλλον την ταυτότητα, την φιλοσοφία, τους στόχους και το όραμα των κομματικών σχηματισμών των οποίων είναι επικεφαλής και να αναγνωρίσουν κοινά σημεία επαφής.

Συζητήθηκαν θέματα τόσο της πολιτικής επικαιρότητας, όσο και εξελίξεων σε πλήθος τομέων. Όπως ήταν αναμενόμενο και με δεδομένη τη θητεία του κου Κοτζιά ως υπουργός εξωτερικών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις στο πεδίο των τουρκικών προκλήσεων, δηλώνοντας αμφότεροι ότι τις παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία, αναλύοντας ο καθένας από τη μεριά του τι πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί και τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε αυτό το πεδίο, αναγνωρίζοντας πρωτίστως τη σημασία που έχει η εθνική ενότητα και η ευρύτερη συνεργασία σύσσωμου του πολιτικού κόσμου στα εθνικά θέματα για τη διαμόρφωση ενιαίας, δυναμικής και ισχυρής στάσης απέναντι σε πολιτικές νέο-οθωμανικού επεκτατισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακριβείας και του αυξανόμενου πληθωρισμού, στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, αλλά και σε τρέχοντα θέματα επικαιρότητας που βλάπτουν την δημοκρατική εικόνα της χώρας όπως το θέμα των υποκλοπών, η υπόθεση «Πάτση» και η χαμηλή θέση που έλαβε η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου. Επίσης έγινε αναφορά σε θέματα κοινωνικής και εργασιακής δικαιοσύνης, θέματα ισότητας, αλλά και οικονομικής φύσεως όπως το φορολογικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κα.

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός φόρουμ στην οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορες πολιτικές αφετηρίες, όπως «πράσινες», προοδευτικές και αριστερές, μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα ευρύτερου διαλόγου και επικοινωνίας ανθρώπων από διαφορετικούς μεν χώρους, αλλά για τα κοινά σημεία επαφής και τις ανησυχίες, αποτελώντας την αφετηρία για την διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών τάσεων.

Περαιτέρω συζητήθηκε και το θέμα των επερχόμενων εκλογών όπου η κα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα παρουσίασε στον κο Κοτζιά τη μείζονα σημασία της εκπροσώπησης της «πράσινης» πολιτικής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα στους καιρούς που διανύουμε που χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κρίση, πληθωριστική έκρηξη και φυσικά με εμφανέστατες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συνυπολογίζοντας και τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, όπου πλήθος πράσινων κομμάτων συμμετέχουν ενεργά σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο κος Κοτζιάς από τη μεριά του παρουσίασε εκτενώς την δυναμική του «ΠΡΑΤΤΩ» και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, ενώ αμφότεροι συμφώνησαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία, προάγοντας τον ανοικτό διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων και την ανταλλαγή απόψεων, αποτελώντας παράδειγμα για το επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας και συνεργασίας που απαιτούν οι καιροί που διανύουμε για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών.