Συνάντηση “Πρασίνων” Ελλάδας – Κύπρου

Processed with Lensa with Auto Adjustments

…στην Κοπεγχάγη

ΔΤ των Οικολόγων – Πράσινων

Συνάντηση πραγματοποιήσαν οι επικεφαλής των κυρίαρχων πράσινων πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο, στο περιθώριο των εργασιών του 6ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που έλαβε χώρα στη Κοπεγχάγη της Δανίας. Η Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την Ελλάδα και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του «Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών» για την Κύπρο, αντάλλαξαν απόψεις σε κλίμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος για μείζονα θέματα που αφορούν αμφότερες τις χώρες με την ατζέντα να κινείται εστιάζει σε θέματα εθνικά, ενέργειας και ακρίβειας.

Αμφότεροι οι επικεφαλής των πράσινων κομμάτων, αναφέρθηκαν στις συνεχείς προκλήσεις από σύσσωμη την πολιτική σκηνή της Τουρκίας με παραβατικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στο πεδίο. Η αντιμετώπιση τους αποτελεί μείζονα προτεραιότητα που χρήζει συνεχούς επικοινωνίας και ευρύτερης συνεργασίας, όχι μόνο από τα κόμματα της πράσινης πολιτικής αλλά από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο Ελλάδας και Κύπρου, για την διαμόρφωση ενιαίας, δυναμικής και ισχυρής στάσης απέναντι σε πολιτικές νέο-οθωμανικού επεκτατισμού.

Περαιτέρω παρέθεσαν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή ακρίβεια τα κράτη της Ελλάδας και Κύπρου επί του παρόντος, αλλά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει έκαστο κόμμα στη χώρα του για την αποτελεσματικότερη στήριξη ευάλωτων ομάδων και γενικότερα των πολιτών που μαστίζονται από τις συνέπειες της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ενεργειακές κοινότητες, με τον κο Θεοπέμπτου να κάνει αναφορά στο υπάρχον μοντέλο της Κύπρου, με την επιχείρηση ηλεκτρισμού να παραμένει ακόμα σε δημόσια χέρια και την κείμενη νομοθεσία να διευκολύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια, με την κα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα να επισημαίνει ότι «Δυστυχώς στην Ελλάδα το πλαίσιο δεν είναι τόσο ευέλικτο. Με το καθεστώς ενέργειας σε ιδιωτικά χέρια, αλλά και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο να λειτουργεί αντίθετα από τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας για προσιτή ενέργεια για όλους με δίκαιη και ορθολογική αξιοποίηση όλων των Ανανεώσιμων Πηγών, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δίνουμε καθημερινή μάχη τόσο για τον εξορθολογισμό του άδικου τρόπου τιμολόγησης της ενέργειας που την έχει καταστήσει από βασικό αγαθό σε είδος πολυτελείας, όσο και για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τις Α.Π.Ε.».

Περαιτέρω στο θέμα των ευάλωτων νοικοκυριών, η κα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα επεσήμανε ότι «έχουμε επικοινωνήσει σε όλους τους τόνους την ανάγκη για την δημιουργία μητρώου φτωχών», κάτι που ήδη υπάρχει στην Κύπρο όπως επιβεβαίωσε ο κος Θεοπέμπτου. Σχετικά με το μείζον θέμα της στέγασης και της προστασίας της πρώτης κατοικίας «Είναι πολύ λυπηρό στην Ελλάδα η πρώτη κατοικία ουσιαστικά να μην προστατεύεται, έχοντας ήδη πραγματοποιηθεί πλήθος πλειστηριασμών. Επίσης η αύξηση των αντικειμενικών αξιών εξαίρεσε πλήθος συμπολιτών μας από τις ευάλωτες ομάδες, όταν πληρούν κατά τ’ άλλα όλα τα κριτήρια, ενώ απλά και μόνο επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα ακίνητο που ξεπερνά το όριο της αντικειμενικής αξίας που έχει ορίσει το κράτος εκπίπτουν των κεκτημένων τους, καθώς το κράτος καθιστά το στοιχειώδες δικαίωμα στη στέγη σε τιμωρία», δήλωσε η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. «Αντίστοιχα και στην Κύπρο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρώην εύπορη οικογένεια, που μετά από πλήρη οικονομική καταστροφή, έχοντας καταφέρει να διασώσει μόνο ένα μεγάλο σπίτι, στο οποίο όμως αυτή τη στιγμή διαμένουν συνολικά τρεις συγγενικές οικογένειες, όλες κατεστραμμένες οικονομικά, τα ελλιπή κριτήρια και το νομοθετικό πλαίσιο που δεν συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα δεν τους κατατάσσει στις ευάλωτες ομάδες. Συνεπώς το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι η έρευνα για τον καθορισμό των ατόμων που εντάσσονται στα ευάλωτα νοικοκυριά. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων για όλους όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Θεοπέμπτου.

Περαιτέρω ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη δομή, τη δυναμική, τις τάσεις και το μέλλον της «πράσινης» πολιτικής σκηνής σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ αμφότεροι συμφώνησαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία, προάγοντας την συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων και την εξεύρεση λύσεων για όλο το εύρος της πολυθεματικής πολιτικής ατζέντας που δραστηριοποιούνται.

***

Processed with Lensa with Auto Adjustments