Συλλυπητήριες ανακοινώσεις φορέων για το θάνατο του Χ. Σαπουντζάκη

Πληθαίνουν οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις φορέων της Ν. Ιωνίας για το θάνατο του Χ. Σαπουντζάκη. Σειρά είχαν οι: Ιωνικός Σύνδεσμος, ΑΓΣ “ΑΝΑΤΟΛΗ”, Ενότητα για τη Νέα Ιωνία και η οργάνωση Ν. Ιωνίας της Νέας Αριστεράς.

Αναλυτικά, οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Με σεβασμό και εκτίμηση ο Ιωνικός Σύνδεσμος αποχαιρετά τον δάσκαλο, σχολικό σύμβουλο, πρόεδρο της Ενώσεως  Σπάρτης Μικράς Ασίας, πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Αντιδήμαρχο, ιστορικό  και κυρίως συνεργάτη και φίλο Χάρη Σαπουντζάκη.

Ο Χάρης, όπως του άρεσε να τον αποκαλούν, υπήρξε μια σπάνια και πολυσχιδής προσωπικότητα με ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα της Νέας Ιωνίας. Ευγενής, με εξαιρετικό ήθος, φιλικός και σεμνός άκουγε με προσοχή τους συνομιλητές του και χωρίς έπαρση έλεγε την δική του γνώμη. Ο χαρακτήρας αυτός φαίνεται ιδιαίτερα στα κείμενα και βιβλία που έχει δημοσιεύσει (ανάμεσά τους και στο περιοδικό του Ιωνικού Συνδέσμου το “Λυχνάρι”) με αναφορές στην έρευνά του για την ζωή των Ελλήνων στις πόλεις της Μικράς Ασίας αλλά και για την εγκατάστασή τους στην Νέα Ιωνία.

Για την προσφορά του στην Παιδεία και στον Πολιτισμό ο Ιωνικός Σύνδεσμος τίμησε τον Χάρη Σαπουντζάκη τον Ιανουάριο του 2015. Το 2016 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το 2020 την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος απευθύνει τα θερμότατα συλλυπητήριά του προς την σύζυγο του Χαρίκλεια, τα παιδιά του και τον εγγονό του καθώς επίσης και προς την Ένωση Σπάρτης που διετέλεσε επί 35 συνεχή χρόνια πρόεδρός της,

Πιστεύουμε ότι ως  ελάχιστη προσφορά στο έργο του ο Δήμος μας θα τον τιμήσει ανάλογα.

ΑΓΣ “ΑΝΑΤΟΛΗ”

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, συντετριμμένο πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο του «Κυρίου» Χάρη Σαπουντζάκη.

  

Ο «Κύριος» Χάρης ήταν ένα ιδιαίτερο πρόσωπο για το Σύλλογό μας, μεγάλης εκτίμησης. Ήταν εκείνος που μας πρότεινε κατά την ίδρυσή μας, (το 1996), το όνομα «ΑΝΑΤΟΛΗ», ως διακριτικό όνομα για το Σύλλογό μας. Ένα όνομα αντάξιο του αθλήματος, των προσπαθειών μας και των προσδοκιών μας, των οραμάτων των ιδρυτικών μελών, το οποίο εκφράζει το Μικρασιατικό στοιχείο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, αλλά και το συμβολισμό ότι δεν θα δύσει ποτέ. Η υπόσχεση αυτή τηρήθηκε μέχρι τώρα. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1996 και συνεχίζει το ταξίδι του, διδάσκοντας τα παιδιά «αθλητική αγωγή και παιδεία».

Ο «Κύριος Χάρης Σαπουντζάκης» είναι ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ, ο νονός του σωματείου ΑΝΑΤΟΛΗ.

  

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Συλλόγου μας είχαμε πάντοτε την υποστήριξη του «Κυρίου» Χάρη από τις διάφορες θέσεις στις οποίες διετέλεσε. Μας παραχωρούσε εξαιρετικά την αίθουσα του Συλλόγου της ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος για ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ χρόνια, για να πραγματοποιούμε τις εκδηλώσεις μας.

  

Συνεργαστήκαμε σε σοβαρές εκδηλώσεις Κοινωνικού χαρακτήρα.

  

Πρόσφερε οικονομική βοήθεια κάθε χρόνο στη διοργάνωση των αγώνων δρόμου για όλα τα σχολεία του Δήμου μας.

  

Συνέβαλε τα μέγιστα με τις διηγήσεις του στην έκδοση του Βιβλίου «Ήθη και Έθιμα της Νέας Ιωνίας», με τις εξιστορήσεις του για την Ένωση Σπάρτης, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., για τα Δημοτικά θέματα, για την παιδεία, για τους τσιγγάνους, τον πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων, τον πολιτισμό των προσφύγων.

  

Έχουμε τη μαγνητοφωνημένη φωνή του, να μας θυμίζει τη φιλομάθειά του και τη συνεχή προσφορά του.

  

Ήταν πολυγραφότατος, μεγάλης επιστημονικής κατάρτισης και ευρείας μόρφωσης, που του έδινε το «δικαίωμα», αρκετές φορές, να είναι «αυστηρός» στην κριτική του.

  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αποφάσισε στη μνήμη του, ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, να προσφέρει το συμβολικό ποσόν «στους γιατρούς χωρίς σύνορα».

ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Η Δημοτική Παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Χάρη Σαπουντζάκη, ενός ανθρώπου του οποίου η διαδρομή σημάδεψε κυρίως την πολιτιστική αλλά και την αυτοδιοικητική ζωή της Νέας Ιωνίας.

Λίγα λόγια για τον Χάρη Σαπουντζάκη:

Υπήρξε μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου με έντονη, ευγενική και ποιοτική παρουσία στα κοινά της Νέας Ιωνίας. Σύζυγος, πατέρας, δάσκαλος, ιστορικός, συγγραφέας, Μικρασιάτης, Ιωνιώτης.

Εμβληματικός Πρόεδρος στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας από το 1985 μέχρι το 2019, χωρίς διακοπή και πρώτος Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (2003), ο οποίος έβαλε τις βάσεις με το κύρος του και το ερευνητικό του έργο, για τη διατήρηση και ανάδειξη της μικρασιατικής ταυτότητας της Νέας Ιωνίας.

Το 2011, επί δημαρχίας Ηρακλή Γκότση, ανακηρύσσεται επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοίκησης, με Δήμαρχο τον Πέτρο Μπουρδούκο και τη “Δημοκρατική Ενότητα”.

Βραβεύτηκε από πλήθος πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας, ενώ έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το Δεκέμβριο του 1993, η ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ και επί των ημερών του ως προέδρου, βραβεύτηκε για το σύνολο του πολιτιστικού της έργου από την Ακαδημία Αθηνών.

Σύσσωμη η Δημοτική Παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Χαρίκλεια, στα παιδιά, στα εγγόνια του και σε όλους τους στενούς του συνεργάτες και φίλους.

Καλό σου ταξίδι φίλε Χάρη. Η Νέα Ιωνία θα σε θυμάται πάντα.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η οργάνωση της Νέας Αριστεράς, Νέας Ιωνίας εκφράζει την θλίψη της για την απώλεια του Χάρη Σαπουντζάκη, ενός ανθρώπου με τεράστιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στην πόλη μας.

Ο Χάρης Σαπουντζάκης πρόσφερε τα μέγιστα στη διατήρηση του Μικρασιατικού πολιτισμού των προσφύγων που ίδρυσαν και γιγάντωσαν την πόλη μας με τους αγώνες τους και την κουλτούρα τους.

Ο Χάρης, ήταν ένας σπάνιος και ευγενικός άνθρωπος που κέρδιζε την εκτίμηση με το έργο και το λόγο του.

Σύσσωμη η Νέα Αριστερά Ν. Ιωνίας αποχαιρετά τον Χάρη και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στα παιδιά, στα εγγόνια του και σε όλους τους Ιωνιώτες.