Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Δευτέρα 24 Ιουλίου και 7.30′ μ.μ. – Το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα αφορά όλο το λαό της Αττικής.Ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑ

Από το Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Στο ίδιο έργο θεατές κάθε καλοκαίρι. Χιλιάδες στρέμματα καμένα, οι κόποι μιας ζωής χαμένοι, και συνάνθρωποι μας αβοήθητοι στα όρια της απελπισίας. Χιλιάδες στρέμματα δάσους καίγονται στο Πάνειο Όρος  και από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο. Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντας την Αττική σε κρανίο τόπου. Μιλάμε δηλαδή για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή όλου του λαού της Αττικής. 

Υπάρχουν Υπεύθυνοι και δεν είναι άλλοι από τους εφαρμοστές τις πολιτικής του κέρδους. Διαχρονικά οι Κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) εφαρμόζουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.

Η γη και το περιβάλλον αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως και οι ζωές μας στο δίπτυχο κόστους – κέρδους.

·        Αυτή η πολιτική έχει αφήσει με κανέναν ή ελαχίστους δασεργάτες στις δασικές υπηρεσίες στην Αττική. 

·        Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες

·        Αυτή η πολιτική εχει αναγάγει το κέρδος σε ανώτατο στόχο πάνω ακόμα και από τις ίδιες τις ζωές μας.

Το γεγονός ότι αυτή η πολιτική δεν έχει στην προτεραιότητά της την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού φαίνεται και από τα τραγελαφικά γεγονότα που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες με κρουνούς να μην έχουν νερό και άλλα. Ενώ η Περιφέρεια Αττικής κλείνει τα πάρκα τη στιγμή που δεν έχει ούτε μία υδροφόρα στην κατοχής της.

Τα άθλια επιχειρήματα για την κλιματική αλλαγή και τον κακό καιρό που ακούμε διαχρονικά έχουν σκοπό να καλύψουν τα εγκλήματα που έχουν κάνει όλες ανεξαιρέτως οι Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια είτε αφορά την στελέχωση των Υπηρεσιών και την χρηματοδότηση τους είτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και χρήσης της γης.

Καλούμε τους συναδέλφους να απαντήσουμε μαζικά και οργανωμένα, να απαιτήσουμε:

·        Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

·        Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.

·        Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

·        Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονο εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.

·        Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γη, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

·        Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών  φαινομένων.

ΩΣ ΕΔΩ! Κάνανε την Αττική «κρανίου τόπο» για τα κέρδη των λίγων.