Με νέα 24ωρη πανυγειονομική απεργία τη Δευτέρα 29 Ιουλίου συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στα θεραπευτικά προγράμματα. Σχετικές αποφάσεις έχουν λάβει πανελλαδικά οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ), η ΠΟΕΔΗΝ και άλλες ενώσεις γιατρών και ιατρικών συλλόγων.

Στην Αθήνα συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη καλείται συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης καθώς και απογευματινό συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στο ίδιο σημείο.

Μεταξύ άλλων ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί τονίζει πως «η κυβέρνηση έρχεται να διαλύσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στη ψυχική υγεία και απεξάρτηση, η επιστημονική κοινότητα, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους, το σύνολο της κοινωνίας, έχουν καταδικάσει το σχέδιο νόμου – έκτρωμα».

«Καλούμε την ημέρα ψήφισης, στην Πανελλαδική 24ωρη Απεργία, όλους τους υγειονομικούς, την επιστημονική κοινότητα και τους αντίστοιχους φορείς, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την νεολαία, τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τους θεραπευόμενους των προγραμμάτων απεξάρτησης και τις οικογένειές τους, προκειμένου να χτίσουμε τείχος μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου – ταφόπλακα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», προσθέτει.

ΟΕΝΓΕ: Χτίζουμε τείχος προστασίας απέναντι στη διάλυση της απεξάρτησης

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία έλαβε και η ΟΕΝΓΕ τονίζοντας πως πρόκειται για:

«Ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση.

Ένα νομοσχέδιο που “νοθεύει” τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική “της μείωσης της βλάβης” αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του «λειτουργικού χρήστη».

Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας εδώ και 30 χρόνια, και προεξοφλεί το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους.

Ένα νομοσχέδιο που υποκριτικά διακηρύττει την καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού, που ευαγγελίζεται την κοινωνική επανένταξη, και την ίδια στιγμή στιγματίζει ανεπανόρθωτα παιδιά και εφήβους με “παρεκκλίνουσες συμπεριφορές” τα οποία προορίζει για τα “σύγχρονα αναμορφωτήρια” που προβλέπεται να φτιαχτούν, αποκλείοντας τα από το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν, από την οικογένεια και το σχολείο».