Στους δρόμους για την Παλαιστίνη 76 χρόνια από τη Νάκμπα

Ολονύκτια διαμαρτυρία για την Παλαιστίνη στα Προπύλαια από φοιτητές τη Δευτέρα, συναυλία στο Μοναστηράκι την Τρίτη και διαδήλωση την Τετάρτη στο πάρκο Ελευθερίας για την 76η επέτειο της Νάκμπα.

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Οι φοιτητικοί σύλλογοι παίρνοντας τη σκυτάλη από τους φοιτητές σε ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία και αλλού, μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στην Ελλάδα. Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, στις 20.00 διοργανώνουν ολονύκτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια, μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Παράλληλα ετοιμάζουν γύρο γενικών συνελεύσεων στις σχολές της Αθήνας για να διατρανώσουν την απαίτησή τους να σταματήσει η συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων με το Ισραήλ και η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Αύριο, Τρίτη 14 Μαΐου, η Πρωτοβουλία Εργατικών Σωματείων για αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό διοργανώνει εκδήλωση και συναυλία στην πλατεία Μοναστηρακίου με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τη Νάκμπα, δηλαδή την πρώτη καταστροφή και τον πρώτο διωγμό του λαού της Παλαιστίνης, που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου 1948.

Οι διοργανωτές, μεταξύ των οποίων η ΠΕΝΕΝ, το Σωματείο εργαζομένων στο ΤΕΕ, το ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο Σύλλογος Δασκάλων Κ. Σωτηρίου και άλλα εκπαιδευτικά σωματεία, ο Σύλλογος Βιβλίου-Χάρτου και πολιτικές συλλογικότητες, κάνουν λόγο για μια «επιχείρηση εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας» από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ κροούν τον κώδωνα του κινδύνου για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, την Τετάρτη 15 Μαΐου, ανήμερα της Νάκμπα, σωματεία, εργατικά σχήματα, οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν σε μεγάλη διαδήλωση στο πάρκο Ελευθερίας στις 18.00 και πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ. Τελευταία ανακοινωμένη κινητοποίηση το καθιερωμένο ραντεβού της παλαιστινιακής κοινότητας και του κινήματος αλληλεγγύης το Σάββατο 19 Μαΐου στις 12.00 στην πλατεία Συντάγματος.