..
..
..
Με την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κυβέρνηση μεταφέρει τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ προχωρώντας έτσι στην ιδιωτικοποίηση των δύο δημόσιων φορέων διαχείρισης του νερού. Παρακάμπτει έτσι την απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών των δύο φορέων.
Θυμίζουμε πως το ΣτΕ είχε κρίνει πως “το δημόσιο χάνει τον έλεγχο σε εταιρείες που παράσχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας”. Το Υπερταμείο δεν ελέγχεται από το Δημόσιο και επομένως δεν ασκείται ο ουσιαστικός και όχι απλά τυπικός δημόσιος έλεγχος του νερού που απαιτείται από το Σύνταγμα.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΜΕ – ΕΥΔΑΠ:
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις ανωτέρω δύο αποφάσεις της, με συντριπτική πλειοψηφία, ακύρωσε, ήδη από τον Φεβρουάριο τρέχοντος έτους, τη μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Οι εν λόγω αποφάσεις, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, εκδόθηκαν σε συνέχεια της 1906/2014 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Εκεί που οι Κυβερνήσεις αποδείχθηκαν ανίκανες ή άβουλες να προστατεύσουν τη δημόσια διαχείριση του σημαντικότερου αγαθού για την επιβίωση του ανθρώπου, το ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, επικαλούμενο το Σύνταγμα, είχε το ανάστημα να διασώσει τη διαχείριση του φυσικού αυτού αγαθού από τις προσπάθειες παράδοσής του στους κανόνες της αγοράς.
Ως γνωστόν, όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, που ήταν αρμόδιες για την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, εκποιήθηκαν σε ιδιώτες. Τουλάχιστον, με τις αποφάσεις του ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας, διασώθηκαν οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Γιατί, όμως, η Κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να αδιαφορεί για την προστασία της δημόσιας διαχείρισης του φυσικού αγαθού του νερού; Τα συμφέροντα για την εμπορική εκμετάλλευση του νερού είναι γνωστά, όμως η Κυβέρνηση, τουλάχιστον για το ζωτικής σημασίας αυτό αγαθό, οφείλει να υπηρετήσει το συμφέρον των πολιτών.
Μετά από πέντε μήνες από την ακύρωση της μεταβίβασης των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη Γενική Συνέλευση των μετόχων (19 Αυγούστου για την ΕΥΔΑΠ και 8 Σεπτεμβρίου για την ΕΥΑΘ) ο Υπουργός Οικονομικών και το Υπερταμείο δεν έχουν ακόμη προβεί στις διαδικαστικές ενέργειες, ώστε να επιστρέψουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, όπως διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με άμεσο πλέον κίνδυνο, το Υπερταμείο να αποκομίσει παρανόμως ακόμη και το τρέχον μέρισμα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,
Επιδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία προς τη Δικαιοσύνη και τα συμφέροντα των πολιτών, η Κυβέρνηση, όπως συνάγεται από δημόσιες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου και του Υπουργού Οικονομικών, επιχειρεί νέα νομοθετική κατασκευή με σκοπό να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κατά προφανή καταστρατήγηση όσων έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με τη συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι θα βιώσουν τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων του νερού όπως συνέβη με το ηλεκτρικό ρεύμα, θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο, ώστε να διαφυλαχθεί το τελευταίο εναπομείναν δημόσιο αγαθό και να τιμωρηθούν όσοι, εν γνώσει τους πλέον, παραβιάζουν προκλητικά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Τέλος καταγγέλλουμε τα σχέδια για πώληση του ποσοστού 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Επιστροφή τώρα και αυτών των μετοχών στο Υπουργείο Οικονομικών. Δημόσιο ποιοτικό νερό για την Κοινωνία και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών.
Δείτε ακόμα: Φωτιά στη Δαδιά: Ανεμογεννήτριες θέλει η Siemens