Ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης παρευρέθηκε στη συνάντηση που διοργάνωσε ο οργανισμός «το Χαμόγελο του Παιδιού» για 20η χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου «Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα Παιδιά», στο Ζάππειο Μέγαρο.
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να αναδειχθούν, στην Ελλάδα και διεθνώς, οι πολύ σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφανίσεων στη χώρα μας.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν:
- Οι υπηρεσίες που παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις που λειτουργεί, και θέτει στη διάθεση των συναρμόδιων φορέων για τη διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης (Amber Alert Hellas, Missing Alert Hellas, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017, Missing Alert App κ.λπ.)
- Οι νέες υπηρεσίες, που θα πρέπει και στη χώρα μας να εφαρμοστούν και φυσικά και αυτές να τεθούν στη διάθεση των συναρμόδιων φορέων.
- Τα νέα υλικοτεχνικά, τεχνολογικά και ψηφιακά μέσα του Οργανισμού για την επιχειρησιακή διαχείριση των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω του Προγράμματος Smilenet σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (European Missing Alert Automated System – EMAAS, Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Βοήθειας για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης – Tracking System, Υπερσύγχρονη Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα Επικοινωνιών και Διαχείρισης Καταστροφών – Mobile Command Center, Δίκτυο Ψηφιακής Αυτόνομης Επικοινωνίας εθνικής εμβέλειας, Ψηφιακό Σύστημα Διαχείρισης και Ενημέρωσης Εθελοντών και Συνεργαζόμενων Φορέων και Δράσεων)
- Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις εξαφανίσεις από την ΕΛ.ΑΣ., «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και διεθνείς φορείς.
Τέλος, ακολουθώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές (Η.Π.Α., κράτη της Ε.Ε. κ.λπ.), αποφασίστηκε να τεθεί μία ακόμα φορά το θέμα ψήφισης και στη χώρα μας Νόμου για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων.