Οι άνεργοι 55-67 ετών θα πληρώσουν το δημοσιονομικό κενό του υπουργείου Οικονομικών χάνοντας τη δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα συμπλήρωσης συντάξιμων ετών, καθώς με απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη σταμάτησε και καταργείται το πρόγραμμα απασχόλησης ατόμων 55 – 67 ετών που τους λείπουν κάποια ένσημα για να κατοχυρώσουν τη σύνταξη τους. Η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως από Δήμους και φορείς του Δημοσίου που, μέσω αυτού του προγράμματος κάλυπταν κενά του οργανογράμματος τους γι αυτό και ζητούν από τον υπουργό να ακυρώσει την απόφαση του και να συνεχιστεί το πρόγραμμα απασχόλησης των ατόμων αυτών.
Αναλυτικά, το ρεπορτάζ (πηγή: www.efsyn.gr) έχει ως εξής:
Δήμοι, φορείς του Δημοσίου και άνεργοι, οι οποίοι χρειάζονται ακόμη 2 χρόνια για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια και ήλπιζαν να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα που «τρέχει» η ΔΥΠΑ, βρίσκονται σε αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να σταματήσει αναιτιολόγητα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους μεγάλης ηλικίας να εργαστούν 1+1 έτη σε δήμους και φορείς του Δημοσίου, ακόμη και στη ΔΥΠΑ, προκειμένου να καλύψουν το κενό που έχουν για τη συμπλήρωση των συντάξιμων χρόνων ασφάλισής τους σε θέσεις που ζητούν οι φορείς. Φύλακες, τραπεζοκόμοι, βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας είναι ορισμένες από τις θέσεις που συνήθως ζητούν οι δήμοι και τις καλύπτουν με ανέργους μεγάλης ηλικίας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και διατηρήθηκε και επεκτάθηκε επί Ν.Δ. δίδοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό ακόμη και άνεργοι μέχρι 74 ετών που ήθελαν να συμπληρώσουν συντάξιμα χρόνια, ώστε να μην παίρνουν μόνο τη σύνταξη υπερηλίκων.
Τη λήξη των αιτήσεων του «Προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω σε φορείς του δημόσιου τομέα» ανακοίνωσε η ίδια η ΔΥΠΑ στις 2 Αυγούστου, καθώς αυτή υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, για τη συνέχισή του ή τη λήξη του δεν ευθύνεται ούτε η ίδια, ούτε το υπουργείο Εργασίας, αλλά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αρμόδιος για τη χρηματοδότησή του είναι ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος ενδεχομένως για δημοσιονομικούς λόγους έκρινε ότι πρέπει να παγώσει τη χρηματοδότηση. Αίτημα για τη συνέχισή του έχει υποβάλει και η ίδια η ΔΥΠΑ, η οποία αναμένει τις τελικές αποφάσεις.
Οι τελευταίες αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν την Παρασκευή, οπότε και εκδόθηκε ανακοίνωση από τη ΔΥΠΑ με την οποία έγινε γνωστό ότι λήγει το πρόγραμμα λόγω κάλυψης των θέσεων. «Με αυτή τη μονομερή και αιφνίδια ενέργεια της ΔΥΠΑ εκτροχιάζεται ο προγραμματισμός των δήμων και αναστατώνεται η προσωπική και οικογενειακή ζωή χιλιάδων πολιτών» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Περιφερειακή Ενωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και προσθέτει ότι η απόφαση προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην αυτοδιοίκηση, καθώς μέσω αυτού του προγράμματος εξασφάλιζαν προσωπικό εκατοντάδες δήμοι.
Μάλιστα το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ, με ομόφωνη απόφασή του, απέστειλε επιστολή έντονης διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως με αυτή τη μονομερή και αιφνίδια ενέργεια εκτροχιάζεται ο προγραμματισμός των δήμων και αναστατώνεται αναίτια η προσωπική και οικογενειακή ζωή χιλιάδων πολιτών που προσδοκούσαν να συμπληρώσουν, παραγωγικά και ως εργαζόμενοι, τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι μέσω του προγράμματος αυτού οι δήμοι της χώρας, των οποίων το τακτικό προσωπικό μειώνεται διαρκώς, λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων σε συνδυασμό με τις αθρόες -λόγω των συνταξιοδοτήσεων, αλλά και της κινητικότητας- αποχωρήσεις, αντλούν πολύτιμο προσωπικό, απολύτως απαραίτητο για την, κατά το δυνατόν, ομαλή συνέχιση της λειτουργίας θεμελιωδών υπηρεσιών τους, όπως η καθαριότητα και το πράσινο.
Αναφέρει ακόμη ότι δεκάδες χιλιάδες ανέργων αποκτούν εργασία, ενισχύουν καθοριστικά το οικογενειακό τους εισόδημα και κατοχυρώνουν τη συνταξιοδοτική προοπτική τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην υγιή, διά των εισφορών τους, χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων. «Ειδικά στην παρούσα φάση» προσθέτει η ΠΕΔΚΜ «το πρόγραμμα συμβάλλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας» και ως εκ τούτου είναι η αναγκαία η διεύρυνσή του με επιπλέον 10.000 θέσεις.