Στα ύψη οι ασφαλιστικές εισφορές – Δεύτερη στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

Στο 36.16% ανέρχονται συνολικά οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών (εργαζόμενου και εργοδότη). Με το ποσοστό αυτό η Ελλάδα έχει τις δεύτερες υψηλότερες εισφορές στην Ευρωζώνη και τις πέμπτες παγκοσμίως στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Ζητούν χιλιάδες ευρώ αναδρομικά από εργαζόμενους

Η επιβάρυνση των εργαζόμενων για τις ασφαλιστικές εισφορές βρίσκεται στο 13.9% (2023). Ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρωζώνη είναι το 11.8% ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ το 9.5%. Το 9.67% των εισφορών κατευθύνται στη σύνταξη και το υπόλοιπο 4.23% αφορά την περίθαλψη, την ανεργία κλπ.

Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σε περίπτωση που υπάρχει εισφορά για βαρέα (+2.2%) φθάνοντας στο 16.10%. Αν προστεθεί μάλιστα και ένα 4% για τα ταμεία πρόνοιας (ξεχωριστά ταμεία επαγγελματικών κλάδων) τότε ανεβαίνει ακόμα και στο 20%.

Από την άλλη πλευρά στο δημόσιο προστίθεται το 2% υπέρ ανεργίας, το 4% για εφάπαξ και το 4% για το Μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, φτάνοντας συνολικά το 22,22%. Σε αυτό το ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνονται τα βαρέα εκτός από κάποιους εργαζόμενους στους Δήμους (πχ καθαριότητα).

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ πρώτη στις εισφορές εργαζομένων βρίσκεται η Γερμανία με 19,9%. Ακολουθούν Ουγγαρία, και Πολωνία όπου οι εργαζόμενοι πληρώνουν 18,5% και 17,5% αντίστοιχα για, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με εισφορές εργαζόμενου στο 15%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τις εισφορές εργαζομένων στο 13,9% το 2023 και ακολουθούν, το Βέλγιο όπου οι εργαζόμενοι καταβάλουν 13,7% για την κοινωνική ασφάλιση, η Γαλλία με 11,3%, η Ολλανδία και Πορτογαλία, με 11% και οι δύο.