Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης: Για την δίκη για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα

|||

|||

         Στο πλευρό της οικογένειας του αδικοχαμένου εργάτη στην καθαριότητα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης στέκεται το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου με ανακοίνωση του, ενώ τα μέλη του παραβρεθούν στο σημερινό δικαστήριο για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους,αλλά και την απαίτηση τους να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

        Αναλυτικά,η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής:

 

       Στις 23 Νοέμβρη έχει οριστεί το ποινικό δικαστήριο στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το εργατικό “ατύχημα”, με ανατροπή απορριμματοφόρου, στις 23 Οκτώβρη 2017 που οδήγησε στο θάνατο του συναδέλφου Ηλία. Κατηγορούμενοι είναι δύο αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και δύο συνάδελφοι.

 

       Το σωματείο μας από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του συναδέλφου και της οικογένειάς του, δημόσια ζήτησε την πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος, κατήγγειλε τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι, ανέδειξε τις ευθύνες. Λέγαμε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή μας “… Όταν το φαινόμενο των εργατικών “ατυχημάτων” παίρνει τέτοιες διαστάσεις σε ένα κλάδο αιτία δεν είναι “η κακιά η ώρα”, ή η “απροσεξία”. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΕΕ  και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλεια μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές μας. Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο αμαξοστάσιο του δήμου μας. Παμπάλαια μηχανήματα με ελλείψεις και βλάβες, κανένας προσανατολισμός στη προστασία της υγιεινής και της ασφάλειάς μας, πίεση να βγει η δουλειά, να βγει ο τομές, άστατα ωράρια που πατάνε στην 24ωρη λειτουργία, υποδομές που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και σε μας πλήθαιναν τα εργατικά ατυχήματα και όλοι συζητάγαμε ότι είναι θέμα χρόνου να έχουμε αυτήν την εξέλιξη. Αδιαφορία για τους εργαζόμενους, αποποίηση ευθυνών, κατάτμηση των εργαζομένων ανάλογα με τη σχέση εργασίας ακόμα και στα μέσα ατομικής προστασίας και την ιατρική παρακολούθηση, συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης με κάθε ευκαιρία του σωματείου μας που δεν είναι του χεριού τους. Είναι σοβαρές οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για όλα αυτά…”. Με έγγραφό μας την επόμενη μέρα του ατυχήματος προς την Τροχαία Αττικής Οδού και την Επιθεώρηση Εργασίας ζητούσαμε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του εργατικού “ατυχήματος”.

 

       Μετά από αίτημα της οικογένειας του εκλιπόντα συναδέλφου μας το σωματείο μας θα παραστεί στη δίκη. Το θεωρούμε χρέος μας απέναντι στο συνάδελφο που τόσο άδικα χάθηκε. Το θεωρούμε χρέος μας απέναντι και σε κάθε συνάδελφο που και σήμερα πιάνει δουλειά και δεν ξέρει αν θα γυρίσει σπίτι του. Στη θέση του Ηλία θα μπορούσαν να είναι το σύνολο των εργαζομένων στην αποκομιδή και όχι μόνο.

 

      Στη θέση του Ηλία θα μπορούσαν να είναι και οι δύο συνάδελφοι που σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι, ενώ είναι για όλους μας καθαρό ότι την ευθύνη δεν την έχουν αυτοί, όταν η κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μας είναι παγιωμένη και συνεχώς χειροτερεύει. Δεν μπορεί, όταν ο κλάδος μας μετράει δεκάδες νεκρούς, υπεύθυνοι να είναι αυτοί που κινδυνεύουν να σκοτωθούν!

 

     Για μία ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή επέλεξε να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί, εν όψει και τη δίκης, να μην προχωρήσει σε καμία δημόσια διαδικασία συζήτησης της. Πως να το κάνει άλλωστε όταν έχει αγνοήσει πλήρως τις ευθύνες της για τις συνθήκες εργασίας στην καθαριότητα, όταν αποδέχεται πλήρως και υλοποιεί την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και την ασφάλεια μας ως κόστος που δεν θέλει να αναλάβει. Ακόμα και ο θάνατος του συναδέλφου δεν λειτούργησε ως καμπανάκι για κανέναν τους να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας μας.

 

     Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

     Το σωματείο μας έχει διαλέξει μεριά, την πλευρά του δίκιου του εργαζόμενου. Την Τετάρτη θα δώσει τη μάχη στη μνήμη του συναδέλφου μας, γιατί την αντιλαμβάνεται ως μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, μάχη για τη ζωή όλων μας.